Yıllık izin sorunum(Avukatlardan Yardim)

Senelik izin vermeye mecbur ama tarihi işçi ile işveren ortak belirliyor.
O tarih yoğun uygun deme hakkı var.
Ancak 1 ay öncesinden en Az talep etmelisiniz.
Mecbur cevap vermek zorunda

Benim iş hayatımdan edindiğim tecrübelere göre işveren özellikle yapıyor. Bir yere gideceğim diyorsunuz ya çalışana yakıştıramıyor tatile gitmeyi Vs küçük görüyor aklı sıra.

SGK ve vergiden para kaçırmayan şirket mi var Türkiye’de.

Bu tip patroncukların tamamı böyle zaten

Bu arada bu işveren bana çok tanıdık geldi.

Hatta seni bile tanıyor olabilirim :)

Hadi kotu adam ben olayim. Gerci yorumlari okudum. Oyle gaz verilmiş ki iyi adamda olabilirim. Issiz kalmayin gaza gelip. Iscinin izin kullanma tarihi isverenin kararidir. Banane benim hakkim verceksin diyemezsiniz.Bakin ornek bi dava sonucu ekledim.dosyaya.
Mesela bir arkadasim muhasebecide calisiyordu. Agustos ayinda cok yogun oluyorlar. Devremulkleri o tarihte diye illa izin istedi. Olay uzadi. Is cirkinlesti. Sonunda perfirmans dusuk diye Isine son verildi. Dava acti kaybetti. Ayrica o da siz gibi faturasiz islem yaptigi kullanicilari sikayet etti. Hic bi firma kabul etmedi. Ustune kendi firmasi iftira davasi acti onuda kaybetti. Bir de tazminat odedi.
aynen, benim dayım da aynı şekilde çalışıyor patronu belirliyo, he öncesinde fikrini soruyo ama yine de son karar patronunun.

Ben devlet memuruyum su 9 yilda yeni yeni 2 3 ay onceden plan yapiyorum onuda izni iyice kesinlestirip oyle. bizde bile amirin onayi sart en az 6 yil son anda program yapmisimdir benim bir ustum kac kere izin kagidi yirtti sayamadik..
Evet cok yanlis isler yapiyorsa kanitla sikayet edebilirsiniz ama bu sizin izne faydali olmaz
Ne kdr sure once izin verir? Izin vermesi mi sorun

Sen ordayken arayacaksin gelecekler yuzleseceksiniz. Gücün varsa cagir. Isten ayrıldığında ararsan dikkate alinmazsin. Eldem para aliosaniz o da suc. Kabul etmeyeceksiniz bu asgariden yatirmalari.

Ise başlama tarihinle sigortanin baslama tarihi ayni olmali. Ben bir isciyi bir gun gec baslatmisim vakti zamaninda öyle bi ceza odedim ki iscinin bir yıllık maasi kadardi. Sikayet etmeden önce bana gelse verirdim o parayi ona havaya gitmezdi 🤣 durduk yere de bi kazanciniz olmayacaksa gemileri yakmayin. Şantajla daha cok kar saglamak mümkündür mutlaka :)

Bu sahtekar patronun yanına kar kalmasın
Gençsin her yerde iş bulursun, bence hakkını ara

Bir acigini bul 4 gun izin + o tatilim parasini kopar ondan :) aglayan üzülen sen değil o olsun. Bu arada izni vermek zorunda da değil senin istedigim tarihte. Ama verse nolur sanki kesin pisligine yapiodur. Bi de bi daha asla doğruyu soyleme memleketee gidip hasta bakacam de. Tatil deyince kiskanio amirler emin ol :)

Bir acigini bul 4 gun izin + o tatilim parasini kopar ondan :) aglayan üzülen sen değil o olsun. Bu arada izni vermek zorunda da değil senin istedigim tarihte. Ama verse nolur sanki kesin pisligine yapiodur. Bi de bi daha asla doğruyu soyleme memleketee gidip hasta bakacam de. Tatil deyince kiskanio amirler emin ol :)
Kesinlikle kıskanıyorlar :))
Bizzat yaşadım
Ben o yüzden senelik izin kullanacağım zaman memlekete gidiyorum işim var diyorum.

Canım sen ben şu tarihte iznimi kullanmak istiyorum demeyecektin. Benim yıllık izin hakkım şu tarihte doluyor bende dolduğu tarihten sonra şu tarihte izine çıkacağım bilginiz olsun diyecektin. Çünkünüm yıllık izin işçinin yasal hakkıdır ve iş veren bu hakka müdahale edemez. Yani sana şu kadar gün kullan, şu zaman git-bu zaman gel diyemez o senin hakkın ve sende istediğin zaman izin süresi içerisinde kullanırsın.

Ha işveren iyidir ve gitmek istediğiniz tarihte size ihtiyacı vardır size ihtiyaçları olduğu için sizde gideceğiniz tarihi esnetirsiniz böylelikle birbirinize tölerans sağlamış olursunuz işveren de bunu başka zaman size iyilik olarak yansıtır bunu anlarım ama bu hödük patrona bu iyilikte yapılmaz şimdi. Verin yıllık izin dilekçenizi çıkın tatilinize. Siz eşek olursanız semeri vuran çok olur işverenden korkmayın yahu çoğu kişi kadın-erkek fark etmiyor işverene kendini ezik, korkak gibi gösteriyor onlarda biniyor işçinin tepesine!

4 günlük izin bir şey değil kullandırsa idare etse ölmez tabi kendince haklısın da izin yasal hak ama arkadaşlar bir çalışan her istediği tarihte izin kullanamaz. Bu memurlarda da böyle mesela eşim istediği tarihte kullanamıyor işlerin aksamaması için herkes talep ettiği tarihi belirtiyor son söz yine müdürlerin oluyor. 3-4 yıl bayram iznine çıkamadığı oldu mesela. İsteğinde haklı olmana diyecek sözüm yok ama daha makul çözümler düşün bir şekilde patronunu ikna et.

Konu sahibi bak ben artik neredeyse 13 yillik isverenim. Gel sen beni dinle gaza gelme. Iznini patronun musait oldugu zamaan diliminde kullan. Boyle hakki yok filan diyenlere aldanma. Yonetim hakki isverenindir. Ben mesela kurban bayramina 2 ramazan bayramina 1 hafta kala asla calisanlara tatil izni vermem(hastalik vs gibi durumlar ayri tabiki ) cok yogun oluruz. Musait olmadigi zamanda izin vermeyebilir. Tartisirsin istifa edersin veya isten cikarilirsin. Sonra ki is gorusmende sgkna bakarlar nerede calismissin. Ararlar nasil ayrildi diye. Isveren kotulerse seni bir daha is bulamazsin. Isten cikislarin muhasebede kodu olur. Kovulma kodunu girerlerse sgkya sonra ki her is basvurunda kovulma cikar karsina.

Konu sahibi bak ben artik neredeyse 13 yillik isverenim. Gel sen beni dinle gaza gelme. Iznini patronun musait oldugu zamaan diliminde kullan. Boyle hakki yok filan diyenlere aldanma. Yonetim hakki isverenindir. Ben mesela kurban bayramina 2 ramazan bayramina 1 hafta kala asla calisanlara tatil izni vermem(hastalik vs gibi durumlar ayri tabiki ) cok yogun oluruz. Musait olmadigi zamanda izin vermeyebilir. Tartisirsin istifa edersin veya isten cikarilirsin. Sonra ki is gorusmende sgkna bakarlar nerede calismissin. Ararlar nasil ayrildi diye. Isveren kotulerse seni bir daha is bulamazsin. Isten cikislarin muhasebede kodu olur. Kovulma kodunu girerlerse sgkya sonra ki her is basvurunda kovulma cikar karsina.

Siz bizim kolelerimizsiniz biz maksimum yogun oldugumuz dönemde nereye ayol en cok gelirime gelir katacagim zamanda. Hastalikta sorun yokmus bak git rapor al en iyisi. Bu milletin isvereninin doğruluk neyine. Bir is bu kadar önemliyse ikame koyarsin biri izinliyse öbürüne izin vermezsin. Minimum istihdam yapayim karin tokluguna calistirayim adamlar tatil de yapmasin uzun hic oh iyi valla. Kimseye hic bi zaman bayram öncesi izin vermemek zorbaliktir. Bir yil kullaniosa bayram öncesi ayni yil diger bayramda yapmasin mesela zaten etik de degil. Sen çalışana kovdum diye girersen tazminatini da ödersin anam pasa pasa kime neyin tehdidi bu yapabilio musun sanki, herkese ayni seyi yap bakalim calisacak isci bulursun insallah. Arkadaslar gaza gelmeyin tabiki ama şöyle insanlarla calisacaginiza pazarcilik yapin tarıma yönelin.

Siz bizim kolelerimizsiniz biz maksimum yogun oldugumuz dönemde nereye ayol en cok gelirime gelir katacagim zamanda. Hastalikta sorun yokmus bak git rapor al en iyisi. Bu milletin isvereninin doğruluk neyine. Bir is bu kadar önemliyse ikame koyarsin biri izinliyse öbürüne izin vermezsin. Minimum istihdam yapayim karin tokluguna calistirayim adamlar tatil de yapmasin uzun hic oh iyi valla. Kimseye hic bi zaman bayram öncesi izin vermemek zorbaliktir. Bir yil kullaniosa bayram öncesi ayni yil diger bayramda yapmasin mesela zaten etik de degil. Sen çalışana kovdum diye girersen tazminatini da ödersin anam pasa pasa kime neyin tehdidi bu yapabilio musun sanki, herkese ayni seyi yap bakalim calisacak isci bulursun insallah. Arkadaslar gaza gelmeyin tabiki ama şöyle insanlarla calisacaginiza pazarcilik yapin tarıma yönelin.
Kimseye bayram oncesi izin verme zorunlulugum yok. O yuzden vermiyorum. Her iscime bunu vermeyeceğimi ise almadan soyluyorum. Is sozlesmesine yazdiriyorum.Isine gelmeyen baska isverenle calisir. Iscileri kole pazarindan kiloyla almiyorum neticede.Resmi tatillerde ki bu bayram vE arifeyi kapsar eleman calistiriyorsam yasal zorunluluk cifte mesai odemektir. Yasalar herkese yasa sekerim. Sana ayri bana ayri degil. Isci calisma suresi sonunda tatil hakki kazandiginda o tatilini isverenin kullandirmak zorunda oldugu bir son tarih vardir. O tarihte isveren hala izin vermediyse sikayet edersin olur biter. kovulmaya gelirsek. Kovuyorsan birini kidem tazminatinida ihbar tazminatini da odersin olur biter. Isci kovma isverene sadece maddi giderdir. Isciye ise hicbir zaman maddi kazanc degildir. Her is basvurusunda cikar karsina.

Turkiye'deyken arastirma gorevlisiydim, hocam sagolsun her izin istegimi burnumdan getirirdi. Hicbir sebep yoksa bile izne cikacagim dedigimde mutlaka sorun cikarirdi(ben yine de dilekcemi birakip giderdim orasi ayri). Yurtdisina tasindigimda beraber calistigim hocamdan biraz cekinerek izin istedim ben Turkiye'ye tatile gidebilir miyim diye(3haftadan fazla sureligine izin istedim). 'Tabii ki hatta mutlaka gitmelisin senede 1 kere de olsa. Sen kendini iyi hissetmezsen buradaki isinde verimli olamazsin. Neden gidip Noel'i ve yilbasini ulkende gecirip 1 ay sonra geri donmuyorsun?' dedi. En cok sasirdigim ve belirgin fark hissettigim konulardan biridir. Evet isveren izin tarihini islerin yogunluguna gore ayarlayabilir ama orta yol bulmaya calismayip calisanin motivasyonunu dusurmenin hicbir manasi yok ki.

Kimseye bayram oncesi izin verme zorunlulugum yok. O yuzden vermiyorum. Her iscime bunu vermeyeceğimi ise almadan soyluyorum. Is sozlesmesine yazdiriyorum.Isine gelmeyen baska isverenle calisir. Iscileri kole pazarindan kiloyla almiyorum neticede.Resmi tatillerde ki bu bayram vE arifeyi kapsar eleman calistiriyorsam yasal zorunluluk cifte mesai odemektir. Yasalar herkese yasa sekerim. Sana ayri bana ayri degil. Isci calisma suresi sonunda tatil hakki kazandiginda o tatilini isverenin kullandirmak zorunda oldugu bir son tarih vardir. O tarihte isveren hala izin vermediyse sikayet edersin olur biter. kovulmaya gelirsek. Kovuyorsan birini kidem tazminatinida ihbar tazminatini da odersin olur biter. Isci kovma isverene sadece maddi giderdir. Isciye ise hicbir zaman maddi kazanc degildir. Her is basvurusunda cikar karsina.
Bayram öncesi ve sonrasında izin verme zorunluluğunuz yok ancak insani açıdan bakıldığında çok insancıl bir davranışta değil.
İşçi kovmanın işçiye büyük zarar verdiği de doğru değil.
Her firma küçük küçük patronlardan referans almak için ölüp bitmiyor.
Misal ben büyük bir yerle görüştüm son derece kurumsal işverenin iş aradığımdan haberi yok referans için arayacak mısınız dedim , bizim için kişinin kendisi referans dediler.
Yani profesyonel biryerde bu tür şeyler çok sorun olmuyor.
Ayrıca tazminatını almışsa adam illa iş arayacak diye de bir kural yok.
Bireysel başka işlere yönelir ya da çalışmaz vs
Yani işçi için kovulmak çok kötüdür diye birşey her durumda geçerli değil
Ayrıca illa ki bulur çalışmak isteyen biryerde iş.
Tek işçi o değilse tek işveren de patron değil.

İnsanlar o tek tarafli zottirik sözleşmeleri mecburiyetten imzalıyor, kendilerine mantikli geldiği için degil. Karsiliginda isci lehine bisey saglamiosa o tek taraflı madden bi ise yaramaz hukuki olarak sozlesmene bakmam lazim. Elbetteki haklisin isciyi sömürme uzerine bi düzen oldugunda hem fikiriz zaten. Ben burda insani açıdan doğru olmadigini söylüyorum. Köle pazarından halliceyiz işte.

Merhaba hanimlar cok canim sıkkın aglamamak icin zor tututuyorum kendimi.
Ozel bir sirkette asistanlik,muhasebe,temizlik, cay, satin alma yapiyorum. Aldigim maas 2900 yemek dahil. Sigortam asgariden yatiyor. Yillik iznim Ağustosta aslinda. Dort aile plan yaptik villa tutacagiz diye. Haliyle tarih belli az cok.
konuyu isverenime actim bu tarihtw boyle bir planim var yillik iznimi kullanmak istiyorum diye. Bana dediki ne yillik izni o tarihte cok yogun olacagiz (muneccim bxku yedi galiba) isler azalir herkes gider tatiline. Dedimki rezervasyon yaptirmazsam o tarihte bulamam dedim napayim Benim sorunum mu dedi.
cok sinirliyim cok ofkeliyim. Bu adam kdv ve sgk dan vergi kaciran biri. Ben bu adami ihbar etmek istiyorum ama issizlik korkusuda sariyor icimi. Cunku kizimin kreşi icin sgk dan yardim aliyorum calismak zorundayim. Neler yapabilirim yol gostermenize ihtiyacim var

Özel sektörde ille de her şeyim kitabına uygun olacak dersen işsizliği göze alacaksın
Aynı sorun bizim şirkette de vardı, yazın kimse izne çıkamazdı , yıllarca sonbahar ya da kışın çıktım izne, baharda bile olmazdı sezona hazırlık dönemiydi çünkü. Şu an iş bulmanın zorluğunu düşünürsek dört gün tatil için macera aramayın derim. Yasaya uymayan patronlar yırtmanın yolunu buluyor siz işsiz kaldığınızla kalırsınız, güzel değil ama gerçek bu

Yıllık izin kullanmak için sene dolmadiysa, maalesef izne ayrılma hakkınız olmuyor. Elbette patron inisiyatif gösterip verebilir ama vermiyorsa yasal olarak 1 yılın dolmasını beklemek zorundasiniz. Ben kamudayim, 13. ayımda ailemin yanina gitmek icin 1 hafta zor izin almıştım, baska bir kurumdaki arkadaşım daha adayken yazin tatilini yapti mazeret izni kağıdı birakmis döndüğünde müdürü iptal etmis mazeret iznini bile. Bense 7 yıldır tatil.yapmadim, gecen yaz hep calistim, ailemin yanina giderken bile zor izin aliyorum, 2019 izinlerim.duruyor simdi de idari izindeyim. Bu yaz da malum durumdan tatil hayal, izinlerimi de Aralik 15ten sonra kullanabilirsem ne ala, yoksa yanacak!

Yani hakkiniz olmayan izni kullanmak icin amirinizle tartismaniz gereksiz , yasal.olarak onun 1 yili dolmadi deme hakkı var maalesef.
Bir arkadasin dedigi gibi, izin kullanirken tatil demeyin. Normalde izne ihtiyacım var denmesi yeterli olmali, kisinin en dogal hakki ve hesabi verilmemeli ama bizde de nereye gideceksin ne icin izin kullanacaksin en ince ayrintisina kadar soruluyor maalesef

Yıllık izin hakkınız evet ama zamanına siz karar veremiyorsunuz.
Memuriyette de böyle. İşlerin yoğun olduğu zaman asla izin alamam.
İşyerinden bir arkadaş patron onun istediği tarih için izin vermeyince rapor aldı. Dönüşte kendisine başka yer bakması söylendi. Okula giden çocuğu da vardı, başka şehre gitti. Çocuklar büyükanneleri ile kaldı okul kapanana kadar vs vs.

Gaza gelip başınızı yakmayın. İyi niyetle izin istemeye çalışın.

Back
X