Yine ben ...Bir başlık iki soru komşu ulasim

Kızım yılbaşında 6 olacak. Daha 5, kaydı ilkokula çıkıyor. Hadi erteledim diyelim, anaokulu olur. Konu sahibi kreş diyor.
Orada bir kopukluk var.
Aynı benim kızım. Ocak doğumlu kendisi. 2016 lı ama sanırım sizin kızınız 2017 li. Kaydı geçen sene çıkmamasına rağmen ana okulu erken başlatmamızı tavsiye etmişti. Biz başlatma kararı aldık ama çok pişman olduk. Çünkü sınıflar 2 yaş büyüklerle dolu. İleride genel sınavlarda da bunun dezavantajını yaşayacak emin olun. Dilekçe ile erteleme şansınız varsa lütfen kullanın. Biz akademik olarak çok iyi olmasına rağmen yarıda bıraktık. Kaç aylık kızınız? Şu an 72 ay ve sonrası ilk okula başlayacak. Sınıfta en küçük olacağına en büyük olsun. Ocak ayı doğumlu olmanın avantajını yaşayın. Bunu bize müdür söylemişti ama ah ah yaşayarak öğrendik. Sınıf tekrarı istedik.

Kreşi ağız alışkanlığından söylemiştir ben takılmıyorum. Ne anlatmak istediği ortada sonuçta.

Ayrıca toplu taşıma kullanmıyorum ama 6 yaştan itibaren ücret alınıyor diye biliyorum.

Bu konuda, konu sahibinin çocuk için ücret ödemediği halde çocuğuna yer verip vermemeyi sorması garip karşılandı belki ama bende toplu taşımalarda öncelik çocukların olmalı diye düşünüyorum.Toplu taşıma kullanmıyorum ama kullandığım takdirde çocuğumu oturtup kendim ayakta dururum net. Bunun birçok nedeni var. Toplu taşıma araçları çocuklara göre tasarlanmıyor. Ufak bir kazada bu çocuklar yeteri kadar tutanamadıkları için çocukların nereye savrulacağı belli değil ayakta iken. Onu emniyetli bir şekilde tutmayı düşünürüm önceliğim budur. Ayrıca çocuklar o kalabalığın içinde kayboluyor, korku ve endişe hissediyorlar. Daha da önemlisi onlarda yoruluyorlar ve bizim kadar güçlü değiller. Çocukların toplu taşımada hiyerarşik olarak yetişkinlerden sonra gelmesine karşıyım. Tabi ki çok yaşlı ve hamilelere yer verilmesi taraftarıyım çocuk hasta olmadıkça.

Bu konu ile ilgili blogcu annenin başlattığı ve çok beğendiğim bir projesi var. İzmir’de uygulanmaya başlandı hatta. Bu kampanyadan sonra İBB Marmarayda çocukların kucağa alınmasına dair duyuru kaldırdı. Çocukların toplu taşımada haklarının ihlal edilmesine, çanta muamelesi görmesine karşıyım. Çocuk, otobüste ayakta durarak asla saygıyı öğrenmez ancak; bizler çocuk dostu şehirler kurarak toplumda çocuklara yer açarsak kültürlü ve saygılı yetişir. Otobüste kalabalığın içinde sıkışarak değil.

Ayrıca 6 yaşında çocuğu kreşe ya da anaokuluna gitmesine de değinmek, bunu dalga malzemesi yapmak da düpedüz saygısızlık, kendini bilmezliktir. O cümle zaten gerekli anlamı ifade ediyor. Ana okuluna giden bir çocuğa kreşe gidiyor diye belirtmesi ve buna gülünebilmesi bile benim için çok anlamsız bir muhabbet. Çocuğun belki özel bir durumu olabilir, annenin zayıf noktası olabilir. Bir anneyi çocuğundan vurmak, bir insanı zayıf noktasından vurmak, bir çocuğu yaşına uygun olmadığı halde kreşe gidiyor diye espiri malzemesi yapmak asıl saygısızlıktır zaten seviyeyi de belli ediyor. Ve benim hayatımda bunların asla yeri yok, olmadığı gibi de sessiz kalmayacağım bir durum. Çoğu konuda dikkat hatalarından dolayı yanlış kelime ya da ek hataları olabiliyor yazarken. Belki böyle sıradan bir durumdur diye gözlemleyip kelime hatalarına değil ne anlattığına bakarsak konularda kişilere daha çok yardım etmiş olduğumuz gibi morallerini de bozmamış ve onları kırmamış oluruz. Konuları saçma sapan yerlere çekmemek gerek. Şaka çift taraflı olur. Tek taraflı olursa kendi kendine eğlenirsin. Bazıları belden aşağı vurmayı, zayıf noktaları eleştirmeyi, imla hatası bulup dalga geçmeyi şaka sanıyor. Asıl amaçları dalga geçmek insanlarla. Birde saygıdan bahsediyorlar, komik. Saygı bu insanların toplumda şu davranışları yüzünden köreliyor. Çocukların toplu taşımada oturarak gitmesinden değil. Farkına varın.

Eklentiler

• 1D7FB655-0027-4C03-BC7A-EDD129105835.webp
    1D7FB655-0027-4C03-BC7A-EDD129105835.webp
    45,9 KB · Görüntüleme: 49
  • B68AAEC4-A8FD-4D94-9C6E-3D9022672FE9.webp
    B68AAEC4-A8FD-4D94-9C6E-3D9022672FE9.webp
    42,9 KB · Görüntüleme: 49
Son düzenleme:
Belki böyle sıradan bir durumdur diye gözlemleyip kelime hatalarına değil ne anlattığına bakarsak konularda kişilere daha çok yardım etmiş olduğumuz gibi morallerini de bozmamış ve onları kırmamış oluruz.
kesinlikle katılıyorum, bazıları icin amaç yardım etmek değil konu açanları yermek , aşağılamak, dalga geçmek. cogu zaman görmezden geliyorum ama bazen cok fazla geliyor bu hadsizlik. bir nevi buraya gelip insanların yaşamlarını aşağılayarak, linç ederek bir tatmin duyuyorlar. hiç tanımadıgı, dışarıda görse bu şekilde konuşamayacagı insanlara burdan saydırmak kolay cunku. hemen her konuda ilk sayfada aynı kişiler, ya konuyla ya konu sahibiyle alay etmeler, kendi muhteşem! yaşamlarından örnek vermeler. dışarıdan da okadar komik duruyor ki, dediğiniz gibi seviye yerlerde. eğlenmek icin baska platformlar var, umarım herkes buranın amacını anlayıp ona göre hareket eder

Her çocuk 6 yaşında başlamıyor ki okula. Doğduğu aya göre erteleme hakkın var. Yılın son aylarında doğduysa 6 yaşını geçtiği zaman başlatabiliyorsun ki genelde geç göndermeyi tercih ediyor anne babalar. Ya da ocak, şubat doğumlular sisteme göre 6 yı geçtiğinde ilkokula başlatılıyor. Bunların haricinde erken başlatanlar var nadiren. O da pek istenen bir durum değil.
6 yaşında çocuk kreşe gitmez hanfendi. Ya anaokuluna gider ya ilkokula. Kreşe değil.

çocuğu oturtman bana çok saçma geldi yani millet ayakta ama 6 yaşında velet oturuyor. şimdiden bu kadar şımartmayın. sen otur, çocuğu da kucağına al. çocuk için kart basmıyorsun sonuçta, basmadığın için insanların hakkına girmiş oluyorsun.

Aynı benim kızım. Ocak doğumlu kendisi. 2016 lı ama sanırım sizin kızınız 2017 li. Kaydı geçen sene çıkmamasına rağmen ana okulu erken başlatmamızı tavsiye etmişti. Biz başlatma kararı aldık ama çok pişman olduk. Çünkü sınıflar 2 yaş büyüklerle dolu. İleride genel sınavlarda da bunun dezavantajını yaşayacak emin olun. Dilekçe ile erteleme şansınız varsa lütfen kullanın. Biz akademik olarak çok iyi olmasına rağmen yarıda bıraktık. Kaç aylık kızınız? Şu an 72 ay ve sonrası ilk okula başlayacak. Sınıfta en küçük olacağına en büyük olsun. Ocak ayı doğumlu olmanın avantajını yaşayın. Bunu bize müdür söylemişti ama ah ah yaşayarak öğrendik. Sınıf tekrarı istedik.

Kreşi ağız alışkanlığından söylemiştir ben takılmıyorum. Ne anlatmak istediği ortada sonuçta.

Ayrıca toplu taşıma kullanmıyorum ama 6 yaştan itibaren ücret alınıyor diye biliyorum.

Kızım Aralık 2016, okul kararı ile ilkokula kaydettirdik biz ve geçen haftaki duruma göre sınıfın en küçüğü olacak.

Ve evet annenin kreş demesi konunun seyrini değiştirebilir. Belki özel bir çocuktan bahsediyoruz, o durumda örneğin ulaşım konusunda insanların yorumu değişebilir. Bence kimse alay etmiyor bunu yazarken, kim niye alay etsin Allah aşkına? Ki her şey normalse annenin de kreş dememesi gerekir, yazarken ağız alışkanlığı mı olur?

Kızlar gün geçmiyor ki ben size bir şey yazmiyayim sormuyayim.

Bir konsum var aslında severim de ama bir seyinden rahatsız olmaya başladım

Benim ev cephe olarak da konum olarak da kullanım olarak da onun evden çok daha iyi konumda yani kendi öyle söylüyor ve onu tanidigimdan beri her evime geldiginde ah ben alacaktım goruomusun bende şöyle yapayım böyle yapayım şundan da yapayim konuşuyor .

Yani her bir araya geldiğimizde bundan bahsediyor sinirlerim bozuluyor.

Hatta geçen satsan ne kadara satarsın dedi.
Çünkü ben ev değiştirebilirim diyordum hep o da şey diyordu senin ev yeni falan geçen gelmiş satsan ne kadara satarsın evin yıpranmış ona göre fiyat biç satsan ben alayım falan filan.

Rahatsız duymaya başladım artık.
Sizce ne yapmalıyım normal mi bunlar abartıyirmuyum.

İkinci soru

Çocuğa hep ulaşım kullanırız toplu ve genelde ben oturmam onu oturturum.
İnsanlar genelde şey der şu çocuğu kaldırın biz oturalım yada kalksın su çocuk şuna yer versin falan.

Bende sizene diyorum ha ben oturmusum ha kızım ben oturmuş olsam kızım kucağımda olsa bana da kalk diyeceksiniz.

Ama çok yaşlı hasta bebebkli birini görünce kızıma soruyorum yer verlim mi diye bazen veriyor bazen vermek istemiyor ..sizce bu davranışim yanlış mı insanlar mı yanlis
Komşunuzla aranıza mesafe koyun yani gözden insanın başına herşey gelir belli ki evinizde gözü var

Toplu taşıma olarak bebekli birine hasta birine yaşlı birine yer vermek nezakettendir zorunluluk değil

Kızım Aralık 2016, okul kararı ile ilkokula kaydettirdik biz ve geçen haftaki duruma göre sınıfın en küçüğü olacak.

Ve evet annenin kreş demesi konunun seyrini değiştirebilir. Belki özel bir çocuktan bahsediyoruz, o durumda örneğin ulaşım konusunda insanların yorumu değişebilir. Bence kimse alay etmiyor bunu yazarken, kim niye alay etsin Allah aşkına? Ki her şey normalse annenin de kreş dememesi gerekir, yazarken ağız alışkanlığı mı olur?
Konu sahibini tanıyoruz, bin tane konusu var. Çocuğun bir problemi yok. Kreş de ağız alışkanlığından söylenmedi, yanında kendi çalıştığı kreşe götürüyor çocuğu.

Benim ev cephe olarak da konum olarak da kullanım olarak da onun evden çok daha iyi konumda yani kendi öyle söylüyor ve onu tanidigimdan beri her evime geldiginde ah ben alacaktım goruomusun bende şöyle yapayım böyle yapayım şundan da yapayim konuşuyor .

Çünkü ben ev değiştirebilirim diyordum hep o da şey diyordu senin ev yeni falan geçen gelmiş satsan ne kadara satarsın evin yıpranmış ona göre fiyat biç satsan ben alayım falan filan.

İkinci soru

İnsanlar genelde şey der şu çocuğu kaldırın biz oturalım yada kalksın su çocuk şuna yer versin falan.

Bende sizene diyorum ha ben oturmusum ha kızım ben oturmuş olsam kızım kucağımda olsa bana da kalk diyeceksiniz.

Ama çok yaşlı hasta bebebkli birini görünce kızıma soruyorum yer verlim mi diye bazen veriyor bazen vermek istemiyor ..sizce bu davranışim yanlış mı insanlar mı yanlis
1. Sorunuz için
Ben olsam o komşumu bozarım. Resmen evinize göz dikmiş hiç hoş değil. Tum komşularımla mesafeliyim ve hepsiyle çok iyiyiz :)
2.Sorunuz için
Öncelikli kişiler geldiğinde tabii ki de yer vermelisiniz ama ben sizin demek istediğinizi anladım. Herkes çocuk oturuyor diye sizden yer vermenizi bekliyor. Öncelikli kişilerin oturabilmesi için koltuklar var, o koltuklarda oturanlar kalsınlar bir zahmet.
Çocukların kasları tam gelişmemiş olduğundan daha çabuk yoruluyorlar ve bence diğer yetişkinlerin yer vermesi daha doğru.
Bence zaten öncelikli kişiler iş giriş çıkış saatlerinde de toplu taşımaya mecbur olmadıkça binmesinler. Hamileyken daha karnım belli olmuyordu, işten yorgun argın çıkıp 2-3 vesaitle eve geliyordum bir de yaşlılar gezmeden donerlerken sürekli kalkmam için baskı uyguluyorlardi. Amannn Türkiye de trafik ve toplu taşıma çilesi bitmez.
Toplu taşıma halka hizmetten ziyade gelir getirmesi için var. Tıka basa dolmazsa da kar bırakmaz malum. Halk olarak bizde böyle gereksiz olayların içinde buluyoruz kendimizi.

otobüste orta yaşlı erkekler oturuyorsa ben kalkıp yer veremem, tacize uğramaya niyetim yok. çocuğumla binince kucağımda oturtuyorum. sizin mantığı anlamadım siz neden ayakta bekliyorsunuz? kucağınıza oturtabilirsiniz.

İkinci soru

Yaslı bebekl bırıne sız kalkıp yer vermıyr musunuz?Kızınıza soruyorsunuz?Kız kac yasında.Bebek yada kucuk değilse kalkar verırım yer.Bebeklı bırıne yer vermemeyı mazur goremem uzgunum.

Ben kendım ayaktaysam,hamıle yada bebeklı bırıne yer verılmıyorsa pislesiyorum uzgunum:)Kaldırın bırını oturun ,sız soylemeden kımse kalmaz dıyorum herkesın duyabılecegı sekılde.Cunku ınsanlar cıdden okuz.Hamıle kadını ayakta bekletmek nedır ya?Hepsi mi o gun hasta,yorgun?

Gercekten suna katılıyorum.Gunden dagılanlara ben de vermıyorum yer.Is cıkısı dagılma kardesim.Tam saat 18.00 bunlar gezmekten geliyor.:kızgın:
Bir gün metrobusteyim, sabah iş saati balık istifi gibi nefes alınmıyor. Bir duraktan iki tane teyzemsi bindi, ellerinde poşetler süslenmişler püslenmişler. Konusmalarından anladım ev oturmasına gidiyolar.
Metrobüse bindiler ama ne söylenmek, neden bu kadar doluymuş çok rahatsız olmuş inip boş geleni beklemeliymişiz ( biz niye inip bekliyoruz anlamadım) saçma sapan söylendi söylendi durdu 🙄🙄

Parasini odediyseniz istediginizi yaparsiniz ama şoyle bi durum var.cocukla ikiniz oturursaniz otobusu boş yere isgal etmemis olursunuz.siz cocugu oturtup ayakta durunca otobuste ekstra yer isgal ediyorsunuz.otobus sıkışik olunca bi kisi bile ayakta oldu mu fark ediyor.

Bir gün metrobusteyim, sabah iş saati balık istifi gibi nefes alınmıyor. Bir duraktan iki tane teyzemsi bindi, ellerinde poşetler süslenmişler püslenmişler. Konusmalarından anladım ev oturmasına gidiyolar.
Metrobüse bindiler ama ne söylenmek, neden bu kadar doluymuş çok rahatsız olmuş inip boş geleni beklemeliymişiz ( biz niye inip bekliyoruz anlamadım) saçma sapan söylendi söylendi durdu 🙄🙄
Fık fık gezıp duruyolar.
Bedava ya bıde,sabah bınıyosun yas ortalama 70 nereye gıdıyolar?Efendım hergun baska camı de kılıyorlarmıs namaz.Nıye aynı camıde kılınca kabul olmuyor mu?Ya gozumu acamamısım sabahın körü,geliyor dıkılıyor basıma.Kardesim ögle namazını kıl baska camıde.Sabah namazına cıkıyorlar donerken tam herkes ıse gıderken bınıyorlar bızım burda da.

Back
X