merhaba arkadaşlar,
yazılanların hepsini okuyamadım, ama ben de aynı dertten muzdariptim bir aralar. şimdi artık benim için sıradan bir iş oldu, o kadar yani:)
ben hazır sütle yapmıyorum ve ev mayası edinebiliyorum şükür. ama hazırlardan da olsa farketmez sanki.
önceden mayalardım, 2 gün geçse bile sütüm şeklinden ya hiç taviz vermiyordu ya da işte azıcık sertleşiyordu ama tadı gene süt süttü. bir sürü ziyanlık ziyanlık.... azıcık tuz koyup peynirleştiriyordum ben de
sonunda çözümü buldum: efendim işin püf noktası sütü doğru ısıtmakmış!
ben sütü tencereye bırakıyordum ısınsın diye, hiç yanına uğramıyordum 15 dk. arada serçe parmağımın ucunu sokup azıcık ısırıyor mu ( şu klasik test) diye kontrol ediyordum. ama bi türlü ısırmıyordu. sonra bir yerde okudum ki(Allah yazandan razı olsun) beynimde ışıklar yandı. meğer süt ısınıyormuş da alttan alttan alttan ben yukardan anlamıyormuşum. süt aşırı sıcak olunca da tutmuyormuş yoğurdum. sütü sık sık karıştırarak, alttan üste havalandırarark ısıtmak lazım vesselam. parmak testi bence gayet uygun. azıcık ısıracak yani parmağı. mesela ben 5 lt süt mayalıyorum 2 kaşık falan yoğurdu alıp karıştırıyorum dirak. bazen de kasede azıcık sütle karıştırıp sonra mayalayacağım kaplara koyuyorum. kavanozda süper tutuyor, ama ağzını buhar yapmasın diye az aralık bırakıyorum, üzerine temiz bez, havlu peçete koyup kapağı az açık bırakıp kapatıyorum i sulanmasın diye.
son işlem etrafını sarıyorum temiz havlu, masa örtüsü, battaniye vs ile.
süper yoğurt oluyor. öyle değişik eklere, nişasta falan gerek olmuyor.
deneyin olur mu?