Yönetici Asistanlığı Hakkında

sevdicegim

Narsist'im :)
Kayıtlı Üye
31 Ağustos 2011
1.019
18
358
İstanbul
Merhaba Arkadaşlar. Ben Daha Önce Bilinen Bir Firmada Yönetici Asistanlığı Görevi Yaptım. Kısa Süreliydi. İrtibat Bürosu Olduğu İçin Pek Fazla İşim Olmuyordu. Bir Konut Projesiydi.
Yaklaşık 10 Gün Önce Yine Bilinen Bir Başka İnşaat Firmasından Arandım. Görüşmeye Çağrıldım Ancak Uzakta Olduğum İçin Gitmedim. Bundan Ötürü Beni Yakın Olan Yere Görüşmeye Çağırdılar. Görüşme Olumlu Geçti Ve Benimle Çalışmak İstediklerini Söylediler. Sorunum Şu: Önceki Çalışmamdan Ötürü Yazışma, Toplantı Ayarlama Vs. Gibi Bir Pozisyonda Olmadım. Bana bu Konuda Yardımcı Olur Musunuz? Büyük Bir Projede, Proje Müdürü Asistanlığı Yapacağım. Neleri İyi Bilmem Lazım? Yazışmalar Ne Tür Olacak? Belli Başlı Yazışma Kuralları Var Mıdır? Örnek Baktım İnternetten Ancak Bulamadım. Yönetici Asistanlığı Tam Olarak Nedir? Yardımcı Olursanız Sevinirim Teşekkürler Şimdiden..

Bence Kafanda Büyütme. Sekreterlik Işte. Sekreterim Demeye Çöekinenlerin Kendilerine Etiket Uydurduğu bi Tanım Işte. Yaparsın Hiç Üzülmer

Bence Kafanda Büyütme. Sekreterlik Işte. Sekreterim Demeye Çöekinenlerin Kendilerine Etiket Uydurduğu bi Tanım Işte. Yaparsın Hiç Üzülmer

Ne alakası var şimdi bu yorumla anlamadım. Ben yönetici asistanlığı sekreterlik mi demedim.. Yönetici Asistanlığının Görevlerini Ve Yazışmanın Tam Olarak Nasıl Olması Gerektiğini Sordum..

ben sekterlik midir yönetici asistanlığı mıdır tartışmasına girmeyeceğim burada onu tartışmak yerine soruna cevap vermeyi mantıklı buluyorum.....
öncelikle hayırlı olsun diyorum

çalıştığın kurumun sektörü ve alanıyla ilgili olarak terimleri bilmen önemli ve bu terimler üzerinden uslubuna uygun olacak şekilde karşı tarafla yazışmaları sağlayacaksın. benim bildiğim bu şekilde. her işin zorluğu vardır içine girmeden bilemeyiz. bir örnek zaten firma yetkilileri sana gösterecektir. fakat heyecanını anlayarak soruna cevap vermeyi tercih ediyorum.

yani özetle artık mail ortamında gerçekleştirlen yazışmalarda kullanacağın dile ve kurallara hakim olmandan bahsedilmiştir.

Soruma cevap verdiğin için teşekkür ederim jellybonbon.. Çok çok yabancı değilim. nişanlım ve ailesi de inşaat alanı içerisindeler. ancak onlardan duyduklarım teorik kavramlar
Mesela bir toplantı çağrısı yapacağım mühendislere.. Nasıl Yazmam Gerekir Burada Tıkanıyorum..

teklif formlarını yada davet maillerini mutlaka geçmişte kullanmışlardır. Ben her zaman bu yolu kullanırım yani geçmişe döner bakarsın nasıl yapılmış nasıl bir yol izlenilmiş diye. Olmadı sormanın bence hiç bir kötü tarafı yok. Ne kadar tecrübeli de olsan her firmanın kendine göre bir üslubu var onu da zamanla alışır öğrenirsin. Heyecanını anlayabiliyorum.

merhabalar..
5 aydır inşaat sektöründe yönetici asistanlığı yapıyorum.

30 kişiyiz.telefon trafiği bende,arayanların öncelikle ne için aradığını öğrenmeye çalışıyorum,misal vergi dairesi ise mali müşavire,banka ise,muhasebe müdürüne,firmalar ise satın almaya gibi..

çok iyi kıvırma ve yalan söyleme taktikleri geliştir sana tavsiyem,çok ihtiyacın olucak..

mühendislerimizi ve mimarlarımızı toplantıya yada imzaya çağıracağım zaman mail deilde telefon kullanıyorum ben.toplantı ise ayrıntıyı anlatıyorum,imza ise hangi işin hangi bloklarının imzasının atılması gerektiğini anlatıyorum.dosyalar bende olduğu için önceden imzalanacak yerleri ayarlıyorum 1 kişinin 30 imza atması gerekiyor bazen

belediye yazışmaları,hakediş raporları,dosyalamalar bende,alışmak belli bir süremi aldı ha halen anlamadığım yerler oluyor,o zaman senden tecrübeli insanlardan yardım alabilirsin.

köklü bir firma ise zaten arşivleri yeterince bilgi ile doludur.tüm evraklar nereye hangi yıllarda gönderildiyse zaten dosyada mevcuttur ordan yardım alabilirsin.yada bilgisayarında daha önceki yazışmalar vardır ordan kopya çekebilirsin..

panik yapacak bir şey yok zamanla alışırsın,sormaktan asla çekinme.inşaat sektörünün en sıkıntılı kısmı ise işçilerin maaş dönemleridir 1 gün gecikse saat başı aramaya başlarlar.patron zaten muhatap olmaz,muhasebe topu sana atar uğraşır durursun..

sormak istediğin şeyler varsa yaz sen,fırsat buldukça cevaplarım..

Nasıl "sekreterlik işteeee" olur yahu, cok zordur yönetici asistanlığı. Çözüm odaklı olmak zorundasın, kriz ve zaman yönetimin olmak zorunda ve her durumda inisiyatif alabilmelisin.

Randevu tutmak zordur. Özellikle belirtilmediği sürece öğle saatine yakın ve akşam saatine randevu verilmez. Yönetici, yemeğe de aktaralım derse ona göre düzenlersin. Randevuların arasına gelenlere ve görüşmenin içeriğine göre mesafe koymalısın. Atıyorum 5 dk tanışma ziyaretine gelecek adamdan 2 saat sonrasına randevu vermek yanlış olur. Her pazartesi sabah o haftanın listesini veririm ben amirime. Eğer haftaici güncelleme varsa yenisini veririm.

Yazışma formatları vardır muhakkak. Eski yazışmalardan kopya çekebilirsin. Hiç birimiz her yazıyı baştan oturup yazmıyoruz. Belli başlı kurallar var ama onları anlatmam saatler alır, satır araları vs gibi. Takıldığında cekinmeden sorabilirsin.

Serin kanlı olmak zorundasın. Maalesef bu işin kuralı gereği yalan söyleyebilmelisin. Ama söylediğin yalana önce kendin inanacaksın :)

Zor iştir, ama zevklidir.

ikisi farklı şeyler arkadaşım. Özellikle kurumsal firmalarda . sekreter sadece telefonlara bakar asistan tüm orgaznizasyonu kurar ve uygular. Bilgi vereyim dedim . Bende asistanım altımda bir sekreter arkadaş var aramızda da bin lira fark var. Bu yanlış algıyı düzeltmek için yorumunu cevaplamak istedim.

konu sahibi arkadaşıma da yazışma yaparken çok zorlama kendini resmi bir dilekçe değil sonuçta. toplantının yerinin konusunun saatinin bulundugu bir bilgi formu olarak hazırla.
toplantı katılımlarını takip etmek içinde toplantı katılım formu hazırla ve katılan herkese imzalat.

bide sana tavsiyem uyanık ol,herşeyi gözlemle,patronunun sigara içtiği saati,yemek yediği saati bile aklında tut.patronunun misafirlerine karşı olan tutumlarını dikkatle takip et.değer verdiği misafirine daha ılımlı ve güler yüzlü yaklaşki seni patronuna övsün

randevu saatinden erken gelen insanları oyalama taktikleri geliştir.geç gelenleri ise patronun kabul etmezse geri gönderme taktikleri

çay servisi yapan,yada temizlik personeli vardır ama her zaman patronunun odasını kolaçan et,dağınık bir yeri olduğunda topla,masasında boş bardak varsa almaktan asla çekinme bunlar senin için her zaman bir artıdır unutma..

ben 3 patronla çalışıyorum düşün beni

Yönetici asistan çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterir. Şimdi her meslek adını nedense şaşalı yaptılar. Neyse bu ayrı konu tabi de yani şuraya bağlamak istiyorum. Yazışma kuralları falan bunlara hiç ama hiç takılma…ben sana söyleyeyim; çok çok kurumsal yerlerden gelen mailleri görsen yani bu insan hayatı boyunca tek kitap okumamış mı dersin, bankalar yine aynı şekilde…ya da hiç beklemediğin küçücük bir firmadan gelen yazıda tek imla hatası yoktur. Yani bu kişisel bir durumdur. Diyelim çok kurumsal olan A firmasına personel alırken dilbilgisi sınavı yapmıyorlar, mesleki bilgi ve tecrübelerine bakıyorlar. İnan bana içler acısı.. rahat ol..zamanla sektörün formatını öğrenirsin.

Çok yakın arkadaşım kurumsal bir bilişim firmasında bölge direkötrüne yönetici asistanlıgı yapıyor.
Çok yakın oldugumuz ve bende aynı yerde calıstıgım dönemden biliyorum.
Hiçte öyle sekreterlik gibi birşey değil.
Müdürün yoksa seni biliyorlar her konuda.
Yemeginden randevularına,dışarı gidicekse aracın hazır olup olmadıgına ve tabiki personel ile müdür arasına köprü vazifesi görüüyor.
Firmanın işleyişini öğrendikten sonra birçok arkadaşında dediği gibi cok sıkıntı yaşamazsın.
Geriye dönük incelemeler yap boş kaldıgın zamanlarda işin içinden çıkamadıgın zaman yardım istemekten çekinme.
Herkes anasının karnında öğrenipde doğmadı öyle değilmi :)

Ben bir hafta sekreterlik yaptım bi daha asla yapmam diyerek ayrıldım yani çok zor bişey ya. İnşallah bilgilendirenler olacaktır.

Ben Büro Yönetimi ve Sekreterlik mezunuyum ve devlet kurumunda makamda çalışıyorum.
Özelde de çalıştım. Özel şirketlerde şöyle bir şey var kurumsallaşmamış küçük firmalarda sekreterlik adı altında bütün birimlerin telefonları, yazışmaları falan sana bakar bir nevi santral görevi yaparsın. Büyük firmalarda sadece Yönetim Kurulu çalışanlarına bakarsın diğer çalışanlar seni bağlamaz. Sekreterlik ile Yönetici Asistanlığı arasında böyle bir fark vardır.

Sizin de acilen bir yazım kurallarını öğrenme dersine ihtiyacınız var.

Son düzenleme:
Asistanlık uydurulan bir etiket değil Yüksekokullarda bu bölüm Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı diye geçer.

canım bende bi firmada yönetci asistanıyım:) kimisi sekreter diyor:)
burada uzun uzun anlatmak nasıl olur bilemem :) yani herkezin yaptığı işler farkldıır. Dilekçe yazmak , bankaya talimat yazmak . çek senet bosroları yazmak , cari hesap işlemek banka extrlarıyla uğraşmak , dosya düzenlemesi . Iş gereği müşterilere kurulan cümleler vs:) yani gördükçe anlarsın herkezin ki farklıdır . Takıldığın yerlerde sorabilirsin burdan hepimiz yardımcı oluruz biliyorsak

inşaat firmasında tam 3 yıl 2 projede asistanlık yaptım
sen yine şanslısın benim odamdan proje uygulamacısı proje müdürü ve şantiye şefinin odalarına kapı açılıyordu
yani tek biriyle değil üçüyle birden ilgilenmek zorunda kalıyordum

bi kere şunu göze alman gerekir tuvalet yemek yeme öğle arasıymış dinlenmekmiş ben pek görmedim ihihi :)

uyanık olman gerekir tek bir evrak bile sana 1 yıl sonra acil evrak olarak geri dönebilir inşaat sektörü böyledir
her bir gelen evrağı ve giden evrağı kayıt etmek zorundasın dosyalamak zorundasın mümkünse dolap kilitli olsun
çünkü olan bütün evraklardan sen mesulsün kaybolandan dahil
herkesle aranda mesafe olması gerekir çünkü patronunun en özel olaylarını bile senden başkası bilmez

bunlardan sonra yazışmalar nasıl olucak diye düşünme kesin orada sana verilecek pc de dahil örnekleri vardır
yoksa bile her kurumun farkı yazışma şekli vardır sorarak öğrenebilirsin

toplantılara çağırma yöntemi herkesin odasında tabelalar vardı oralara duyuru şeklinde yapılıyordu
ve girişteki ilan panosuna sinlikle asılmalıydı ama şu var ki şirketin kendi bünyesi dışında çalışan taşeron firmalar olucak
bunlara da duyuru yapmak zorundasın çoğuda uyanık olur kaçmak için benim elime duyuru ulaşmadı der bu yüzden
uzakta olsalar dahi illaki imza alman şart tabi burada kendi düzenini oturtabilirsin yada benim en kestirme yolum
her bölüm yani kaba yapı ince yapı elektrik mekanik gibi bölümlere ayrılır kendi taşeronlarından sorumludur gibi bi ibare koyuyordum
onlar uğraşıyordu sonrasıyla ihihi
birde toplantı da çıkan sonuçları derleyip toplayıp maddeler halinde tekrar bölümlere bildirmek gibi bi işim daha vardı
bunun dışında rutin randevular telefonlar özel işler (seyehat için bilet ayarlama gibi)

dediğim gibi her kurumun kendine has değişik kuralları vardır

biraz uzun oldu ama dahası var soruların olursa yardımcı olabilirim
şimdi düşününce nasıl başa çıkmışım bütün bunlarla asla bir daha yapmam :)

Son düzenleme:
Kızlar Çok Özür Dilerim Tek Tek Cevap Yazamadığım İçin. Nete Girmek İçin Kısıtlı Vaktim Var Şuan Çünkü. Sizlerin Hepinize Bayılıyorummm Hızır Gibi Yetişiyorsunuz Çünkü. Harikasınız. Arşivler Benim Elimde Birkaç Gün Sonra Geçecekmiş, Onları Tek Tek Tarayıcıdan Bilgisayara Aktarıp Düzene Sokacakmışım. Bunları Yaparken Mutlaka Göz Gezdireceğim. Umarım Sorun Olursa Sor Dediğiniz İçin Pişman Etmem Sizi Ama Soru Çok Sorabilirim Şimdiden Kusura Bakmayın

Yorum Sahibesi Bir Arkadaş Demiş Ki, (kullanıcı Adını Hatırlayamadım) "bizim elimize ulaşmadı" diyerek toplantıya gelmiyorlar. Ayrı bölüm oluşturup bir ibare eklediğini söylemiş. Acaba ona bir örnek cümle gibi birşey yazabilir misiniz?

Şuanlık birşey yaptığım söylenemez. Geçici bir ofisteyiz odam yapılma aşamasındaymış. Sanırım cuma, en geç p.tesi günü asli olarak görevime başlamış olurum. Bu zamana kadar sizlerden ne kadar çok şey öğrensem o kadar benim yararıma ve o kadar da duacınızım iyi ki varsınızz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…