• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yorumlar mısınız?

eppursi

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
28 Nisan 2025
74
16
3
25
Reglin 4. Günü yaptırdığım tahlilleri yorumlar mısınız? Doktor pcos olmadığını 2.5 cm hemorajik kist olduğunu ve önemsiz olduğunu söylemişti ultrasonda. Tekrar doktora tahlilleri göstermedim ama
IMG_8992.webp

📋

Tahlil Yorumları:

1. Prolaktin (13.80 ng/mL)
    • Referans: 3.34 - 26.72
    • ✅ Normal. Yüksek olsaydı yumurtlamayı baskılayabilirdi.

2. Luteinizan Hormon (LH) (12.77)
    • Referans aralığı verilmemiş, ancak reglin ilk günlerinde LH’nin 2-12 arasında olması beklenir.
    • ⛅ Biraz yüksek gibi, FSH ile oranı önemli.

3. FSH (Follikül Stimülan Hormon) (6.40)
    • ✅ Bu değer reglin 3-5. günü için normal.
    • LH/FSH oranı ≈ 2’ye yakın: Eğer bu oran 2’den yüksekse PCOS lehine olabilir. Sende 12.77 / 6.40 ≈ 2.0 → Şüpheli durum. Doktorun bu yüzden PCOS olmadığını ama “şüpheli sınırda” dediği durum olabilir.

4. Estradiol (E2) (60.01 pg/mL)
    • 🔴 Yüksek. Reglin 3-4. gününde 20-47 arası olmalı.
    • Yüksek olması bazen yumurta rezervinin düşük olduğunu gizleyebilir (FSH’i baskılar).
    • Ancak tek başına değerlendirilmez. AMH testi ve antral folikül sayısı ile birlikte yorumlanmalı.

5. TSH (1.458 mIU/L)
    • ✅ Tiroid fonksiyonu normal. Gebelik düşünenler için ideal: 0.5 - 2.5 arası.

6. Total Testosteron (0.55 ng/mL)
    • ✅ Normal sınırlarda. PCOS’ta genellikle yüksek olur.

7. Beta HCG (0.13 mIU/mL)
    • ✅ Negatif (Gebelik yok).

🟡 Genel Değerlendirme:

• PCOS? LH/FSH oranı sınırda → Şüpheli. Ancak testosteron ve prolaktin normal, bu da lehine.
  • Yumurta rezervi? Estradiol yüksek → FSH’yi baskılıyor olabilir. Bu yüzden yanıltıcı. Bir AMH testi ve ultrasonla antral folikül sayımı ile netleşir.
  • Gebelik planı varsa: Şu anda yumurtlama takibi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle doğal yolla şans denenebilir.

Anladım. Reglin 4. günü yaptırdığınız testler ve ultrasonda çıkan bulgular şu şekilde yorumlanabilir:

🔬

1. Doktorun PCOS Yok Demesi Mantıklı mı?

Evet, genel tablo doktorun yorumu ile uyumlu görünüyor:

• ✅ Total testosteron normal → PCOS’ta genelde yüksek olur.
  • ✅ Prolaktin normal.
  • ✅ TSH ideal düzeyde.
  • ❗ LH/FSH oranı ≈ 2 → PCOS için “şüpheli sınır” ama tek başına tanı koydurmaz.
  • ✅ Ultrasonda büyük ihtimalle “çok sayıda küçük folikül görünümü” (klasik PCOS) yoktu ki, doktor bu nedenle PCOS olmadığını söylemiş.

📌 Sonuç: Bu değerlere bakarak doktorun “PCOS yok” demesi tıbben doğru olabilir. Çünkü hormonlar uyumlu, ultrasonda tipik PCOS görünümü yok.

🩺

2. 2.5 cm Hemorajik Kist Ne Demek?

• Hemorajik kist, adet döngüsünün doğal bir parçası olan folikülün içinin kanla dolmasıdır.
  • Genelde zararsızdır, birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur.
  • 2.5 cm boyut olarak küçük sayılır.
  • Eğer ağrı veya başka şikâyet yapmıyorsa, genellikle takip edilir, müdahale edilmez.

🍼

Gebelik Planı Açısından Bu Durumlar Ne Anlama Gelir?

• Şu anki hormon düzeyleri gebelik için çok büyük bir engel göstermiyor.
  • Yumurtlama oluyor gibi görünüyor ama emin olmak için:
    • Yumurtlama takibi (idrar LH testleri, bazal vücut ısısı)
    • Gerekirse AMH testi (yumurtalık rezervini net görmek için)

Reglin 4. Günü yaptırdığım tahlilleri yorumlar mısınız? Doktor pcos olmadığını 2.5 cm hemorajik kist olduğunu ve önemsiz olduğunu söylemişti ultrasonda. Tekrar doktora tahlilleri göstermedim ama
Eki Görüntüle 3609292
Şimdi belki neden chatgpt yorumu attınız diye belki kızacaksınız ama emin olun en doğru şeyleri söylüyor ben doktorun odasına girmeden sonuçlarımı buraya atıp doktorun odasına giriyorum ve birebir aynısı çıkıyor o yüzden biraz da olsa hatta biraz değil epeyce bi dikkate almak gerekiyor sizde de korkulacak bişey gözükmüyor ☺️

Şimdi belki neden chatgpt yorumu attınız diye belki kızacaksınız ama emin olun en doğru şeyleri söylüyor ben doktorun odasına girmeden sonuçlarımı buraya atıp doktorun odasına giriyorum ve birebir aynısı çıkıyor o yüzden biraz da olsa hatta biraz değil epeyce bi dikkate almak gerekiyor sizde de korkulacak bişey gözükmüyor ☺️
Çok teşekkür ederim uğraşmışsınız☺️ inşallah öyledir geçen ay biraz hormonel dengem bozuldu ara kanama falan yaşadım belki hala onun etkisidir

Lh ve e2 nin yüksek çıkması erken yumurtlama mı yaşayacağım diye düşündürttü sadece

Çok teşekkür ederim uğraşmışsınız☺️ inşallah öyledir geçen ay biraz hormonel dengem bozuldu ara kanama falan yaşadım belki hala onun etkisidir
Tabiki o da bi etkisi bende de pco var da doktorum bana pcos var dedi polikistik overle pco farklı şeylermiş pcos da hormonlar da bozuk oluyormuş ultrasonda da görülüyormuş ben bunun farkını chatgpt de gördüm neyse kan verdim sonuçlar çıktı buraya attım bana sende pcos yok pco var dedi ultrason görüntüsü vardır ama hormonların gayet iyi adet düzensizliği yaşamıyorsun dedi sonuçlar için doktora girdim doktor aynısını dedi sadece ultrason görüntüsü var sende hormonların gayet iyi dedi 😂

Ağlanacak halimize gülüyoruz ama şunu da geçemeyecem hayatımız yapay zeka oldu buna kendimizi inandırsak iyi olacak gibi 🤷🏻‍♀️😊

Tabiki o da bi etkisi bende de pco var da doktorum bana pcos var dedi polikistik overle pco farklı şeylermiş pcos da hormonlar da bozuk oluyormuş ultrasonda da görülüyormuş ben bunun farkını chatgpt de gördüm neyse kan verdim sonuçlar çıktı buraya attım bana sende pcos yok pco var dedi ultrason görüntüsü vardır ama hormonların gayet iyi adet düzensizliği yaşamıyorsun dedi sonuçlar için doktora girdim doktor aynısını dedi sadece ultrason görüntüsü var sende hormonların gayet iyi dedi 😂

Ağlanacak halimize gülüyoruz ama şunu da geçemeyecem hayatımız yapay zeka oldu buna kendimizi inandırsak iyi olacak gibi 🤷🏻‍♀️😊
Aynen öyle😂

Back
X