Slm kızlar,
Perşembe perinatolog randevum vardı biliyorsunuz... Dün giremedim foruma birkaç gündür migren gibi baş ağrım var.. Ama bu bilgiyi sizinle paylaşmak adına girdim şu an... Bizim forumda bu konuda paylaşım hiç olmadı bildiğim kadarıyle... Demek ki hamilelik sonrası süreci - en azından tarama ve test sonuçlarımızı veya rahatsızlıklarımızı - paylaşmamız hepimiz için faydacı olacaktır..
Çok şükür ense kalınlığı bu kez farklı çıktı ; 2mm... Daha önceki ölçümde2,8mm ve 2,9 mm ölçülmüştü..
Ayrıca bütün organlarına;kafatası,beyin, burun oluşumu-çok önemli- , yüzdeki organlar, el -ayak, kol ve bacak eklemleri, kalp, kalp kapakları,kalp damarları,göbek kordonundaki damarlar(down lı bebeklerde çift yerine tek akım oluyormuş göbek kordonunda), mide,mesane,bağırsaklar,bebeğin kalp akımı dışında başka bir akım daha var adı ductus venosus.. görülebilen her şeye bakıldı ve bir sorun görülmedi...Ve çok sağlıklı görünüyor dedi perinatolog...
2,5 mm üzeri risk olarak adlandırılıyor... 3mm nin üstü ise patolojik kabul ediliyor...
Doktor için rahat etmezse ileri tetkik yaptırabilirsiniz dedi.. Ama şunu da ekledi, bu değer 2,5 mm altı olduğu için ve
bu bebeğe zor sahip olunduğu için ben olsam bu riske girmezdim dedi . Riskten kastı koryon villus biyopsi ve amniyosentez...
Fakat çok yeni bir testten bahsetti; Türkiyede uygulanmıyormuş... Anneden kan alınıyor ve Almanyaya gönderiliyor ve bir kromozom anomalisi var mı bakılıyormuş. Testin adı Prena Test.. Fakat amniyosentez ve koryon villus biyopsiden daha pahalı...
Ben risk ölçüsünün altında olduğum için ve görsel taramada bir şey çıkmadığı için bu testi yaptırmayı düşünmüyorum ama arada bir yaptırsam mı diye de düşünüyorum, sonra da kurcalama diyorum..
20 ve 24. haftalar arasında komple organ taraması yapılıyor.. 21.hafta yine aynı perinatoloğa bu taramayı yaptıracağım...
Hepinize önerim;
Doktorunuz çok iyi olsa da bu tarama ve ense kalınlığı ölçümünü İYİ BİR PERİNATOLOG yapsın...
Ayrıca bu testlerde küçük de olsa yanılma payı var..
Paylaşımdan hepinizin faydalanması dileğiyle..
İyi niyet ve dileklerini gönderen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum..
Hamileliği ilerlemiş ve doğum yapmış arkadaşlarda bu konudaki (ense kalınlığı kaç? ve yapılan testler ) tecrübe ve bilgilerini paylaşırsa hepimiz adına mutlu olurum... Bebek, aykız, tunanehir, 4 ekim, rüzgarselin ve şu an hatırlayamadığım arkadaşlar...Eskiler pek uğramıyor zaten..
Hepiniz sağlıklı ve mutlu kalın...