Ben 2 yıl önce dilini bilmediğim bir ülkeye yüksek lisansa gelmiş biri olarak deneyimlerimi paylaşayım
Bence dili çözersiniz. Begining seviyesinde gelmeden önce biraz öğrendiğiniz sürece, bi kaç aya zaten advance seviyesine gelirsiniz. Bu birazda orada ne kadar lokal arkadaşlık kurabildiğinize de bağlı.
Gözlemlediğim; türkler yurtdışına göçünce çok fazla başka türklerle arkadaşlık kurma çabasında oluyor ve zamanlarının çoğunluğunu onlarla geçiriyorlar. Bu şekilde ne lokal dili öğrenebilirsiniz, ne adapte olabilirsiniz ne yurtdışında yaşamanın verdiği international arkadaşlar edinme fırsatının keyfini alabilirsiniz, ne de yalnızlık hissiyatınızı giderebilirsiniz.
En büyük tavsiyem, lütfen türk diye insanlara yapışmayın yurtdışında, cesur olun ve oralı insanlarla iletişim kurun, kültürlerine adapte olun ve derin arkadaşlıklar kurun. Sonra muhtemelen dönmek istemeyeceksiniz.
Benim tr den tanıdığım kim varsa adapte olamayıp, orada bulunduğu süreçte acı çekip hemen eğitimini vs tamamlayınca geri döndü bu yüzden. O nedenle lokal kültüre, dile adapte olmak önemli tadını almak için.
İkincisi, ekonomik durumunuz eğitim sürenizi kapsayacak mı bilmiyorum ama, bu da çok zorlayan bir unsur. Oradaki minimum gelir ortalaması 2-3 bin euro iken siz 800-900 euro ile hayatta kalmaya çalıştığınızda da biraz sosyal hayattan soyutlanmış oluyorsunuz (yani beni en çok zorlayan bu oldu).. Ha hayatta kalırsınız karnınız doyar sizi idare eder o para da ama, o özendiğimiz avrupa yaşam standardını yakalayamıyoruz malesef bu para ile.
Ek iş yapmanız süper olur. Ama öğrenci olarak gidince çalışma izniniz olmuyor ve yasal olarak çalışamıyorsunuz. Bir çok işverende tabi ki risklerden ötürü kabul etmiyor. Orada yüksek lisans yapmış olmanız bir firmadan vize sponsorluğu almanızı kolaylaştırmıyor.Dolayısı ile iş büyük problem. ( Ama umarım siz bulursunuz, bulanda var, zor ama var, ben bulamadım mesela)
Ama çok kişinin bilmediği bir şey var, sizinlede paylaşayım :) ben 2 yıl önce buraya geldiğimden beri vize sponsorluğu alabileceğim bir iş arıyorum harıl harıl. Oysaki geçen biri ile tanıştım benimle aynı zamanlarda gelmiş ve eforunu fake sevgililik anlaşması yapabileceği birini bulmaya harcamış. 1 ay kadar Tinderda herkese yazmış bin euro teklif ederek ve bulmuş. 6 ay sonra da çalışma vizesini almış. Burada sevgililik anlaşması diye birşey var. Yani buralı birisi ile notere gidiyorsun, bu kız benim sevgilim biraz beraber yaşıcaz falan diyo o, notere onaylatıyosunuz bunu, sonra basit bir evrak prosedürü ile çalışma vizesine başvuruyorsun. O yüzden, orayı gördükten sonra kalma gibi bir niyetiniz olursa, pratik yollara bakın derim, bunun gibi.
Keşkeee bende yapsaydım biri bana en baştan deseydide....
Böyle :)