Evet, doğrudur. Söylediğim gibi ben bir kaç kere gittim. Max 1 ay kaldım. Köln’de bir mahalle vardı. Türkler orada senelerce yaşamış. Almanca bile bilmeyenler vardı. Bende bizim Suriyeliler gibi düşündüm. Nasıl ki, bizde Suriyelilerden rahatsızız, bize verilmeyen imkanların onların alması, her türlü suça karışmaları, çok düşük ücretlere çalışıp bizim işsizlik oranımızı yükseltmeleri sebebiyle haz etmiyoruz. Aynısını Almanların Türkler için düşündüğünü sandım. Bir De geçen senelerde Türklerin evlerinin kundaklandığını okudum. Dedim demek ki ırkçılık devam ediyor. Netice itibariyle Hitler sempatizanı olanlar bile vardır. Tabii ki orda yaşayan ve üst kademelerde çalışan birinin gözlemleri daha doğru olur. Yoksa Almanya son derece sistematik bir yer. Tabiatı güzel, yeşil. Enlem olarak biraz yukarda kaldığı için soğuk oluyor ama bir Rusya’da değil. Dediğiniz gibi ayrımcılığın yapılmadığı durumlarda oluyor ise yaşanılacak bir yer.bu tamamen görceli bir durum
ülkede nasıl yaşadığınız, neleri öncelediğiniz, neleri önemsediğiniz ve ne beklediğinizle alakalı
mesela siz işteyken evi silen süpüren bir de tencere yemek yapıp koyup giden bir hatice hanım varsa, çocuğunuz anneniz bakıyor, okula gitse okuldan ablanız alacak vs. ise
kurunuz tarhananız memleketten gelip, siz de yazın 1 ay memlekete gidip yaylaymış, obaymış fadime teyzenin kızının nişanı ali abinin oğlunun asker uğurlamasıymış kopup çoşup geliyorsanız, babanız mangalı yakarken siz söğüş hazırlıyorsanız
ne biliyim aynı mahallede doğdu, büyüdü tüm esnaf tüm mahalleli tanıdık sabah evden çıkıp akşam dönene kadar 29579286 kişiye selam vererek günü geçiriyorsanız
nebahat teyzeler akika kurbanı ya da "araba kuyruğu doğrultma"sı kesip size de kavurup getiriyorsa
görümcenizin kızının gelinlik provasına kayınvalidenizle eltinizle birlikte gidiyorsanız
hacı uğurlamaya, bayram temizliğine, diş buğdayına, mezuniyete, ve daha aklıma gelen gelmeyen her bahaneye bir arada iseniz, bir arada olmasanız ölüyorsanız. ezan sesi duyunca seviniyor, bayram sabahı aile görmeden o bayramı bayram saymıyorsanız
.....
böyle yaşıyorsanız zor. gitmeyin daha iyi.
ama sadece kendi eşiniz-çocuğunuz yaşıyorsanız
daha batılı denecek türdeyseniz. bayramda aile yanına değil otel tatiline gidiyorsanız mesela
çocuğa kendiniz bakıyoranız, evinizi kendiniz idare ediyorsanız
kurbanı memlekette değil büyükşehirde kesiyor, veya kesmiyor bağışlıyor belki görmüyor bile iseniz
AVM'ye gitmeyi aktivite saymıyorsanız
işten çıkıp spora gidip, doğa yürüyüşüne gidip, az tüketip, çok okuyup her işinizi kendiniz yapıyorsanız, 35 yaşında dil öğrenmek ya da yüksek lisansa başlamak gibi şeyler yapmak isteseniz bu yaştan sonra delirdin mi otur ourduğun yerde " değil de "evet insan her yaşta gelişmeli öğrenmeli" kafasında iseniz...(çünkü belli düzeni olan insanlar başka ülkeye gidince en çok b konfor alanından çıkma sorununu yaşıyor, esnek ve gleişmeye çaık olmak önemli)
trafikte harcadığınız zamana üzülüyor
çocuğunuz hele ki kızsa giydiğine yediğine kimse karışmasın istiyorsanız
hayatınızı planla programla geçiriyor mesela son dakika değil 2-3-4 senelik planlar yapıyor ; sonra memlekette her gün bi olay olmasından dolayı sıtkınız sıyrılıyor ise
durduğunuz kabahat.