Muhakkak. Ustelik latince olmadigi icin kelimeyi sozlukten bulma teknigini uygulamak bile ciddi bir zaman aliyor. Okudugum donemde henuz google tercumesi yoktu. İngilizce ogrenirken de, Cince ogrenirken de elimin altinda muhakkak sozluk olurdu. Dijital olmayan sozluklerle ogrendigim her kelime bende daha kalici olmustur. Once metne goz gezdirip, bilmedigim kelimeyi kitap uzerine yazar, nihayetinde komple okumayi yapardim. Mesela sizin odeviniz gibi bir odevim olunca metnin tamamini okur, onemli gordugum yerleri kendi cumlelerimle sunumuma yazardim. Yani tamamini okumadan bolum secerek yapmazdim. Turkiye’de lisans ve kisans ustu yaptim. Bu dediginiz ulkemizde uygulanan yontem. Fakat inanin, kaliteli akademik egitimde isler boyle yurumez. Okuma yaptikca hiziniz artacaktir. Kelimeler de zihninize kazinacaktir. Ne kadar teknik olursa olsun, konuyla ilgili bir kac makale okuyunca kelimeler yerlesir. Bir de ayni bolumden arkadaslarla bir araya gelip munazara yapabilirsiniz. Allah kolaylik versin. ☺