• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

yurtdışında yeni bir hayat kurmak

Ben Almanya’da doğdum büyüdüm. 12 senedir Türkiye’de yaşıyorum.
Şu an Almanya’da ailemi ziyarete geldi. Almanya eski Almanya değil. Yurtdışı düşünüyorsanız Almanya’yı tavsiye etmem. Sebeplerini gerçekten say say bitiremem.
Samimi oldugunuzu dusunmuyorum
benim de var Almanyada yakinlarim
Bana da gel diyorlar , istesem gidebilirim ama baglilik duydugum seylerlden oturu gitmiyorum
Ama nedense giden kesimin buyuk cogunlugu kimse gelmesin diye ugrasiyor bunun nedenini anlamak zor degil

15 yıl Türkiye de yaşadıktan sonra Almanya ya döndüm.
Türkiyedeki yaşantımı zaman zaman özlüyormuyum? Evet.
Pişmanmıyım?Hayır
Almanya eski Almanya değil, Türkiye cennet yeğen muhabbetlerine inanmayın.
Özellikle eğitim kalitesini tartışmaya bile gerek yok, ki bizim buraya yerleşme sebeblerimizin başında geliyordu. Aradığımızı bulmiyor olsak dönerdik. Ama öyle bir niyetimiz yok, Türkiye bizim için artık tatillerde birkaç hafta gezip tozacağımız bir ülke.

Bütün şehirlerin ayni olduğunu düşünmüyorum. Ege bölgei şehirleri hem çok güzel hem daha sakin. Benim bulunduğum yer de öyle. İç anadoludayim biraz muhafazakar bir şehir de ama inanın kimsenin kimseye zararı yok kimse kimsenin giydiğine karışmaz laf etmez ya da dediğim gibi benim bulunduğum semt öyle
Ben antalyadayim disarisi suriyeli kayniuyor
Giyinme kabinindeki kadinin goruntulerini cekmeye calisan bir afgan dayak yedi esnaftan, ic camasiriyla denize girenler de cabasi
Heesey cok guzelmis Turkiye cok ielrideymis gibi hele ki " kimse kimseye karismaz" cok komik geldi

Canım sen ne zaman bankadan ayrıldın da kamuya geçtin? Bu arada sevgili meselesine çok sevindim , hep mutlu olun inşallah
Kanadaya giderseniz orda bankacılık yapabilirsin, Avrupa ülkelerinde yerel dili bilmezsen imkansız mesleğini yapmak
Yurtdisinda yaşamanın elbette zorlukları var ancak hayattan beklentin medeni , saygili , adaletin ve düzenin olduğu bir yerde yaşamak ise yani bunlar önceliklerin ise kısa sürede alışıp çok da mutlu olursun

Tamam gözüm 😂 millete gelmeyin mesajı verirken boşuna düzeninizi bozmayın burası daha kötü deriz normalde ama bazıları anadilini unutunca anlam karmaşası yaşanabiliyor normaldir
“Gözüm” vs. bunlar arkadaş ortamında kullanılacak kelimeler. Seviye yerlerde. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri de bu sanırım. Üstelik gelmeyin diyemem zaten çünkü ben zaten Türkiye’deyim. En fazla “gitmeyin” diyebilirim. Türkçe’yi Almanca’yı bildiğim kadar iyi biliyorum.
Neyse. Benim anlatmak istediğim her yerde eğitimli, kaliteli, seviyeli insan olsun. Türkiye veya başka bir yer fark etmez.

Samimi oldugunuzu dusunmuyorum
benim de var Almanyada yakinlarim
Bana da gel diyorlar , istesem gidebilirim ama baglilik duydugum seylerlden oturu gitmiyorum
Ama nedense giden kesimin buyuk cogunlugu kimse gelmesin diye ugrasiyor bunun nedenini anlamak zor degil
Ben şu an Almanya’da yaşamıyorum. O yüzden sizin bahsettiğiniz “giden büyük çoğunluğun” bir üyesi değilim.
Samimi bulmak zorunda da değilsiniz. Ben gitmeyi düşünenler için tecrübelerimi paylaştım.

Yanlış mı okudum,tr den mi bahsediyorsunuz Almanya'dan mi? Aynı tr o zaman orası?!

Canım ülkenizde neden tr de yaşamıyorsunuz ,madem aynı neden ordasiniz ( orada yasiyorsunu diye anlıyorum,eğer tr de yaşıyorsunuz sözümü geri alıyorum)

Kesinlikle almanyada durumlar arkadaşin yazdigi gibi. Ben hamburg da yaşiyorum ve durumlar berbat. Bizde Isvicreye kacmayi planliyoruz.

Kesinlikle almanyada durumlar arkadaşin yazdigi gibi. Ben hamburg da yaşiyorum ve durumlar berbat. Bizde Isvicreye kacmayi planliyoruz.
Geçenlerde hamburga gittim yolda bağrış çağrış gördüm 😀 aha dedim alamamyaya ne olmuş böyle

Fakat üzülmek yok bazı şeyleri açıkça yazacağım
Hamburg liman şehri zaten eskiden beri göç almış ve liman işçileri gelmiş onların çocukları kalmış vs

Yani hamburg aşırı nezihti de sonradan mı bozuldu sanmam hep böyleydi göçmenler çeşitlendi arttı böyle sorunlar çıktı

Şimdi Türkiye’ye gelelim
Anlatılmaz yaşanır 😀

Arkadaşlar tabi ki Almanya eski Almanya değil
Ama bu yeni Almanya eski Türkiye bile değil maalesef 😀

Geçenlerde hamburga gittim yolda bağrış çağrış gördüm 😀 aha dedim alamamyaya ne olmuş böyle

Hamburg liman şehri zaten eskiden beri göç almış ve liman işçileri gelmiş onların çocukları kalmış vs

Yani hamburg aşırı nezihti de sonradan mı bozuldu sanmam hep böyleydi göçmenler çeşitlendi arttı böyle sorunlar çıktı

Şimdi Türkiye’ye gelelim
Anlatılmaz yaşanır 😀

Ahaha bunlar kötüyü görmediklerinden kedi şeyini görmüş yara sanmış kafasını yaşıyorlar

Ahaha bunlar kötüyü görmediklerinden kedi şeyini görmüş yara sanmış kafasını yaşıyorlar
Ya onlarda haklı bizim Almancı akraba ile oturduk hesapladık 😂 sürekli vergi çok Almanya’da diye ağlıyordu
Ben bi açtım maaştan kesilen vergiyi hahaha aynı oranlar hadi ya filan yapıyor
Almanya’da vergi az değil maaş kesintisi aynı Türkiye ile
Zaten Türkiye Avrupadan model almış

Ama biz de ötv mtv kdv asfagahjaaj alayı var
Almanya’da ötv mtv yok😀
Zaten bi çocuk parası var dillere destan
Neyse özetle iş bulan gitsin 😂

Şimdi Türkiye’ye gelelim
Anlatılmaz yaşanır 😀

Hamburg, Berlin, Frankfurt, Münih, Köln, Stuttgart gibi büyükşehirler hep aynıydı, yeni böyle olmadılar.
Ben şuanki yaygarayı anlamiyorum, ben küçükken Berlinde köpek çişinden geçilmezdi, ırkcılık çok fazlaydı. Ozamanlar Türklere yapılanları şuan Türkler Suriyelere yapıyorlar veya yapılmasını istiyorlar.
Biz nispeten daha küçük bir şehirdeyiz, çok nezih tertemiz bir yer. Ormanları, gölleri ile tam yaşanılası yer. Kavga gürültü yok, kimsenin kimseyle derdi yok. Çocuklar ilkbaharın gelmesi ile okula bisiklet veya scooter ile gittiler. Akşam olunca dışarı rahat rahat çıkıp dolaşabilliyoruz, çocuklar çıksa aklım kalmiyor. Hala Berlinde yaşiyor olsam bunların hiç biri mümkün olmazdı.

Merhabalar,
1.5 sene önce Hollanda’ya expat olarak taşındım. Yurt dışında yaşamak nasıl bir şey deneyimlemek istedim; gezer para da biriktiririm sonrasına bakarım dedim.
Burada yaşamanın artıları da eksileri de var. Şu zamanlarda benim için eksileri daha ağırlıklı:

Sosyal Hayat: benim için burada geçmeyen bir yalnızlık hissi var. Evet sosyal medyada benim gibi expat olarak gelmiş kişilerle yazıştım buluştum yine buluşurum ama benim bahsettiğim gerçek bir arkadaşlık, dostluk hissi. Bunu maalesef bulamadım. Bu his zaman geçtikçe daha çok huzursuz ediyor.

Mevsimler: kapalı hava beni hiç yormaz zannediyordum hatta kapalı hava yağmur aşığıydım ama artık buranın hava durumu psikolojimi çok yormaya başladı. Bu yaz neredeyse hiç güneş göremedik mesela. Evde şuan battaniyelerle oturuyorum. Bu durum insanı depresyonik bir hale sürüklüyor.

Sağlık sistemi: inanılmaz kötü, nasıl anlatayım gerçekten çok kötü… Allah korusun ölümcül olmayan(o durumda ambulans aranıyor tabi) ama ciddi bir hastalık durumu olduğunda sağlık hizmetine ulaşmak çok zor. 1 saat telefonda bekleyip doktor asistanına ulaşıp bir de ona semptomlarınızı anlatıp randevu almaya çalışıyorsunuz o da genelde zaten randevu vermiyor evde dinlenin falan diyor. Bu durum da insanı başına bir şey gelse ortada kalacakmış gibi hissettiriyor güvensiz hissettiriyor.

Artılar: İş hayatı çok güzel mesaisiz stressiz, özel hayat-iş hayatı dengesi çok güzel, hayat çok kolay ne trafik problemi var ne mülteci sorunu ne saygısız insanlar hiç bir şey, ekonomik olarak çok daha rahat, şehirler doğa ile iç içe kurulmuş istediğinizde kendinizi göllü kocaman parklara atabilirsiniz, Avrupa’yı vizesiz gezebilmek çok keyifli.

Merhabalar,
1.5 sene önce Hollanda’ya expat olarak taşındım. Yurt dışında yaşamak nasıl bir şey deneyimlemek istedim; gezer para da biriktiririm sonrasına bakarım dedim.
Burada yaşamanın artıları da eksileri de var. Şu zamanlarda benim için eksileri daha ağırlıklı:

Sosyal Hayat: benim için burada geçmeyen bir yalnızlık hissi var. Evet sosyal medyada benim gibi expat olarak gelmiş kişilerle yazıştım buluştum yine buluşurum ama benim bahsettiğim gerçek bir arkadaşlık, dostluk hissi. Bunu maalesef bulamadım. Bu his zaman geçtikçe daha çok huzursuz ediyor.

Mevsimler: kapalı hava beni hiç yormaz zannediyordum hatta kapalı hava yağmur aşığıydım ama artık buranın hava durumu psikolojimi çok yormaya başladı. Bu yaz neredeyse hiç güneş göremedik mesela. Evde şuan battaniyelerle oturuyorum. Bu durum insanı depresyonik bir hale sürüklüyor.

Sağlık sistemi: inanılmaz kötü, nasıl anlatayım gerçekten çok kötü… Allah korusun ölümcül olmayan(o durumda ambulans aranıyor tabi) ama ciddi bir hastalık durumu olduğunda sağlık hizmetine ulaşmak çok zor. 1 saat telefonda bekleyip doktor asistanına ulaşıp bir de ona semptomlarınızı anlatıp randevu almaya çalışıyorsunuz o da genelde zaten randevu vermiyor evde dinlenin falan diyor. Bu durum da insanı başına bir şey gelse ortada kalacakmış gibi hissettiriyor güvensiz hissettiriyor.

Artılar: İş hayatı çok güzel mesaisiz stressiz, özel hayat-iş hayatı dengesi çok güzel, hayat çok kolay ne trafik problemi var ne mülteci sorunu ne saygısız insanlar hiç bir şey, ekonomik olarak çok daha rahat, şehirler doğa ile iç içe kurulmuş istediğinizde kendinizi göllü kocaman parklara atabilirsiniz, Avrupa’yı vizesiz gezebilmek çok keyifli.
Bu mesajı ben yazmışım gibi. Önce hollanda sonra da kanadaya tasındık, birebir aynı fikirlerim.

Merhabalar,

3 senedir Hollanda'da yaşayan birisi olarak söylediklerinize ben de katılıyorum.

Hatta siz kendinizi normalde yağmur aşığı olarak tanımlamişsınız ben yaz seven, sıcağa bayılan bir insan olarak bu kasvetli havalardan ve hasta olunca bi başına kalma hissinden nefret ediyorum.

Vatandaşlık aldıktan sonra İspanya gibi sıcak bir yere geçme hayalim oluştu sırf bu nedenle.

Gelmek isteyen herkes yurt dışına gelsin görsün, ancak şu anda onların da gelmeden asla anlayamayacağı deneyimler yaşayacakları kesin. Bu derece değişim herkesin cidden harcı değil.

Ekonomik nedenlerle çok normallestirildi hangi ülkeye gidelim, neden zor olsun ki kafası ama bi durup disardan cümleye tekrar bakınca, bilinmeyen bir ülkeye yetişkin olduktan sonra taşınmanin nesi kolay olabilir ki?? Kolay falan değil. Yapılamaz bir şey değil başlangıcı yapanlar olabilir, ancak birinin bunu bizim gibi yapması tüm sonuçlar ile mutlu olacağı anlamına gelmiyor. Bence göçmenlerin en azından iyi niyetliler bunu anlatmaya çalışıyor çünkü ben de bu duyguyu yeni yeni anlamaya başladım artık iki tarafı da daha iyi anlıyorum.

Back
X