Yüzde kaçımızın ne olduğunu tespit eden adam: Aziz Nesin

VEdeBU

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Ocak 2015
6.013
10.920
06/07/2015 11:30

Zübük, Gol Kralı, Vatan Sağolsun, Toros Canavarı... Yazdığı her öykü, her roman sanki Türkiye'nin bir fotoğrafı. Evet Aziz Nesin'den bahsediyoruz. Bugün Aziz Nesin olmadan geçen 20. yılı geride bıraktık. Peki Aziz Nesin'in son günleri, vasiyeti ve toplumumuz için gerçek tespitleri neydi? İşte size Yüzde kaçımızın ne olduğunu tespit eden adam: Aziz Nesin!
Haber: Oktay Volkan Alkaya - oktay.alkaya@radikal.com.troktay volkan alkaya / Arşivi

Aziz Nesin doğduğunda henüz tarihler 1915'ti. İstanbul 'da gerçek bir Osmanlı çocuğu olarak dünyaya geldi ve 8 yaşında Cumhuriyet'in kuruluşuna şahit oldu. 6 Temmuz 1995'te 80 yaşında İzmir'de vefat etti. Yaşasaydı bugün 100 yaşında olacaktı. Ama sanki yüzlerce yıldır Türk insanının damarını elinde tutuyordu. Yazdıkları, söyledikleri, düşünceleri... Aziz Nesin bizdi, biz demekti. Her değerli sanatçımızda olduğu gibi, hatamız onu anlayamamış olmamızdı.

“Türklerin yüzde 60’ı aptaldır”

201507061052_vfjfu.jpg

İzmir Torba'da bir mizah panelinde dökülmüştü bu sözler Aziz Nesin'in dudağından. Günümüzde bile hala referans alınan, hemen her konuda akıllara gelen ve yeniden söylenen bir cümle olarak dudaklara gelir. Öyle ki seçim sonuçlarına göre pek çok parti delegesi ya da sempatizanı olarak da kullanılır. Tek parti iktidarlarında muhalefetin mottosu olur. Muhalefetin %60'lık orana ulaştığı zamanlarda baskın güç olan partinin, muhalefete eleştirisi olur... Bir şekilde bu söz her daim söylenmeye devam eder. Aziz Nesin'in bu sözleri aslında bugün hemen her partinin ve partilinin değiştirmek istediği 1982 Anayasası'nda çıkan sonuçlara dayanır.

Yani Aziz Nesin bugün toplumun neredeyse %100'ünün dolaylı yoldan altına imza attığı bir fikri dile getirmiştir. Ancak Aziz Nesin bu sözünün üstüne "Aslında yüzde 92'si diyecektim dilim varmadı." der. Bunu da toplumun %92'sinin referandumda Kenan Evren'den yana oy kullanmalarına dayandırır. Hani şu öldükten sonra toplumun neredeyse %100'ünün ardından tek güzel bir söz bile söyleyemediği Kenan Evren!

Hoşunuza gider ya da gitmez toplumumuzun büyük bir çoğunluğunun aptal olmasının tespit edilmesi, ama Aziz Nesin gibi bir aydın 20 yıl sonra fark edeceğimiz gerçekleri çok önceden görüyorsa günümüzün aydınlarına biraz kulak vermekte fayda var.

Adanmış bir hayat

201507061052_40d98006f17aab0ee63305cf388a147a.jpg

Aziz Nesin, hikayelerinde her zaman vatandaşın üstünde tutmuştur elini. Toplumdan uzak, sokaktaki adamın dokunamadığı şeyler kaleme almamıştır. Peki bir insan %60'ını aptal olarak gördüğü bir halka neden bu kadar sıkı sıkıya bağlar kendini. Bunu şu sözlerle açıklar Aziz Nesin; "Bir annenin çocuğu geri zekâlı olsa ne yapar, hayatını ona adar. Ben de aynısını yapıyorum işte."

Ateizm

201507061052_tumblr_mnoo22x0zt1s99gd5o1_500.jpg

Aziz Nesin kendisinin dinsiz olarak tanımladığı dönemde toplumdan büyük bir tepki görmüştü. Şimdilerde Ateist olmak toplumda kabullenilmiş bir olgu olsa da Aziz Nesin'in yaşadığı dönemde görüşlerini ortaya koyması büyük bir olay olmuştu. Öyle ki Madımak katliamını savunanlar da bunu Aziz Nesin'in görüşlerini açıklamasına ve dinsizliği övdüğü yönünde konuştuğu iddialarına dayandırmışlardı. Aziz Nesin'in Müslüman düşmanı olduğu da iddia edilmişti. Ancak Nesin, temel olarak toplumda yaygınlaşmaya başlayan bağnaz ve yobaz bakış açısına karşı olduğunu defalarca dile getirmişti. İnançlara temel olarak saygılı olan Nesin, kendi çocuklarının da inanç tercihlerine karışmamıştı.

Yeri belirsiz bir mezar

201507061052_fft1_mf2333.Jpeg

Aziz Nesin 7 Temmuz 1995'te vasiyeti gereğince, Nesin Vakfı'nın bahçesine yeri belli olmayacak bir şekilde gömüldü. Onun sahip olduğu şöhrete, onun sahip olduğu saygınlığa ulaşabilen hangi sanatçı böyle bir talepte bulunabilir ki? Belki de bu yüzden bir Aziz Nesin vardı, bir de diğerleri...

"Mezarımın yeri belli olmasın. Üzerimde çocuklar oynasın" demişti Aziz Nesin. Gerçekten de öyle olmuştu. Müjdat Gezen, Aziz Nesin defnedilirken orada bulunan birkaç kişiden biriydi ve o gün yaşananları yıllar sonra şöyle anlatmıştı;

201507061053_vakif2.jpg

"Bahçeye daha önceden 6-7 çukur açtırmıştık. Helikopterin yaklaştığını görünce Aziz abinin naaşını bir çukura koydum ve kepçeciye hemen bütün çukurları aynı anda kapatmasını istedim.Neyse ki helikopter yetişemeden Aziz abinin üzerine biraz toprak atılarak kapatıldı. Sonra da çukurların hepsi aynı anda kapatıldı. Şu an o mezarın yerini benimle birlikte 5-6 kişi biliyor. Ve gerçekten üzerinde çocuklar oynuyor."

201507061053_yaz-okulu-nesin-vakfi039ndaydi-3816.jpg

Seni çok özlüyoruz Aziz Nesin, özlemle okuyoruz yazdıklarını...
http://www.radikal.com.tr/radikalist/yuzde_kacimizin_ne_oldugunu_tespit_eden_adam_aziz_nesin-1391787

Ne olduğunu bilen insanlardan biriydi. Hic bir zaman ne oldugunu saklamamış, bu yüzden yakılmak istenmiş, türlü zamanlarda (ki hayatinin uzunca bi süresi) nezarethanede ve hapiste gecirmis, buna rağmen bütün yapılanlara kızıp çekip gitmek yerine kalıp insanlarin gozünü açmaya çaba harcamıştır. Nesin vakfını kurmuş pek çok çocuğun bebeklikten yaşama atılana kadar olan tüm yardımlarını üstlenmiştir.

Hesap ortada.. Su son secimlerde bile yuzde 40 yolsuzluk iddialari ile sivanmis, doguyu coktan gozden cikartmis saibeli bir partide, yuzde 13 Apocu teroristlerde, yuzde 4 meclise giremeyen partilerde, yuzde 4 dogru duzgun oy atmayi bile becerememis, oylari gecersiz... Daha ne ispat lazim? "Mecliste beni temsil etsin, vergilerimi bana hizmet icin adil olarak kullansin, ulkemin bolunmez butunlugunu korusun, yemin edip gorevine baslasin, haklarimi korusun" denilenler bunlar..:rolleyes:

Hesap ortada.. Su son secimlerde bile yuzde 40 yolsuzluk iddialari ile sivanmis, doguyu coktan gozden cikartmis saibeli bir partide, yuzde 13 Apocu teroristlerde, yuzde 4 meclise giremeyen partilerde, yuzde 4 dogru duzgun oy atmayi bile becerememis, oylari gecersiz... Daha ne ispat lazim? "Mecliste beni temsil etsin, vergilerimi bana hizmet icin adil olarak kullansin, ulkemin bolunmez butunlugunu korusun, yemin edip gorevine baslasin, haklarimi korusun" denilenler bunlar..:rolleyes:

Saraylim seni ne zamandır göremiyordum, hoşgeldin :)

Mesajına bir yorumum olacak. Oy verdiği parti üzerinden değerlendiriyorsak Chp ya da Mhp'ye oy verenlerin de saf-i zeka küpü olduğunu sanmıyorum ben. Sokaklarda Çinli avına çıkan ülkücüler var mesela -belki de ülkücü değillerdir ama öyle yansıtıldı- ya da "Ayy pis fakirler oy vermesiiinn" kıvamında cümleler kurarken Türkiye'yi dünya haritasında sorsan gösteremeyecek olan Chp'li tiki kızlarımız var.

Bence olay aptallık değil de cahillik galiba. %60 aptal değildir belki ama %60'dan çok daha fazlası cahildir.

Saraylim seni ne zamandır göremiyordum, hoşgeldin :)

Mesajına bir yorumum olacak. Oy verdiği parti üzerinden değerlendiriyorsak Chp ya da Mhp'ye oy verenlerin de saf-i zeka küpü olduğunu sanmıyorum ben. Sokaklarda Çinli avına çıkan ülkücüler var mesela -belki de ülkücü değillerdir ama öyle yansıtıldı- ya da "Ayy pis fakirler oy vermesiiinn" kıvamında cümleler kurarken Türkiye'yi dünya haritasında sorsan gösteremeyecek olan Chp'li tiki kızlarımız var.

Bence olay aptallık değil de cahillik galiba. %60 aptal değildir belki ama %60'dan çok daha fazlası cahildir.

Hosbulduk Duka Tesla..
CHP ve MHPye oy verenler safi zeka kupu degildir elbet, ama en azindan dogru ve yanlisi birbirinden daha iyi ayirabildikleri de bir gercek. Sahsen ben evimin anahtarini hirsizlik dedikodulari ile adi ayyuka cikmis olan birine teslim etmem, cocuklarimi da katil diye adi cikmis birilerine.. Evime gosterdigim ihtimamin aynisini yurduma da gosteririm. Arada ne fark var? Ikisinde de guven ve huzurla yasamak isterim ben. Bu kadar basit bir denklemi kurabilmek icin profesor olmaya gerek yok.. Cehalet ayri bir olay, korluk ayri.. Bu ulkeyi sadece universite bitirenler kurmadi.

Hosbulduk Duka Tesla..
CHP ve MHPye oy verenler safi zeka kupu degildir elbet, ama en azindan dogru ve yanlisi birbirinden daha iyi ayirabildikleri de bir gercek. Sahsen ben evimin anahtarini hirsizlik dedikodulari ile adi ayyuka cikmis olan birine teslim etmem, cocuklarimi da katil diye adi cikmis birilerine.. Evime gosterdigim ihtimamin aynisini yurduma da gosteririm. Arada ne fark var? Ikisinde de guven ve huzurla yasamak isterim ben. Bu kadar basit bir denklemi kurabilmek icin profesor olmaya gerek yok.. Cehalet ayri bir olay, korluk ayri.. Bu ulkeyi sadece universite bitirenler kurmadi.

Ben seni anlıyorum ama herkes bu hesabı yaparak mı oy veriyor? Sanmıyorum. Çoğu insan takım tutar gibi parti tutuyor, fanatiklik hayatın her alanında var. Bence bu aptallık değil de dar görüşlülük ve sabit fikirlilik. Sorgulamayı bir hakaretmiş gibi öğretirsen ve çocuğu öyle yetiştirirsen, geleneklerin hayattaki en büyük değerler olduğunu ve üzerlerine söz söylenmeyeceğini benimsetirsen böyle neyi niye savunduğunun çok da farkında olmayan fanatik bir toplum yaratırsın.

Cahillik bence üniversite bitirip bitirmekle ya da bilgi birikimiyle de ilgili değil aslında. Biraz geniş düşünebilen, kendine ezberletilen doğruların nedenlerini sorgulayabilen insanlar cahil değildir benim gözümde.

Ben seni anlıyorum ama herkes bu hesabı yaparak mı oy veriyor? Sanmıyorum. Çoğu insan takım tutar gibi parti tutuyor, fanatiklik hayatın her alanında var. Bence bu aptallık değil de dar görüşlülük ve sabit fikirlilik. Sorgulamayı bir hakaretmiş gibi öğretirsen ve çocuğu öyle yetiştirirsen, geleneklerin hayattaki en büyük değerler olduğunu ve üzerlerine söz söylenmeyeceğini benimsetirsen böyle neyi niye savunduğunun çok da farkında olmayan fanatik bir toplum yaratırsın.

Cahillik bence üniversite bitirip bitirmekle ya da bilgi birikimiyle de ilgili değil aslında. Biraz geniş düşünebilen, kendine ezberletilen doğruların nedenlerini sorgulayabilen insanlar cahil değildir benim gözümde.
Iste o dediklerin akilli insanlardir da ondan.. Akilli bir insan spor takimi tutar gibi parti tutar mi? Ikisi cok ayri kavramlar.. Birinin macina gider stress atarsin, digeri sana hizmet icin gelir. Ya ihya eder, ya rezil.. Adam meydanlarda "asgari ucret=bir aylik simit+cay parasi" hesabi yaparak gelmis, 13 sene ulke yonetmis, asgari ucret=simit+cay parasi hesabi ayni.. Ama onun parmaginda gosterdigi, bundan baska varligim yok dedigi yuzuk hikaye olmus, gemiciklerinden, villaciklarindan yanina varilmiyor da sen hala medet umuyorsan bu adamdan o zaman bu iste bir yanlislik var demektir.

Sevmem kendisini :)

Umarim mutludur yerinde :KK66:
bir çok kitabını okudum ama o kendini bilmiş havasında çıkışları yokmuydu işte o çıkışlarından tiksinti geldi.. kendisi ateistti ve islamla çok uğraşmışlığı vardı..haaa şu demek değilki insan inançsız olabilir.. tamam ama diğer dinlerle uğraşmaması lazımdı.. yoksa hayatına baktığında kurduğu vakıf bir çok iyiliklere gebedir..

Aziz nesin i ben de sevmem ancak yıllaröncesinden olacakları görmüş o yüzdn bir yazısını gördüğümde muhakkak okurum imamhatipler için olan tespiti taaa 93 yılında tespit etmiş öngörüsü yüksek bir yazarmış yeni farkefiyorum en basitinden zübük romanı bile herşeyi güzel özetlemiş ne diyim ışıklar içindeuyusun böyle öngörüsü yüksek insanlara ihtiyacımız var ama bu sefer kıymetini öldüğünde değil yaşadığında anlarız

bir çok kitabını okudum ama o kendini bilmiş havasında çıkışları yokmuydu işte o çıkışlarından tiksinti geldi.. kendisi ateistti ve islamla çok uğraşmışlığı vardı..haaa şu demek değilki insan inançsız olabilir.. tamam ama diğer dinlerle uğraşmaması lazımdı.. yoksa hayatına baktığında kurduğu vakıf bir çok iyiliklere gebedir..
Hıhım aynen öyle kakao

Madımak katliamından önceki konuşmaları bir takım bu işe bulaşmak isteyen katillere adeta sebeb üretmiştir.

Madem ileri görüşlü bir insandı kendileri bu konuşmalarının sonunun az çok nereye varacagını bilebilirdi.

X