Zeka Sorusu

_creative_

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
25 Aralık 2012
80
10
36
Dert değil ama cevabı bulamadım merak ettim :/
soru şöyle "Bir kutuda bulunan hepsi aynı şekilde ve renkte olan 18 bilyeden, 17 tanesinin kütlesi aynı ve bir tanesinin kütlesi diğerlerinden 1 gr fazladır. Kütlesi fazla olan bilyeyi, bir kefeli (eşit kollu) terazide en az kaç defa tartarak kesin olarak bulabilirsiniz? "
Cevaplarda sadece "3 kere tartıldığında kesinlikle ağır olan bilye bulunur. " yazıyor, açıklaması yok :/

6'şarlı 3 gruba ayrılır... (diğer altılı grup eğer eşitlik varsa devreye girecektir)
6-6 iki grup tartılır...
bir taraf ağır çekerse aradığımız bilye ağır çeken 6 dan biridir...
ağır çeken 6 lı grup 3-3 tekrar tartılır.... mecburen bir taraf ağır çeker... etti mi 2 defa...
bu kez ağır çeken kefedeki 3 bilyenin ikisi bir tarafa biri diğer tarafa konur,bir tane kalanın yanına önceki tartım işlemimizde ağırlığının 17 bilyeden biri olduğuna emin olduğumuz bir bilye daha koyarız 2 li grubu tamamlamak için. şansımız varsa ve tekli kalan ağır ise, diğerinin ağırlığını zaten bildiğimizden...3 tartımda buluruz ağır olanı....

en az kaç işlem diye sorduğuna göre, en iyi ihtimalle 3 defada bulmuş oluyoruz...

bu ne arkadaş ya, gece gece ne yapıyorum ben diye sormama neden oldunuz
:ssz::1: ne sorusu bu ales mi?

bir de 3 defada kesin sonuca ulaşmak mümkün değil ki, en az diye sormuş soruda.... en iyi ihtimalle demek istemiş yani...

sayısalcı olsam nasa beni alır mıydı acaba yahu:55:

Bence ikiye ayrilir 9'a , 9 (Birinci tartma)

9 undan kurtulursun.

sonra 9 u ikiye ayirirsin

5e 4 (Ikinci tartma)

Esit cikmazsa 5 li grubu alirsin , cikarsa 4u alirsin

5 i de ikiye ayirirsin

3e 2 (Ucuncu tartma)

Esit cikmazsa 3 u , cikarsa 2 yi alirsin.

3 u alsan

2 ye 1 (Dorduncu tartma)

Esit cikarsa o 1 olan agirdir. Cikmazsa 2 yi tekrar tartarsin.

1 e 1 (Besinci tartma)
-----------------------------------------------------------------
Yine ikiye ayrilir 9'a , 9 (Birinci tartma)

9 undan kurtulursun.

sonra 9 u ikiye ayirirsin

5e 4 (Ikinci tartma)

Esit cikmazsa 5 li grubu alirsin , cikarsa 4u alirsin

4 u de ikiye ayirirsin

2 ye 2 (Ucuncu tartma)

Burda agir olan 2 yi alirsin

1 e 1 (Dorduncu tartma)

Agir olani bulursun.

En kotu ihtimalle 5 tartma , en iyi ihtimalle 4 tartma olabilir . Ben cevabimi bilyelerin tanesini 1gram , agir olani 2 gram alarak yaptim.

Son düzenleme:
3-3
3-3
3-3

Şeklinde 3 kez tartarak bulunabilir. :44:

bu durumda üçünden biri ağır olandır diyebilirsiniz ama sadece.... yani sanırım:1:

1i hariç diğerlerinin ağırlığı aynı olduğu için ağır olan külfeyi bulmak daha kolay
Bir külfe ağır gelecek sonuç olarak, bu külfede ki 3ü arasından en ağır olanı bulunabilir.
2 ye 1 eşit olur böyle ya da diğer bilyeler arasından ( en fazla 3 farklı şekilde değiştirerek)
Çok iyiymişiz yalnız zeka sorularında :17:

Son düzenleme:
6'şarlı 3 gruba ayrılır... (diğer altılı grup eğer eşitlik varsa devreye girecektir)
6-6 iki grup tartılır...
ağır çeken 6 lı grup 3-3 tekrar tartılır.... mecburen bir taraf ağır çeker... etti mi 2 defa...
bu kez ağır çeken kefedeki 3 bilyenin ikisi bir tarafa biri diğer tarafa konur,bir tane kalanın yanına önceki tartım işlemimizde ağırlığının 17 bilyeden biri olduğuna emin olduğumuz bir bilye daha koyarız 2 li grubu tamamlamak için. şansımız varsa ve tekli kalan ağır ise, diğerinin ağırlığını zaten bildiğimizden...3 tartımda buluruz ağır olanı....

en az kaç işlem diye sorduğuna göre, en iyi ihtimalle 3 defada bulmuş oluyoruz...

bence bu doğru olan :32:

Biraz daha dusununce buldum cevabi :)

18 bilye ikiye ayrilir.

9'a 9 tartarsin.(Birinci tartma)

Hafif olan tarafi elersin.

---> Elinde 9 bilye kalir

9 bilyeyi uce ayirirsin. 3 , 3, 3

3 e 3 tartarsin. (Ikinci tartma)

Esit degillerse agir olan 3'u alirsin.
Esitlerse oteki 3 bilye kalir elinde.

----> Elinde 3 bilye kalir.

Bunlari da 1'e 1 tartarsin. (Ucuncu tartma)

Esit degillerse agir taraftaki 1 bilye agirdir.

Esitlerse elinde kalan bilye agirdir.

----> Elinde 1 bilye kalir.

18 bilye ikiye ayrilir.

ouyy ouyy nettin sen. yazdığını anlayabilmem için bi uyuyup uyanmam lazım. uykusuz olunca anlama kıtlığı oluşuyor bende

Kesin olarak 3 tartımda bulabilirsin. Önce 3 adet 6lı gruba bölersin. 2 6lıyı tartarsın eşit çıkarlarsa dışarda bıraktığın altılı grubu, biri ağır basarsa ağır basan grubu alırsın. 3 3 tartıp 3lü yine ağır basan grubu alırsın. 3lü ağır basan grup içinde rastgele 2 tanesini tartıya koyarsın, içlerinden biri ağır basarsa o zaten ağır olandır yok eşit çıkarlarsa da dışarda bıraktığın ağır olandır.

6-6 iki grup tartılır...

Doğru cevap budur.
Lakin son tartımda kalan 3 topta, kefeye 1 eklemek yerine, toplardan birini dışarı almak daha mantıklı.

Yani; 1-1 tartılır. Eşit ise dışarıda bıraktığımız bilye ağır olandır. Kefelerdeki bilyelerden biriyse zaten tarttığımızda ortaya çıkar.

Son düzenleme:
Kesin olarak 3 tartımda bulabilirsin. Önce 3 adet 6lı gruba bölersin. 2 6lıyı tartarsın eşit çıkarlarsa dışarda bıraktığın altılı grubu, biri ağır basarsa ağır basan grubu alırsın. 3 3 tartıp 3lü yine ağır basan grubu alırsın. 3lü ağır basan grup içinde rastgele 2 tanesini tartıya koyarsın, içlerinden biri ağır basarsa o zaten ağır olandır yok eşit çıkarlarsa da dışarda bıraktığın ağır olandır.

Evet yazmışsın, cevap tam olarak budur :)

Bravooo:46::46::46:

18 bilye ikiye ayrilir.

evet ya bu çok daha mantıklı..:53:

Bu sorunun zaten iki cevabi var . Biri 9 -3- 1 seklinde, biri 6-2-1 seklinde. Lahesis'nin yazdigi baslangic olarak dogru. Ben aksam hic okumamistim onu yorgundum. Gece gece bu sorulari sormayin. Soruyorsaniz gunduz sorun:)

Istatistikte sans diye birsey yoktur. Butun olasiliklar goze alinmali.

Son düzenleme:
Bu sorunun zaten iki cevabi var . Biri 9 -3- 1 seklinde, biri 6-2-1 seklinde. Lahesis'nin yazdigi baslangic olarak dogru. Ben aksam hic okumamistim onu yorgundum. Gece gece bu sorulari sormayin. Soruyorsaniz gunduz sorun:)

Istatistikte sans diye birsey yoktur. Butun olasiliklar goze alinmali.

aynı kafadanız o zaman:29::29:

Back
X