• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Zorla imza alınarak işten atılmak

aysedenizoral

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
17 Eylül 2017
1
2
1
İşverenler her ne kadar işçilerine zorla bazı belgeleri imzalattırarak maddi haklarından mahrum bırakmak istese de düzgün bir ispat ile işçiler dava yoluyla haklarını alabilir.

İşçiler işten ayrılırken genelde işverenler "tüm haklarımı aldım - almadığım hiç bir hakkım kalmadı" benzeri ibareler taşıyan ibranameler imzalattırarak işçinin haklarını eksik verme yoluna gitmektedir.

Mahkeme önünde bir ibranamenin geçerli olabilmesi için iş ilişkisinin bitmesinden itibaren en erken 1 ay sonra imzalanmış olması, ödenen paraların kalem kalem detaylı belirtilmesi gerekmektedir.

Bu bedeller belirtildiği takdirde yine de eksik kalan bir alacak varsa işçi mahkemeye başvurup bu hakkının ödenmesini talep edebilmektedir.

İşverenin hilesi, korkutması veya baskısı altında imzalanan ibranameler geçersizdir. Tabi hile, korkutma, baskı hususlarının mahkemede ıspatı gerekmektedir.

Yine de çeşitli haklarınızı eksik aldığınızı düşünüyorsanız işten çıkma halinde bu tip bir belge imzalamayın.
İşverenlerin de işten çıkış ödemelerini banka yoluyla kayıtlı şekilde yapması halinde aleyhlerine açılacak davalarda ıspat yönünden kolaylık yaşayacaklardır. Çükü genelde bu tip alacaklar şahitle ıspat sınırının üstünde kalan meblağlarda olmaktadır.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanununa göre ibranamede olması gereken hususlar:

İbraname yazılı olmalıdır.
İbraname, sözleşme sona erdikten en erken 1 ay sonra imzalanmış olmalıdır.
İbra konusu alacağın türü ve miktarı açıkça belirtilmiş olmalıdır.
Ödeme noksansız yapılmış olmalıdır.
Ödeme banka kanalıyla yapılmış olmalıdır.
 
Back