Hamilelikte gaz nedenleri başında yaşanan hormonal ve fizyolojik değişimler yer alır. Bu dönemde salgılanan progesteron hormonu sindirim sistemi kaslarında gevşemeye neden olmakta, gebelik ilerledikçe rahmin büyüyerek mide ve bağırsaklara baskı yaparak gaz probleminin temelini oluşturmaktadır. Gebelik döneminin normal seyirleri arasında yer alan ve hamilelikte gaz sancısı yaşayanların zor bir dönemden geçmesine neden olan bu problemle başa çıkmanın yolları bulunmaktadır.

Gebeliğin Hangi Döneminde Gaz Sancısı Görülür?

Gebelik döneminde hormonal ve fizyolojik değişimler gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren yaşanmaya başlar. Bu değişimler gaz oluşumunun gebeliğin erken dönemlerinde meydana gelmesine ve doğuma kadar sürmesine yol açar. Gebelikte gaz sancısı kaçıncı haftada olur sorusuna ilk 4 hafta içerisinde yanıtı verilerek gaz problemi ile haşır neşir olunacak uzun bir dönemin bulunduğuna dikkat çekilebilir.

Hamilelikte Gaz Neden Olur, Nasıl Geçer? | 1

Hamilelikte Gaz Sancısına Neler İyi Gelir?

Hamilelik sürecinde gazla başa çıkabilmenin ilk yolu beslenme ve düzenli egzersizden geçer. Az az ve sık yemek yenmesi ve yemek yerken hava yutulmaması gaz oluşumunu önlemenin ilk adımı olmakla birlikte;

  • Karbonatlı ve asitli içeceklerin tüketilmemesi,
  • İnek sütünün aşırı tüketilmemesi,
  • Yapay tatlandırıcılardan uzak durulması,
  • Nohut ve kuru fasulye gibi bakliyat tüketiminde aşırıya gidilmemesi,
  • Mercimek, turşu, turp ve lahana tüketiminin sınırlandırılması,
  • Aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınılması

Gebelik döneminde beslenme kaynaklı gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Gebelik egzersizleri, yürüyüş yapmak ve hareket etmek de sindirim sistemini hızlandırarak gaz oluşumunu önleyebildiği gibi ek olarak hamilelikte gaz giderici bitkilerden destek alınabilir. Gebelik döneminde bebeğe ve anne adayına herhangi bir zarar vermeyecek gaz giderici bitkilere ise melisa, kuşburnu, ıhlamur, nane, papatya ve rezene örnek gösterilebilir. Bu bitkilerden hazırlanan çaylar gebelik döneminde aynı gün içerisinde farklı iki bitki çayı olmamak üzere tüketildiğinde gaz oluşumunu önleyebildiği gibi gaz sancılarına iyi gelmektedir.

Hamilelikte Gaz Sancısının Bebeğe Zararı Var Mıdır? Tıklayın !

Hamilelikte Gaz Sancısında Kullanılacak Şifalı Bitkiler Nelerdir? Tıklayın !

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Giderilir? Tıklayın !

Hamilelikte gaz şikayeti neden artar? Tıklayın !