Hamilelikte rahim açılmasının nasıl olduğu ve nasıl belirtiler verdiği özellikle hamileliğin son dönemine yaklaşan anne adaylarının oldukça merak ettiği ve telaşlandığı konuların başında gelirken bu noktada rahim açılması tanımlamasının tam olarak belirtilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte Rahim Açılması Ne Anlama Gelir?

Hamilelikte rahim açılması nedir sorusu için verilecek cevap, kadınların hamilelikleri boyunca kapalı olan ve doğuma doğru açılmaya başlayan rahimlerinin doğumun başlamasıyla birlikte kasılmaların da bir sonucu olarak tam olarak açılmasına verilen isimdir. Literatürde rahmin tam olarak açılmasına kadar geçen süre de rahim açılması olarak ifade edilir. Burada rahmin tam olarak açılması anlamında kullanılan tanımlama rahmin 10 cm açılması olarak da ifade edilmekle birlikte, doğumun başlamasıyla birlikte bu sürenin ortalama 6-10 saat olarak gerçekleştiği de görülmektedir.

Gebelikte Rahim Açılması Belirtileri

Gebelikte rahim açılması belirtileri doğumun başlama belirtileriyle aynı olmakla beraber genel anlamda anne adaylarının kasılmalar başladıktan çok süre sonra sancıları ortaya çıktığından doğum da başlamış olmaktadır. Bu sayede ilk evre sona bile ermiş olabilir.

  • Karında şiddetli kasılma ve çekişme
  • Yürümekte zorluk çekme
  • Şiddetli şekilde kaygı duyma
  • Su gelmesi (su akıntısı) gebelikte rahim açılması belirtileri olarak belirtilebilir.

Hamilelikte Rahim Açılması Nasıl Olur, Belirtileri Nelerdir? | 1

Rahim Açılması Nasıl Başlar?

Doğumu başlatanın bebeğin kendisi olmasından hareketle bebeğin ürettiği hipofizer hormonu progesteron hormonunda düşüklük meydana getirirken bu düşüklük sonucunda ositosin hormonunun kasılmalara sebep olduğu görülmektedir. Eş zamanlı olarak uterustaki prostaglan hormonu çoğalıp kasılmaları yoğunlaştırdığında mukoza tıkacı dışa atılarak halk arasında “su gelmesi” adı verilen durum gerçekleşir. Bu durum doğumun tam olarak başlaması anlamına da gelmektedir. Hamilelikte suyun gelmesi hamile kadının durumuna göre doğumdan önceki iki saat ile iki gün arasında değişebilir.

Sezeryan mi? Normal doğum mu? Tıklayın !

Nişan kanaması, rahim açılması Tıklayın !