Vücudumuzun sağlıklı olması için 21 farklı amino asite ihtiyacı vardır.Proteinler amino asitlerin yapı taşlarını oluşan moleküllerdir. Protein zayıflatır mı? makalemizde proteinin kilo vermeye olan etkilerinden bahsettik.

1- Protein tok tutar ve gereksiz kalori alımını engeller.
Dikkat edin et, tavuk, yumurta gibi protein kaynağı olan yiyecekler tükettiğinizde kolay kolay acıkmazsınız, çünkü proteinin kişiyi tok tutma özelliği vardır. Proteinli gıdaların sindirimi yavaş gerçekleşir, hemen posa olarak vücuttan atılmazlar böylece açlık hissi duymadan zayıflamanıza yardımcı olurlar.

2- Protein enerji verir.
“Gıda termik etkisi” olan yiyecekler size güç verir ve daha fazla kalori yaktırırlar proteinli besinler de gıda termik etkisiyle meşhurdurlar.

3-Bedeniniz enerji yakıtını karbonhidratlardan ve proteinlerden alır, şayet bunlar yeterli miktarda tüketilmezse vücudunuz yağ yakmakta zorlanır ve kilo verirken kas kaybıda başlar. Özellikle diyet yapanlar kesinlikle proteinsiz bir gün geçirmemelidir.

4-Sporla birlikte protein ihtiyacınız da artar. Protein kasları onarır, ve kas oluşumuna yardımcı olur, ne kadar kas o kadar hızlı yağ yakımı demektir.

En iyi protein kaynakları
Yağsız et
Fasulye ve fasulyegiller
soya
Düşük yağlı süt
Yumurta
Fındık ve tohumlu yiyecekler
Et ve et ürünleri
süt ve süt ürünleri
tavuk
badem
yeşil mercimek
balık

Protein miktarları
30 gram pişmiş yağsız et, balık, derisiz kümes hayvanları: 7
30 gram peynir 7
yarım su bardağı pişmiş barbunya fasulyesi: 7
30 gram fındık, fıstık vb 4-7
1 büyük yumurta 6
120 gram yağsız yoğur 6
120 gram soya sütü 5
120 gram az yağılı süt 4

İlgili Konular

En Önemli Protein İçeren Besinler Tıklayınız

Protein nutrients of peanut, milk and egg

Protein nutrients of peanut, milk and egg