Yoga, spinning ve kardiyo derslerinde sürekli olarak kaslarımıza oksijen gitmesinin ve akciğerlerimizin kapasitesini genişletmemizin ne kadar önemli olduğunu duyuyorduk. İşte bu yüzden bir kez daha nefes alıp vermeye özen göstermenin ruhunuza ve bedeninize nasıl etki edebileceğini daha iyi öğrenmek için okumaya devam edin.

SOLUĞUNUZ KESİLMESİN

İyi haber: Egzersiz yaptığınız sırada nefesinize dikkat etmek zorunda değilsiniz. Vücudumuz, oksijeni ve diğer gazları olmaları gereken seviyede tutma konusunda zaten çok başarılı. Spor yaparken beynimiz vücudumuza daha hızlı nefes alıp vermemizi ya da nefes alıp verme işlemini ağzımızdan yapmasını emrediyor ve bu da biz hakkında bir saniye bile düşünmeden kendiliğinden olmaya başlıyor.

AĞIRLIK KALDIRMAK

Uzmanlar ağırlık kaldırırken nefes vermenizi, indirirken de nefes almanızı öneriyor. Böylece nefesinizi tutma durumunu önlemiş olursunuz. Ağırlığı indirirken kan basıncınız hızlıca düşer ve nefes alma konusunda hatalıysanız o an başınız dönebilir veya bayılabilirsiniz.

KOŞU

Koşucuların çoğu, yavaş ve derin nefes alıp vermenin koşuyu daha keyifli bir hale getirdiğini söylüyor. Bu yöntem, beyinde rahatlama tepkisi yaratıyor ve beyin ile bedenin rahat kalmasını sağlıyor. Fakat gerçekten zorlanmaya başladığınız bir ana geldiğinizde, bir tepe ya da hızlanma noktası gibi, nefes düzeniniz vücudunuzun o anki ihtiyacına göre daha yüzeysel ve hızlı olmaya başlayacaktır.

YÜZME

Yüzme esnasında en etkili şekilde nefes alıp vermenin yöntemi, nefes almayı bitirdiğiniz anda burundan ya da ağızdan o nefesi hemen vermenizdir. Bunun yerine yüzmeye yeni başlayanlar genellikle kafaları suyun içindeyken nefeslerini tutar, suyun dışına çıktıklarında da hızlı hızlı nefeslerini verir, yenisi alır ve başlarını çevirirler. Bu şekilde davranmak da yeteri kadar nefesin alınamamasına ve oksijen yetersizliğine sebebiyet verir. Sonuç olarak da durmanıza ya da sırt üstü dönüp birkaç derin nefes almanıza neden olur. Ritmi biraz zorlamanız gerekiyor.

YOGA

Yoga eğitmeni “Ujayi nefesi” derken neyi kastettiğini anlamıyor ve merak mı ediyorsunuz? “Ujayi nefesi”, temel yavaş yavaş nefes alıp vermenin biraz daha farklı bir halidir. Nefes alıp verirken, her defasında boğazınızın arkasını “brr” layan bir ses çıkartmak için daraltmak anlamına gelir. Bu yöntem rahatlamanız gereken anlarda mantra gibi olduğundan size bir odaklanma becerisi kazandırır ve sizi endişelerinizden uzaklaştırır. Bu nefes tekniğini uygulayanların çoğu gerçekten işe yaradığını onaylıyor. Nefes alıp vermenin etkileri psikolojik de olsa, placebo etkisi gibi de olsa yogada doğru nefes alıp verebilen öğrenciler esnekliklerinde ve genel başarılarında artış gösteriyor.

SAĞ BURUN DELİĞİ NEFESİ

Yorgun hissettiğiniz zaman kahveyi es geçin, yerine bu hızla enerji veren nefes tekniğini uygulayın. Rahat bir şekilde oturuyorken sol burun deliğinizi sol başparmağınızla kapatın. Üç veya beş dakika boyunca sağ burun deliğinizle nefes alıp, verin. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu nefes tekniği kan basıncının yükselmesini, sonuç olarak da bizim canlanmamızı sağlıyor (Tersinde, sol burun deliği nefes tekniğiyse kan basıncını azaltıyor ve sakinleştirici bir etki sağlıyor.)

posta.com.tr