Ev Yoğurdu (Garantili Fırın Yöntemi)

1.Yoğurt nasıl mayalanır?
2.Ev yapımı yoğurdun özellikleri nelerdir?
3.Yoğurt yapmak için hangi malzemeler gerekir?

Fırın yerine yoğurt makinesinde de mayalayabilirsiniz. Bir yaşından küçük çocuklara bal verilmesi uygun olmadığından bal ilave etmeden de yapılabilir.

Malzemeler
– 1 litre günlük süt
– 1 tatlı kaşığı bal veya toz şeker (istenirse)
– ¼ bardak taze yoğurt, maya olarak
– 750 gm yoğurt

Yapılışı:

– Sütü kalın altlı bir tencereye alıp bir taşım kaynatın. (Eğer, daha koyu bir yoğurt istenirse süt 5-10 dakika daha kaynatılarak suyu uçurulabilir). Tencereyi mutfakta bir kenara alıp 30-35 dakika kadar ılıması için bekletin. Yüzeyde kaymak oluşmaması için ara sıra karıştırın.

– Taze yoğurdu geniş bir kaba alın, balı veya şekeri ilave edip karıştırın.

– 30-35 dakika sonra sütün sıcaklığı mayalamaya uygun hale gelecektir. Serçe parmağınızı sütün içine batırın. Süt ılıktan daha sıcak olmalı ama parmağınızı yakmamalıdır. Yoğurdun mayalandığı ideal sıcaklık yaklaşık 45-50 derecedir (50˚C/110˚F).

– Mayalama için; sütten bir kepçe alıp mayanın içine katın ve iyice karıştırın. Bu şekilde alıştırılmış mayayı süte ilave edip 1-2 dakika karıştırın.

– Karışımı kapaklı, çok temiz cam kaba veya porsiyonluk kaplara alıp, kapakları kapamadan, bir tepsinin üzerine yerleştirin. Fırını 50 dereceye veya yoğurt ayarına getirip tepsiyi içine yerleştirin.
3-4 saat boyunca (fırını 50 derecede çalıştırarak) fırında mayalanmasını sağlayın.
Yoğurdunuzu fazla hareket ettirmeden fırından alıp dışarda 5-10 dakika bekletin. Kapakları kapatıp, yine yavaşça buzdolabına yerleştirin. 5-6 saat formunu bulması için dinlendirin.

40firinekmek