Şeker hastalığı ameliyatıSon yıllarda giderek yaygınlaşan oranda uygulanmaya başlanan şeker hastalığı ameliyatı, hastaların vücudunda emilim bozukluğuna sebep olmadan başarıyla uygulanmaktadır. Hastalarda sadece ince bağırsaktaki baş ve son kısmının değiştirilmesi esasına dayanan ameliyatla ilgili, şeker hastalarının merak ettiği konular bulunmaktadır. Bizleri bu konularda aydınlatacak olan Sn Dr. Tuğrul Demirel Hocamıza şimdiden teşekkür ediyoruz.

Hocam sizden öğrenmek istediğimiz ilk konu bu ameliyat her şeker hastasına uygulanabilir mi?

Bu ameliyat sadece pankreasın insülin hormonu ürettiği, vücudun bu insülini kullanamadığı şeker hastalarında yani bizim Tip 2 diyabet dediğimiz gruptaki hastalara uygulanabilir. Tabi bunun yanında hastaların bazı kriterleri taşıması gerekir. Öncelikli olarak hastaların 18-65 yaş grubunda olması gerekiyor. Hastanın en az 2 yıl süreyle şeker hastası olması ve tıbbi tedaviye cevap vermediği gibi, kendisine önerilen diyet ve egzersiz programını uygulayamadığından, kan şekeri kontrolü sağlanamayan hastalara bu ameliyatı yapabiliyoruz. Hasta düzenli şekilde diyet yapıyorsa, egzersizlerini uyguluyorsa, ilaçların kullanımıyla kan şekeri kontrolünü sağlayabiliyorsa, şeker hastalığı ameliyatının yapılmasını uygun görmüyoruz. Bunların dışında insüline duyarlılığı olan, yan etkiler yaşayan hastalarda ameliyata uygundur. Bknz: Şeker hastalığı ameliyatı nasıl yapılır?

Şeker hastalığı ameliyatı

Hocam sizden öğrenmek istediğimiz bu ameliyatı obezite ve morbid obezite tedavisinde kullanılabilir mi?

Evet, insanların bu konuda bir yanılgısı bulunmaktadır. Ancak şeker hastalığı ameliyatı obezite ameliyatı değildir. Bunu metabolik sendrom kapsamına giren sağlık sorunlarının giderilmesinde, Tip 2 diyabet hastalığını tedavi etmekte kullanıyoruz. Bu ameliyatın obezite ve morbid obezite tedavisi için kullanılan ameliyatlardan üstün özelliklere sahiptir.

Hocam bu ameliyat sayesinde hastalarda ne gibi etkiler elde edilmektedir?

Yapılan ameliyat sindirim sistemindeki ince bağırsaklarda sıralamayı değiştirmektedir. Vücuttaki bu yeni düzenleme sayesinde, vücutta metabolik değişimler olmaktadır. Bu sayede hem şeker hastalığında, hem de metabolik sendrom belirtilerinde düzelme elde edilir. En önemlisi vücuttaki hormonlarda değişimler meydana gelmektedir. Hastalarda besin emilimi azalmamaktadır. Etkiler insülinin etkili olmasını sağlamakta, insülin direncinin azalmasına neden olan hormonları düzenlemektedir. Bu sayede insülinin daha etkin olmasını sağlar.

Hocam şeker hastalığı ameliyatı nasıl yapılır?

Bu ameliyatın esası ince bağırsaklarda yer değiştirmeye dayanır. İnsülin direncini ortadan kaldıracak olan ince bağırsağın besin temasında sıralamayı değiştirir. Ameliyatın ardından ince bağırsaktan salınan GLP-1 hormonu uyarılır. Hormon pankreastaki beta hücrelerinin sayısını arttırdığından, insülin üretimi artar. Bilindiği gibi beta hücreleri insülin üretiminden sorumludur.

Hocam bu ameliyatın hastalara ne gibi faydası olur?

Bu ameliyat sayesinde metabolizmada meydana gelmiş ve geri dönüşü mümkün olabilen tüm sorunların düzelmesini sağlayabiliriz. Hastaların yaşam süresi ciddi oranda uzayabilir. Bunu diğer tedavi yöntemleriyle kıyaslamak mümkün değildir. Ameliyat şeker hastalığının neden olduğu tüm komplikasyonları önleyebilir. Kan şekerini normal seviyelere çeker. Bu sayede hastalarda oluşabilecek organ hasarları önlenmiş olur. Hastalar kullandıkları ilaçları bırakır. Aynı zamanda kendilerinde olan yüksek tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlıklar sona erer ve bunlar için ilaç kullanmalarına gerek kalmaz. bknz: Şeker Hastalığı Ameliyatı Ardından Yaşam için tıklayınız!

Hocam bu ameliyatın uygulandığı hastaların, daha sonra nasıl bir yaşamı oluyor, nasıl besleniyorlar, sorunları nasıl çözümleniyor?

Hastalarımıza ameliyatın ardından bazı beslenme önerilerinde bulunuyoruz. Normal olarak sebzeli ve kıymalı besinlere geçiş bir ayı buluyor. Her istedikleri yemekten yemeleri ise, 3-4 ay içinde gerçekleşiyor. Ancak şunu belirtelim. Biz hastalara besin kısıtlaması yapmıyoruz. Hastalar kendileri fazla miktarda besin tüketmeyi istemezler. Kendilerini bu konuda hiç zorlamazlar. Ameliyat sırasında yapılan işlemle midenin ön dış tarafı kapatıldığından, hem açlık hissetmez, hem de az orandaki yemekle doyarlar. Doğal olarak hastalarda az ve sık beslenme düzeni oluşur. Ama diyet yapmazlar. Hastaların uyku apnesi, horlama gibi sorunları da bir ay içinde çözülür, kilo kontrolünü yapmak mümkün olur.

Hocam sizden öğrenmek istediğimiz, ameliyatın olumlu etkilerinin görülmesi her hastada aynı şekilde oluyor mu?

Genellikle hastalar ilaçlarına ve insülin kullanımına son vererek, belki düşük oranda ilaçlarla hayatlarına devam eder. Bu sırada vitamin takviyesi bile almalarına gerek kalmaz. Fakat hastaların yaşayacağı stresler, kendi sorunları, ailesinin ve çevresinin tutumu nedeniyle bazen iyileşme süresinde uzama görülebiliyor. Hastalarda organ hasarı olsun olmasın, ameliyattan sonra yaşamlarına organlarına sahip şekilde ve sorunsuz olarak devam edebiliyorlar. Gecikmeli bile olsa, ameliyatın olumlu etkileri görülebiliyor.