Diş teli ile ilgili soru, sorun ve deneyimleri paylaşalım

şuanda bende ortodonti tedavi görüyorum ve günden güne dişlerimin düzeldiğini fark ettikçe mutlu oluyorum hiç bekleme taktır bence hiç acımıyor :)
 
ben şuan takıyorum
,üst dişlerimde
şuan odontoma tedavisi görüyorum gömüdeki dişimin çıkması için
o dişim çıkmaya başlayınca altada takılacak
tel takmak çok zor
tüm sorularını cevaplayabilirim
 
çene ameliyatından korkuyorum yaşım şuan kaç yaşında kardeşin ne kadar zaman alıyor ?

neyi sorduğunu sanırım tam anlayamadım ama kardeşim 19 yaşında oldu ameliyatı..şuan 20 yaşında...sonrasında da bi problem yaşamadı...şuan hala braketleri ağzında ama yaza kadar sanırım çıkmış olcak:KK66:
 
ben 17 yaşımda taktırmıştım. Ama bildiğim kadarıyla yaş sınırlaması yok. şuan iki arkadaşımda var 24 yaşlarında ikiside. benim taktırdığım zaman 2000 dolardı şu an ne kadar bilmiyorum gerisini siz düşünün :) arkadaşlarımın dişçisini(kendileri o dişçide çalışıyor zaten biri asistan) yada benim dişçimi tavsiye edebilirim çok memnun kalmıştım şişli osmanbeydeydi..
 
Oğlum ortodontik tedavi gördü tel kullandı iki sene şimdi düzeldi hiç bir sorunu yok.
 
Ben de üniversite ikinci sınıfta her iki çene için tedavi gördüm.Ortodonti 100 yaşında bile yapılır yeter ki dişleriniz sağlam olsun.Benim tedavim 1,5 yılda bitmişti.Sanırım dişlerin pozisyonları ve çene yapısına göre kişiden kişiye değişiklik gösteriyor.
 
ben de tel kullandm 12 yaşımda başladı tedavi.2 veya 3 yıl kullandm tam hatırlamıyrm.emin ol zahmetli ama sonuçta değiyr.bence yaptır ben de ilk okulda eve her gelişimde ağlardım çocuklar benle dalga geçerdi.çok zordu ama sana bi tavsiye tedavin bittikten sonra verilen damaklığı doktor dediği sürece tak.bi de bildiğim kadarıyla eğer çenede sorun varsa vücut gelişmesini tamamlayana kadar yapılmalı ama sorun dişlerdeyse(yani yamuksa) sanırım her yaşta yapılıyr.
 
Arkadaşlar aranızda diş teli kullanan var mı? Üst dişleriminden bir tanesi ileri doğru çıkık..Özellikle fotoğraflarımda çok belli oluyo,halbuki çok dikkat çeken bişe değil ama beni rahatsız ediyo ve tel taktırmak istiyorum.Beni bu konuda bilgilendirebilirmisiniz..

Güselim benim arkadaşım 2 senedir kullanıyor ve çok memnun dişleri inanılmaz değişti 10 gün sonra çıkıyor üstelik öyle 10 15 yaşında da değil bizler gibi eğer kendini tellerin ardından daha iyi hissedeceksen hiç düşünme hemen taktır
 
Bende taktırmayı düşünüyorum ama görüntü sebebiyle istemiyorum. Doktor 2000-dolar gibi bir rakam verdi.Ya tel takılacak ya da arkalardan 1er diş çekilip düzelmesi beklenecek.Ama tel gibi sonuç vermezmiş.:bbo::uhm:
 
bende 9 yaşımda takmaya başladım 5 sene kullandım ve şu an ii ki yaptırmışım diyorum.çocukken çok dalga geçerlerdi ağlar zırlardım ama degiyo sonunda çok güzel bi görüntü oluyo
 
Slmlarr
Yazilanlari Tamamen Okumadim Ama şeffaf Diş Telini Gördünüz Mü Bilmiyorum Ama Bir Arkadaşimda Gördüm Geçenlerde Kendi Söylemese Telime Bak Diye Anlamayacaktim
Tavsiyem Yaptirabiliyorsaniz Onu Yaptirin
 
Arkadaşlar benim ön 2 dişim çok az arkada gibi ve onların yanındaki dişler ön dişlerimin üstünde ama tel taktırmak istemiyorum napabilirim dişlerim yüzünden kötü hissediyorum gerçekten:KK43: yardımcı olursanız çok sevinirim
 
benim çok arkadaşım taktı ama ben küçükken takmayıp çok yanlış yaptım önemli değil diye ailemi ve kendimi kandırdım keşke onlarda bana baskı yapsaydı şimdi düzelmiş olurdu biliyorum çok güzel oluyo ama artık taktıramam başka bişey yapılmazmı yaa :KK43::KK43:birde çok teşekkür ederim duyarlı cevabın için
 
ya aslinda sadece geceleri takilan dis telleri de var.. ona bir ise yaramaz mi?
 
euro olarak kaca patliyor bu seffaf dis teli bilen var mi?
 
evet aslında biraz araştırdım gğnde 22 saat takılan teller varmış en azından yani tel değilde şeffaf işte bişey ama benim dişlerim bayaa kötü yararı olurmu bilmiyorum umarım olur en azından kendi kendime çıkarabilceğim bişey olsa bile yeter lütfen olsunn gidicem doktora inşallah olur teşekkürler=)
 
ORTODONTİK TEDAVi


Dişhekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti, diş, çene ve yüz kompleksini normal yapı ve gelişim, anomaliler ve anomalilerin tedavisi yönünden ele alan bilim dalıdır. Önceleri estetik amaçla işe başlanmış zaman içerisinde sınırları genişletilip, bugünkü konumuna ulaşılmıştır. Günümüzde ortodontinin hitap ettiği kitle oldukça genişlemiş ve uygulama alanı da aynı oranda artmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre tüm dünyada koruyucu dişhekimliğinin önem kazanması, daha bilinçli bir kitle yaratmış ve diş çürüğü vakalarında gözle görülür bir azalma meydana gelmiştir, buna bağlı olarak da kalıtım, gelişim yetersizlikleri, çeşitli yanlış alışkanlıklar (parmak emme, uzun süre yalancı meme ve biberon kullanma, dudak ısırma) gibi faktörler sebebiyle oluşan rahatsızlıklar sonucu ortodontiye duyulan ilgi de artmıştır.

Ortodontinin sınırları

Süt dişlenme dönemi olarak adlandırılan okul öncesi yıllarda parmak emme, dudak yeme, ağza yabancı cisim sokma gibi alışkanlıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunların mümkün olduğu kadar azaltılmasına yönelik uygulamalardır. Bu alışkanlıklar süt dişlenme döneminde ortadan kaldırılırsa iskelet yapıda kalıcı bir bozukluk oluşmadan iyileşme sağlanır. Bunun için de birtakım ağız içi veya ağız dışı aygıtlardan yararlanılır.

Karışık dişlenme dönemi ilkokul çağı çocuklarını kapsar, ağızda hem daimi hem de süt dişlerinin bulunduğu dönemdir. bu dönemde zamanından önce veya sonra süt dişlerinin kaybedilmesi alttan gelen daimi dişlere rehberlik edememesi sonucunda birtakım yer darlığı problemleri oluşabilir. Oluşan çapraşıklığın (çarpıklığın) giderilmesi ortodontinin ilgi alanına girer. Yine bu dönemde başlayıp ergenlik çağının sonuna kadar devam eden çeneler arası uyumsuzlukların giderilmesi de ortodontinin konusudur.

Daimi dişlenme döneminde diş dizlerindeki bozukluklar diş çekimi yapılarak veya yapılmadan sabit ya da hareketli aygıtlarla düzeltilebilir.

Dişeti hastalıklarına bağlı olarak meydana gelen diş düzensizlikleri (yamuk dişler) veya diş kaybına bağlı olarak meydana gelen düzensizliklerin tedavileri de ortodontinin konusudur.

Ortodonti (tel tedavisi) hangi yaş guruplarında uygulanabilir?

Dişsel düzeltmelerde yaş sorun değildir. Hasta kaç yaşında olursa olsun tedavi mümkündür. Eğer bireyin kemik yapısında bir düzensizlik söz konusu ise (iskeletsel) yaş önemlidir. Bu durumda fonksiyonel tedaviye gereksinim vardır ki bu tedavi de ergenlik çağına kadar olan sürede yapılır. Ortalama tedavi süresi 24 ay olmasına rağmen kişiden kişiye değişir. yetişkinlerin tedavisi çocuklarınkine oranla biraz daha uzun sürer.

Ortodontiste gitmek için en iyi zaman nedir?


Çocuklarda ilk dişlerin (süt dişleri) konumları hakkında çok fazla endişelenmeye gerek yoktur. Bu dişler arasında bulunan boşluklar, doğal gelişim göstergesidir. Erişkinlerin dişlerindeki gibi sıkı temaslar ileride meydana gelebilecek yer darlığı ve dolayısıyla dişlerde çapraşıklığın (çarpıklığın) göstergesi olabilir. Daimi dişler 6-7 yaşlarında sürmeye başlarlar ancak 7-9 yaşları arasında, kesici dişler sürene dek pek fazla problem gözlenmez. Ancak süt dişlerinin tümü daimileriyle yer değişene dek yerinde tutulmalıdır. Aile hekiminiz sizi erken yaşta bir ortodontiste yönlendirse dahi bu her zaman tedavinin çok erken başlatılacağı anlamına gelmez. Çoğu dikkatli dişhekimi potansiyel bir problemin kontrol atında olduğu ve en uygun tedavi zamanının geçmediğinden emin olmak ister. Çocuklarda çenesel problemlere erken yaşlarda müdahale etmek gerekirken, sadece dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlarda tedavi için zaman vardır. Erişkin hastaların da dişleri hareket ettirilebilir yani bu tür tedaviler için zaman aşılması söz konusu değildir. Artan yaşın tedavi süresini uzatması ve tedaviyi biraz zorlaştırması mümkün olabilir. Yine de yaş faktörü dişlerin destek dokularının sağlıklı olması kadar önemli değildir.


Yetişkinlere de ortodontik tedavi (tel tedavisi) yapılabilir mi?
Evet. Gelişen teknoloji, çocukken yapılamayan ortodontik tedaviyi yetişkinlikte mümkün kılmakta; kendi düzgün dişleri ile gülümsemesi kişileri daha mutlu etmektedir. Aslında dişleri ilgilendiren tedaviler hemen her yaşta yapılabilir; yeter ki dişler ve periyodonsiyum sağlıklı olsun. Fakat çene kemiklerini ilgilendiren anomaliler ileri yaşlarda ancak ameliyatla düzeltilir.


Çene ortopedisi ne anlama gelir?
“Çene ortopedisi” çenelerin yüze veya birbirine göre bozulan ilişkilerini özel araçlarla düzeltmeyi amaç edinen bir ortodonti alanıdır. Mesela alt çene prognatizmi, alt çenenin geride olması (Class II) veya üst ileri itim küçük yaşlarda “ortopedik tedavi” ile düzeltilebilir (II: Sınıf anomaliler).

Yalnız dişlerin düzeltilmesi ise “ortodontik tedavi” ile elde edilir; fakat çoğu zaman ortopedik tedavi ve ortodontik tedavi birlikte yürütülür.



Ortognatik cerrahi nedir?
Ortodontik veya ortopedik tedavi ile dişlerin düzgün sıralanması gerçekleştirilebilir. Çeneler arası ilişkiler de bir sınıra kadar düzeltilebilir. Fakat bazı vakalarda ortodontik tedavi yetersiz kalır. Böyle durumlarda bir çene-yüz cerrahı ortodontistle birlikte çalışarak ağır bir anomaliyi cerrahi metotla düzeltebilir. Çok kısa sürede elde edilen estetik sonuç başarılı olmakta ve günümüzde ortognatik cerrahi tedavi gittikçe yaygınlaşmaktadır.

Ortodontik tedavi (tel tedavisi) sırasında dişler nasıl hareket eder?
Diş üzerine yay, tel veya özel lastiklerle bir kuvvet uygulanırsa kuvvetin yönünde bir hareket oluşur. Hareket eden dişin önünde geçici bir süre için kemik dokusu yıkımı olur, hareketin aksi yönde ise yeni kemik dokusu yapılır. Böylece yeni yerlerini alan dişler, yeni bir kemik yuvasına da otururlar.

Pekiştirme tedavisi nedir?
Ortodontik tedavi yaklaşık 2 yıl sürer. Dişler düzeldikten hemen sonra etrafındaki yapılar (periodonsiyum) dişlerin yeni konumuna uyum sağlayamamıştır. Ayrıca kemik dokusu olgunlaşmamıştır. Bu nedenle apareyler çıkarılırsa dişler eski yerlerine dönebilirler. Bunu önlemek için düzelmiş dişleri yapılacak başka aygıtlarla yerlerinde pekiştirmek gerekir. Tedavinin bu son aşamasına pekiştirme tedavisi denir. Bu dönemde de çocukların dişlerine gereken özeni göstermesi şarttır.


Ortodontik aparey nedir?
Aparey “aygıt” anlamına gelir. Ortodontik tedavide kullanılan bütün düzenekler bu adla anılırlar. Aparey ler çok çeşitlidir

a. Bazı apareyler ağızdan çıkarılıp takılabilir. Bunlara “hareketli aparey” denir. Bunların üzerlerine konulan yaylar, vidalar, düzeltilecek dişlere bir kuvvet uygular. Hareketli apareylerin bazıları hem alt hem de üst çeneye oturur ve tek gövdeli (monoblok) olan bu aygıtlarla ortopedik tedaviler yapılır.

b. Bazı aygıtlar dişler üzerine yapıştırılan oluklu bir metal (braket) ile bu oluklu metallere uygulanan tellerden oluşur. Bunlara “sabit aparey” denir.

Aparey seçiminde kararı ortodonti uzmanı verir. Kural olarak en kısa zamanda, en etkin tedavi düşünülür. Ayrıca çocuğun tedavi yaptırma isteği, uyumu ve ailenin ekonomik koşulları da aparey seçimini etkiler.

Ortodontik tedavide çocukların uyması zorunlu kurallar nelerdir?
Ortodontik tedavide çocukların uyması zorunlu olan kurallar vardır. Anne ve babaların da tedavi süresince çocuklarını dikkatle izlemeleri gerekir.


Bu kurallar şunlardır:
1- Ortodontik tedaviye başlamadan önce çürük dişlerin tedavi edilmesi ve diş etinin tam sağlıklı duruma getirilmesi gerekir.

2- Tedaviye başlanınca ortodonti uzmanı, koyduğu tanıya göre çocuğa bir aparey uygular. Bu apareye ve dişlere daha önceki bölümlerde anlatıldığı gibi çok iyi bakılması; dişlerin düzenli fırçalanması şarttır. Hele sabit aygıtlarda dişlerin üzerine yapıştırılan olukların etrafında diş plağı çok çabuk yerleşir. Buna imkan verilmemesi gerekir.

3- Hekim tedaviye başladıktan sonra hastasını ortalama ayda bir görür. Dolayısıyla ortodontik tedavide büyük görev, çocuklara düşer. Bu nedenle dişleri düzeltilecek çocuklarda tedavi isteği olması gerekir. Ailenin zorlaması çoğu zaman olumsuz etki uyandırmaktadır.

4- Hekimin kontroller sırasındaki tavsiyelerine dikkatle uyulmalıdır.

5- Randevular aksatılmamalıdır

6- Apareylerde kırılma, kopma veya ağıza yapışan düzeneklerde çıkma varsa tedavi kesintiye uğrar. Böyle durumlarda hemen hekime başvurulmalıdır.

7- Pekiştirme tedavisinde bıkkınlık gösterilmemeli; uygulanan aygıt ağıza düzenli takılmalıdır.


Ortodontinin dışarıdan bakıldığında daha az farkedilmesi mümkün mü?
Günümüzde daha az fark edilen malzemelerle ortodontik tedavinin en çekinilen özelliği olan tel görünümünden kurtulmak mümkün olabilmektedir. Dişin üst yüzlerine yapıştırılan apareyler metal renginde, beyaz veya diş renginde olabilirler. Hatta bazı durumlarda dişin görünmeyen arka kısımlarına da uygulanabilirler.

Ortodontik tedavi (tel tedavisi) pahalı mıdır?
Ortodontik tedavide fiyatlar vakanın şiddetine göre değişmektedir. Ortodontik tedavi uzun süreli bir tedavidir. Yapılan bir araştırmada aynı sürede Türk kadınlarının kuaför masrafının aynı uzunluktaki ortodontik tedaviden daha fazla tuttuğu hesaplanmıştır. Ortodontik tedavi yaptırmak istediğinizde bütçenize uygun ödeme planı konusunda size yardımcı olunacaktır.
 
yaa bende taktırmak istedim ama doktor zor düzelmez dedi benim dişlerde yamukluk yok çenemde sorun var olmaz bu yaştan sonra demişti yaşım 23 ve ben dişlek gibiyim gülünce abilerim dalga geçiyor:KK43:
 
X