Sağlık için Spor

Aysar_

İçim Garip, Sıfır Huşu
Kayıtlı Üye
30 Ağustos 2014
1.195
5.176
SAĞLIK İÇİN SPOR - Twovanities (Güzellik Hakkında Her Şey)

5 Mart 2016

new-banner-complete-940x413.jpg


Merhaba,

Okuduğum makalelerden edindiğim bilgiler ve spor/dans geçmişimden edindiğim subjektif değerlendirmelerime dayanan naçizane fikirlerimi yazdım. Sağlıklı bir hayat için sporun önemi tartışılmaz. Umarım yazdıklarım sizin için de faydalı olur, keyifle okursunuz.

Vücut geliştirme denince aklımıza şampiyonalar, dev kaslara sahip iri erkekler/kadınlar geliyor çoğu zaman. Oysa basit tanımıyla vücut geliştirme, kas sistemimizi maksimum seviyeye çıkararak optimum metabolizma hızı ve yaşam kalitesi sağlamamız demektir. Yani sağlıklı bir vücut için herkes vücut geliştirmeye yönelik çalışmalı.

Kadınlar, kas yapılandırmasında erkeklere göre bazı dezavantajlara sahip. Kadınlarda testosteron hormonu düşük, östrojen hormonu yüksek salgılanır. Testosteron hormonu kas kütlesinin gelişimini tetikleyen önemli bir bileşendir; ancak yine de kadınlarda da az da olsa salgılandığı için kas gelişimimizin önünde büyük bir engel değildir bu durum. İkincisi de yapısal olarak her bünyede farklı olmak üzere genelde erkeklerin kas/yağ oranı kadınlarınkinden daha büyüktür. Yani doğuştan daha fazla kas kütlesi ile doğuyor erkekler, tabii ki bu da çok büyük bir engel değil, isteyen her kadın çalıştığı sürece güçlü kaslara sahip olabilir.

womenfitnessworkout2-768x512.jpg


Gelelim herkesin ilgilendiği egzersiz sistemlerine. Kardiyo mu yoksa ağırlık mı çalışmalıyız? Yoksa tenis, yüzme gibi aktif sporlar mı yapmalıyız? Bana sorarsanız en sevdiğiniz aktiviteyi bulun ve hayatınızın bir parçası haline getirin; ama kısaca ön plana çıkan özelliklerini açıklayayım. Kardiyo, kalori açığı yaratmak için idealdir. Kas yapmadan (kaslarının büyümesini istemeyen kadınlar için özellikle) çokça kalori yakmanızı sağlar. Ağırlık çalışmaları ise tam tersi kasları büyütmek ve güçlendirmek içindir. Vücudumuzda kas kütlesinin büyüklüğü demek, durduğumuz zaman bile kalori yakabilmemiz demektir. Ben bu yüzden herkesin kas geliştirmeye yönelik egzersizler yapmasını öneriyorum. Metabolizma açısından spor yapmak hem kalori yakımı hem de kas yapımını uzun vadede sağlar. Pilates ve yoga ise plaza çalışanlarının yükselen değeri haline gelse de bilinçli ellerde yapılması çok önemli. Pilates doğru bir şekilde yapılırsa vücuttaki kaslar ve omurga sistem için yapabilecek en güzel iyi sporlardan biri.

Özellikle ailelerin çocuklarını spora yönlendirmeleri, onların hayat boyu sağlıklı gelişimlerini korumaları için yapacakları en güzel şey.
Şimdi düşününce beni çok küçükken tenisle tanıştırdığı için anneme ne kadar teşekkür etsem az, hayatım boyunca kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve spor yapamadığım dönemlerde bile hayatıma hareket katmak gerektiği bilincini taşıdım bu sayede.

Biraz daha detaya girecek olursak, vücudumuzda iki tip kas bulunur: çizgili ve düz kaslar. Çizgili kaslar, yani iskelet kasları geliştirilebilir yapıdadır, ancak her kas grubunun da kendi içinde gelişme ivmelerini etkileyen farklı faktörler vardır. Yani kasların büyümeleri ve güçlenmeleri faklı şeylerdir. Peki, kaslar nasıl büyür? Kaslar lif, yani ipliksi yapıdadır. Bu yapıdaki lif taneleri hasar gördükçe vücudumuz protein kullanarak bu lifleri onarır, böylelikle kaslar büyümüş olur. Üzerine sürekli yama yapılan bir battaniyenin bir süre sonra kalınlaşması gibi düşünebilirsiniz bu durumu. Kasların hasar görmesi için alışkın olduğundan daha fazla basınç ya da çekmeye maruz kalması gerekir. Kaslar hasar görmeden basınca maruz bırakılırsa büyümez, güçlenir. Bu yüzdendir ki dünyanın en güçlü insanları vücut geliştirme şampiyonları değil, güç egzersizi yapan sporculardır. Bunun yanında daha önce bahsettiğim gibi vücuttaki kas gruplarının da yapısal olarak nasıl tepki vereceği değişkendir; örneğin göğüs kasları az sayıda agresif egzersizlerle güçlenirken, bacak kasları için çok sayıda hafif egzersizler gerekmektedir. Fazlasıyla fitness eğitmenlerinin alanına girdiğim için bu konuyu burada bırakıyorum; ancak ilgilenenler yerli yabancı kaynaklardan mutlaka gelişmeleri takip etmeli. Çünkü vücudumuzu ne kadar tanırsak sağlığımızın kıymetini o kadar biliriz.

Herkese sağlıklı günler :)

Esra Nesipoğulları


kaynak: twovanities . com
 
X