Üroloji - İdrar Yolları Hastalıkları Sistit .....Paylaşım alanı...

evliliğimin ilk zamanları bende de olmuştu normalmiş doktora falan gitmedim bikaç ay sürdü sonra geçti kendimi sıcak tutup çamaşırımın sürekli temiz olmasına dikkat ederim tatta ütülemiştim o zamanlar,sizinki ileri seviyedeyse doktora gitmekte fayda olur tabi,çok geçmiş olsun hepinize...
 
çocuğa bi engel olduğunu sanmıyorum rahim yolu ve idrar yolu birbirinden farklı yerde niye engel olsun ki...
 
valla bende bıkktım bu dertten 3 yıl önce kuaförde wc den bulaştı hala çekiyorum malesef:KK43: bütün reçeteleri not aldım deniyeceğim ilaçlar beni mahfediyor idraryollarını iyleştirecem derken bide üstüne mantar oluyorum dayanılacak acı değil allah düşmanıma vermesin
 
arkadaşlar mısır püskülüyle kiraz sapını kurutup kaynatıcaksınız
iki bardak için anında kesiyor...
denendi yani.
 
ya nerden bulcam alaskada ben onu:KK43::KK43:yokki bugun oldum oldum dirildim cok kotuyum turkiyeye geliceigim tavsiye edebileceiginiz dokttora varmi bu alanda?
 
gezmeye ciktik gezemedik esimin kursaiginda biraktim aglaya aglaya cok sanciyor yaniyor batiyor:KK43::KK43:hungur hungur agladim.
 
arkadaşlar mısır püskülüyle kiraz sapını kurutup kaynatıcaksınız
iki bardak için anında kesiyor...
denendi yani.
doktorum bana tek dozluk bir ilaç vermişti gece son idrara çıktıktan sonra içip yatın ilaç mesanede ne kadar uzun kalırsa iyi demişti acaba bu kiraz sapınıda gece içsek daha etkili olurmu?
siz gün içindemi içtiniz yoksa sabah akşammı?
 
SISTIT NEDIR?

Sistit, genellikle bir enfeksiyon sonucunda idrar kesesi (mesane) nin iltihaplanmasidir. Terim, Yunanca cyst: Mesane kelimesinden gelmektedir. Idrar yollari ve üreme sisteminde en sik görülen hastaliklardan biridir. Zamaninda tedavi edilmezse hastalik böbrekleri de etkileyecek biçimde yayilabilir ve mesane ve böbreklerde kalici hasarlar olusturabilir.



BELIRTILERI

Idrar yaparken yanma ve sizi.Idrar yaptiktan sonrada sürebilir.
Sik idrara çikma.
Agri kasiklara ve makata yayilabilir.
Ates.
Terleme.
Yorgunluk.
Kusma ve bulanti.
Idrar bulanik, kötü kokulu olabilir.
Cinsel iliski esnasinda agri hissi olabilir.



TESHIS

Bir ürolog sikayetlerin tarifine ve testlere dayanarak teshis koyabilir. Bu testler idrar analizleri, sistoskopi (özel bir aletle üretra ve mesanenin gözlenmesi) ve damar içi pylogram denilen özel bir röntgen çekimini kapsar. Enfeksiyona neden olan bakteriyi tanimlayabilmek için de idrar kültürü gerekebilir. Sistit hemen ve uygun sekilde tedavi edilirse önemli bir hastalik degildir. Sistit ve altinda yatan neden tedavi edilmezse, kronik ve insani zayif düsüren bir sekle girer.



NEDENLERI

Normal de bakteriler üreme organlari ve anüs bölgesinde yasamaktadirlar. Bazen bu bakteriler alt idrar yollarini asarak mesaneye ulasirlar. Mesaneye ulasan bakteriler iseme ile disari atilirlar. Ancak mesaneye gelen bakteri sayisi atilandan fazla ise mesanede ve daha sonraki asamada böbreklerde iltihaplanmaya yol açarlar.
Bulasma cinsel birlesme esnasinda veya genital temizligin az oldugu durumlarda olusabilecegi gibi uzun süre idrar tutulmasi, idrar yollarini daraltici hastaliklar, menapozda düsük östrojen seviyesi nedeniyle de olusabilir.
Kadinlarda uretra erkeklerinkinden çok daha kisa oldugu için dis ortamdan bakterilerin mesaneye ulasmasi daha kolaydir. Bu nedenle kadinlarda sistitlerin görülme orani çok daha fazladir. Kadinlarin en az % 20'si yasamlari boyunca en az bir kez sistite yakalanirlar.
Nadir de olsa sistiti olusturan bakteriler böbrek ve idrar yollari araciligi ile yukaridan asagiya veya yakin dokulardaki enfeksiyon odaklarindan lenf yoluyla da mesaneye ulasabilirler.
Sistitin en sik rastlanilan sebebi Escherichia coli ( E.coli, koli basili) adli mikroorganizmadir. Bu bakteri kalin barsaklarda normal olarak bulunabilir ve cinsel iliski ile mesaneye ulasabilir.



SISTITIN TEDAVISI

Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye baslamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alinmali, sonuçlar çikincaya kadar idrar yollari enfeksiyonlarinda etkili antibiyotikler kullanilmali, antibiyogram sonuçlarina göre gerekirse bu ilaçlar degistirilmelidir. kronik enfeksiyonlarda tedavi uzayabilir.



KORUNMA YOLLARI

Tuvaletten sonra önden arkaya dogru silinin Böylece vajinal ve rektal bölgenizdeki bakterilerin idrar yollarina girmesini engellemis olursunuz
Idrarinizi tutmayin. Mümkün olabildigi kadar sik idrarinizi yapin. Böylece mesanedeki bakterileri disari atarsiniz.
Cinsel iliskiden sonraki on dakika içerisinde idrarinizi yapmaya çalisin
Cinsel iliski esnasinda yeterli kayganligin saglanmasi uretranin zedelenmesini azaltacaktir
Anal iliskiye giriliyorsa daha sonra vaginal bölgeye temas edilmemeli veya edilecekse iyice temizlenilmelidir
Gün boyunca bol su içilmesi (mümkünse günde 8 bardak) idrar çikisini ve dolayisiyla da bakterilerin atilimini arttiracaktir.
Kahve, çay, alkol gibi içecekleri mümkün oldugu kadar az tüketin. Mesane üzeride irrite edici etkileri olabilir.
Genital bölgenizin uzun süre nemli kalmasina izin vermeyin.Naylonlu, siki iç çamasirlari giymeyin. Nem bakterilerin üremesini kolaylastirici bir ortam yaratir.
Hergün mutlaka iç çamasirinizi degistirin ve pamuklu iç çamasirlari yegleyin.


HASTALIGIN GIDISI

Uygun tedavi ile sistit belirtileri 24 saat içinde kaybolur.Ancak hastaligin gidisi etken mikrobun cinsine, risk faktörlerin giderilmesine baglidir. Iyi tedavi edilemeyen olgularda hastalik kroniklesebilir.


INTERSITISYEL SISTIT

IS mesane duvarinin süregelen (kronik) iltahabi bir hastaligidir. Bildigimiz sistit hastaligina bakteriler neden olur, hastalik antibiyotikler ile tedavi olur ve hasta tamamen iyilesir. Aksine IS hastaliginin nedeni tam olarak bilinmemektedir ve antibiyotik tedavisine cevap vermez. Intersitisyel sistit mesane duvarinin kronik (süregelen) iltihabi bir hastaligidir. Intersitisyel sistit olan hastalarin genellikle dogru tanisi konulamamistir. Amerika'da yapilan bir arastirma sonucuna göre IS'li hastalarin ortalama 4,5 yil ve 5 doktor ziyaretinden sonra dogru teshisi konulmustur.
IS bildigimiz basit sistitden yani mikroplarin neden oldugu idrar yolu enfeksiyonundan farklidir. Sistiti antibiyotikler ile kolaylikla tedavi edebiliriz, fakat IS, antibiyotik tedavisine cevap vermez ve hastaligin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Diger bir önemli nokta, IS psikosomatik bir hastalik degildir ve stress sonucu olusmaz.
Bu hastalik her yas grubunda ve her iki cinsde de görülebilir, fakat en sik kadinlarda (%90) görülür.
Intersitisyel Sistit Yakinmalar Hastalardaki baslica yakinmalar sunlardir:
Sik idrara çikma; gündüz ve gece idrara çikma , agir durumlarda hasta 60 keze kadar tuvalete gidebilir.
Idrara sikisma hissi; hemen tuvalete gitme istegi, agri ile beraber olabilir.
Agri; karinda, vajinal bölgede, idrar kanalinda (üretra) da hissedilebilir.



ERKEKLERDE SISTIT

Uretranin uzunlugu nedeniyle, erkeklerde sistitin genellikle baska nedenleri vardir. idrar yoluna baski yapan büyümüs bir prostat gibi.
Belirtiler
idrar yaparken aci duymak (yanma veya kasinma hissi);
Sik veya acil idrar yapma ihtiyaci;
Bulanik, kötü kokulu, kanli idrar (bazen);
Hafif ates (bazen). Sistit erkeklerde çok görülen bir rahatsizlik degildir. Tedavisi kolayca da, tekrarlamasini önlemek için altinda yatan nedenin de tedavi edilmesi gerekir.
Teshis
Bir ürolog sikayetlerin tarifine ve testlere dayanarak teshis koyabilir. Bu testler idrar analizleri, sistoskopi (özel bir aletle üretra ve mesanenin gözlenmesi) ve damar içi pylogram denilen özel bir röntgen çekimini kapsar. Enfeksiyona neden olan bakteriyi tanimlayabilmek için de idrar kültürü gerekebilir. Sistit hemen ve uygun sekilde tedavi edilirse önemli bir hastalik degildir. Sistit ve altinda yatan neden tedavi edilmezse, kronik ve insani zayif düsüren bir sekle girer.
ilaç Tedavisi
Sistite neden olan enfeksiyonla mücadele edebilmek için antibiyotik verilir. Altindaki sebep için ilave ilaç veya ameliyat gerekebilir.
 
Kızlar geçenlerde gittiğim doktordan öğrendiğim bir yöntem var sizlerle paylaşmak istedim çünkü bu sistit olayının ne pis birşey olduğunu yaşamayan bilmezkötükedihüso
Bende tahlil yapıldı iltahap falan yok ama doktor orada yaşayan ve bu sızıya sebep olan mikroorganizmaların yaşam alanlarını değiştirmekten bahsetti.PH larıyla oynamaktan.kötükedihüso
Yani asidik ortamda yaşayan mikroorganizma ise ortamı bazik yapmak,bazik ortam ise asidik yapmak mantık bu.
Bunun içinde karbonat-limon küründen bahsetti.
Şimdi üç gün sabah akşam 1 çay bardağı suyun içine 1 çay kaşığı karbonat koyup içilecek(midesi benim gibi hassas olanlar yemekten sonra),sonraki üç gün 1 çay bardağı suyun içine yarım veya bir limon sıkılıp içilecek,sonraki üç gün tekrar karbonat...
Yani dokuz günlük bir kür bu...Karbonat ortamı bazik yapacak mikroorganizmalar asidik ortamda yaşayan cinsse karbonatla yokolacak,bazik ortamda yaşayan cinsse limonun ortamı aside çevirmesiyle yokolacakkötükedihüso
Ben daha ikinci gündeyim,inşallah hem benim hemde bu sıkıntıyı yaşayan herkesin sorununa çözüm olurum:1hug:


bu kür işe yaradı mı acaba deneyen ve sonucunu alan var mı? benneyaptımki
 
arkadaslar bende yıllardır bu sorun vardı ve gıttıgım hıc bı dktrdan sonuc alamadım.1 sene içinde cok sık ve sıddetlı tekrar oldugu ıcınde 12 tane antıbıyotık kullandım.ama ıctıklerımle kaldım.en son bı kadın dogum dkturna gıttım.bana gunde en az 7 bardask su ıcmemı ve aktardan mayıs papatyası alıp kaynar suda demleyıp ıcmemı tavsıye ettı..tabı gunde 1 kere. ben aksam yatmadan aldım cunku vucudu rahatlatıp uyku yapıyo.bıde gunde 3 kere phyololseptıl ıctım .bu tedavıye 6 ay devam etmemı soyledı..ve ınanın ben 2. ayda sonuc aldım ve ılacı bırakıp sadece caya devam ettım..su ıctım ve su anda uzuzn zamandır rahatsızlanmadım mutlaka deneyın tavsıye eedıyorum...herkese acıl sıfalar
 
dün gece kasıklarımda ağrıyla birlikte idrarımda kan geldi sabaha kadar kaç kere tualete kalktım bilmiyorum.daha öncede bu şekilde idrarımdan kan gelmişti sistit olabilir demişlerdi.işte dün yine aynısını yaşadım.sabah hastaneye koştum hemen doktor röntgen ve idrar tahlili istedi çok ciddi bir iltihaplanma olabilir dedi. ve tekrar ultrason ve idrar kültürü yaptırmamı istedi çarşamba gününe randevum var inşallah çok ciddi bişey çıkmaz.doktor seninle uğraşacaz dedi offff kadın doğuma gönderebilirm dedi ama bekarsın dedi :çok üzgünüm: :çok üzgünüm:
toolete girmeye korkar oldum vallaa acıdann:çok üzgünüm:
 
idrar tahlilimde bol bakteri ve dort bes lokosit ciktir monurol ve pylestebil verdi doktor kullandim gecmedi sonra azolsilini ictim hafiftedi ama hala idrar sonrasi hafif yanmam var pazartesi kultur yaptircam bakalim
 
kızlar birkaç ay önce sistit geçirmiştim kullanığım antibiyotiklerle iyileştim ama o günden beri nedense normalden daha çok idrar çıkma belirdi sanki vücudumun hiç sıvıya ihtiyacı yok gibi 1 bardak su içsem o suyu idrarla dışarı atıyorum niye böle anlamıyorum idrarrım yanma ağrı koku renk değişikliği falan yok sadece sık idrara çıkma var oda genelde sıvı tüketince oluyor malum yaz yaklaştı diye çokda su tketiyoruz gerçi normalde çok su içen biri değilim ama sırf vücudumun ihtiyacı diye su tüketmeye çalışıyorum bununda sonucu içtiğim suyu tekrar idrar yoluyla dışarı atmak oluyor.bir arkadaşım böbrek tembelliği olabilir dedi sıvı böbreklere gitmeden direk idrarla dışarı atılırmış bu konuda bilginiz var mı?
 
ben de aynı dertten şikayetçiyim.. bende de yanma olmuyor ama kasıkta ağrı ve sık tuvalete cıkma var... bu kış kan geldi idrardan doktor önce antibiyotikler ardından 3 aylık pyolosepty diye bi ilaç verdi. kullandım ama geçmedi.dün gene tahlil yaptırdım lökosit ler fırlamış.. ya şu an antalya da yım ama fark etmez ya antalya ya ankara da iyi bir ürolog bilen var mı? kaç doktora gittim fayda yok.. yardımcı olun lütfen.. herkese geçmiş olsun
 
Arkadaslar bu sistitteki yanma tam olarak nasil bir yanma ve nerede hissediyorsunuz lütfen tam olarak anlatabilirmisiniz? Yani böyle ates varmis gibi sicaklik veren bi yanmami yoksa nasil?
 
ben sürekli idrar yolu enfeksiyonu geçiriyordum..saraçoğlkunun karnıbahar kürünü sabırla uyguladım..o günden beride sıkıntım yok..hastalanmıyorum
 
X