Hepimizin küçükken mutlaka en sevdiği bir kitap olmuştur. Çoğumuz bir halıya kıvrılarak yattığımız sırada öğretmenimizin bir hikayeyi canlandırırken nasıl komik sesler kullandığını ve bu sırada yüzünde oluşan mimikleri nasıl izlediğimizi hatırlarız.

Bazıları için bu bir ayı avı masalıdır, bazıları içinse vahşi şeylerin en korkunç kükremelerini nasıl kükrediklerinin ve korkunç dişlerini nasıl gıcırdattıklarının ve korkunç gözlerini nasıl koca koca açtıklarının hikayesi. Çoğu çocuğun gözleri; karanlığa, karanlık eve, karanlıktan aşağı, karanlığa inen karanlık merdivene, bazı iskeletlerin yaşadığı karanlık kilere inerken heyecandan parlar. Dünyanın her yerinde küçük çocuklar hikayelerden büyük zevk alır. Öğretmenler de hikayeleri paylaşmaktan. Çünkü en önemli şey tam o anda gerçekleşir: Beyin ilhamla dolar ve öğrenme başlar. Bir çocuk bir şeye kendini tamamen verdiğinde ona her şeyi öğretebilirsiniz.

Ama tüm bunlar bir gün bitebilir. Tıpkı İngiltere’de olacağı gibi. İngiltere Eğitim Bakanı Nicky Morgan, yedi yaş için uygulanan merkezi testleri tekrar geri getirmeyi düşündüğünü açıkladı. Yedi yaş için zorunlu testler, 2004 yılında kaldırılmış ve bunun yerine öğretmen değerlendirmeleri getirilmişti. Bu değerlendirmeler, çocukların yaptıkları çalışmalardan seçmelerden, bir süre sonra çocukların ne durumda olduklarından ve nasıl insanlar olduklarından oluşuyordu. Bunların sunumu öğretmenler için, öğrenme için, çocukların mutluluğu için ve eğitime gösterilen ilgi için küçük bir zaferdi.

Öğretmen değerlendirmesi işe yarıyor çünkü gözle görünmeyen bir şey, öğrenciler için nispeten stressiz ve çocuk merkezli öğrenmeyi her şeyin üstünde tutuyor. İçinde bir parça şefkat olan herkes çocukları bu kadar erken yaşta test etmenin ve henüz yeni başlayan öğrenme yolculuklarının daha en başına sınavın zorlu koşullarını koymanın gereksiz bir yük olduğunu anlar.

Henüz diş perisi bile bütün dişlerini toplamamışken çocuklardan oturup testlerden geçmelerini beklersek, yaşam boyu öğrenme sevgisini nasıl geliştirebiliriz ki? İlkokulun son senesinin sıkı bir test diyeti ve ezberle dolu olması bile zaten yeterince kötü bir şey. Ama henüz kendi kendine zar zor giyinebilen çocukların hayatına tekrar daha fazla testi sokmak tam anlamıyla bir gerilemedir.

Ayrıca neden diye de sormalıyız. Testler ne için? Böylece çocukların gelişimini mi izleyip ölçebiliyoruz? Bu şekilde erkenden kim olduklarını ve ileride nasıl biri olacaklarını mı anlıyoruz? Bu sayede kitaplarla boşa zaman harcamayıp eğitim sistemimizi yiyip bitiren rekabet kültürü içinde okul broşüründeki istatistiklerimizin çok daha gösterişli olmasını mı sağlıyoruz?

Elbette çocuklarımızın gelişebileceklerini, sorular sorabileceklerini ve yetişkinlerin gitme becerilerini kaybettiği yerleri keşfetmek için hayal güçlerini kullanabileceklerini bilerek okul hayatlarını sürdürmelerini isteriz. Masumiyet ve umutla dolu küçük çocuklarımızın yeni bir şey deneme düşüncesinden mutluluk duymalarını isteriz. Ama en önemlisi hatalar yaparken kendilerini güvende hissetmelerini isteriz, çünkü öğrenmenin gerçek sihrinin oluştuğu yer tam da burasıdır. Hataları, kırmızı kalemle ve düşük notlarla yüzlerine vurulmamalı. İlkokul yılları merak yıllarıdır. Çocukların çocuk olma, yaratma ve keşfetme zamanıdır. Bu yılları asla geri alamazlar, onlara asla geri dönemezler. Bu dönem, büyümenin gelecekteki baskıları içinde kaybolup gitme zamanı olmamalıdır.

Erken yaştaki zorunlu testler sadece öğrenme ateşini söndürmekle kalmaz, öğretme sevgisini de yok eder. Bu, sürekli değişen hedeflerin olduğu bir dünyada ve işe alınma ve işte kalma krizinin yaşandığı bir sektörde pamuk ipliğine bağlı olan bir meslek için oldukça kaygı verici bir durumdur.

Yedi yaşı, öğrencilerin öğrenmekten vazgeçtikleri bir yaş haline getirmeyelim. Ebeveynler olarak çocukluklarını dolu dolu yaşamalarına izin verelim. Öğretmenler olarak okulda kendilerini güvende hissederek kalmalarını sağlayalım. Ve bir toplum olarak geleceğin gençliğinin bugün öğrenmenin tadını çıkarmalarına izin verelim.

Kaynak: http://www.theguardian.com/teacher-network/2015/nov/03/seven-formal-testing-nicky-morgan-destroy-learning?CMP=share_btn_tw

Çeviri: egitimpedia.com