Günümüzde üzerine oturduğumuz ya da üzerinde bir şeyler atıştırdığımız masa ve sandalyelere hiç dikkat eden var mı? Neredeyse tamamı sağlıksız plastikten yapılmış, cansız tasarımlara sahipler. Oysa büyüklerimizden mutlaka dinlemişizdir ahşap sandalyelerde oturulup açık hava sinemalarında keyif yapıldığını. Ancak günümüzde de aynı şekilde nostaljik ya da modern tasarımlı ahşap masa sandalye modellerine sahip olmak mümkün. Önemli olan nokta bu ahşap masa sandalye modellerin ehil kişiler tarafından tasarlanmasıdır.

Masa ve sandalyelerin hayatımızda geniş bir kullanım alanına sahip olduğu yadsınamaz. Örneğin başucumuzda bulunan komodin tarzı küçük sehpalardan tutun da bilardo masası, satranç sehpası, çizim masası, yemek masası, çocuk masası gibi aklınıza gelebilecek birçok örnek saymak mümkün. Yine aynı şekilde envai çeşit sandalye çeşidi de sayılabilir, zaten masa ve sandalye genellikle birbirinden ayrılmaz bir bütünü teşkil ederler. Bunun yanında masa ve sandalyelerin yapımında kullanılan ağaç çeşidi de çok önemlidir. Kimi ağaçlar sert ve uzun ömürlü olurken, kimisi de daha esnek ve eğilip bükülebilir olabilir. Yine her ağacın damarları farklı olduğu için ahşap masaların üzerinde gördüğümüz desenler de farklı farklı gözükebilir. Ayrıca ahşap masa sandalye modelleri yapımında kullanılan ağaçlar arasında sert ve yumuşak ayrımı yapılır. Akçaağaç, köknar gibi kışın yapraklarını döken ağaçlar sert ağaç kategorisine girerken, kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlar(çam, dantel ağacı gibi) yumuşak kategorisine girer ve esnek mobilyaların yapımında kullanılırlar. İyi bir ahşap sandalye ya da masaya sahip olabilmeniz için ehil bir marangoza başvurmalısınız. İsterseniz biraz da onların bu işi nasıl başardıklarına bakalım.

Sandalye ve masaların kullanıma hazır hale gelebilmesi için çeşitli aşamalardan geçmeleri gerekir. Örneğin bir sandalye yapan ehil bir marangozun ilk yapacağı iş ham keresteyi testere veya balta yardımıyla inceltmek olacaktır. Daha sonrasında ayakların oturma yerine geçebilmesi için zıvana dili açılır ve sıkı geçme yöntemiyle monte edilir. Yapılacak en son işlem ise mobilyanın uzun ömürlü olabilmesi için üzerine atılacak koruyucu verniktir. Vernik atmak en kolay işlerden biri olarak görülse de ehil kişiler tarafında yapılmadıktan sonra akacak ve kötü bir görüntünün oluşmasına sebebiyet verecektir.