Anne sütü kadınlar tarafından üretilip yeni doğanların beslenmesi amacıyla kullanılan süttür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Altı aydan sonra da ek gıdalarla desteklenerek, bebek en az 2 yaşa kadar devam etmelidir.




bu-besinler-anne-sut-660154e2dbb0e0aacce3.jpg


İlk süt immünglobulin IgA ile zengindir gastrointestinal sistemi kaplar. Bu sayede bebeğin sindirim fonksiyonları tam olarak çalışana dek laksatif etki gösterir, mekonyumun atılımını kolaylaştırır ve bilirubinyapımını engeller.


Anne sütünün bileşimi


anne sütü.png


İçerik tam olarak ortaya çıkarılamamıştır ancak annenin beslenmesi ile doğrudan ilgilidir. Anne yeterince beslenemezse yine de annenin vücut depolarından süt üretimi devam eder. Sütün içeriğindeki maddelerin miktarı anneden anneye değişir. Bu farklılığın temel belirleyicisi her ne kadar annenin özellikleri ise de, gebelik süresinden, bebeğin yaşına kadar, hatta ortam ısısından yaşanan coğrafi bölgenin özelliklerine kadar pek çok farklı etken sütün bileşimini ve içeriğindeki maddelerin miktarını etkiler. Her bebeğin annesinin sütü o bebeğe özel bir içeriğe sahiptir ve o bebeğe özel salgılanır.

Anne sütüne eşdeğer herhangi bir gıda veya mama yoktur. Besinsel değerlerinin yanında anne sütü vitaminler, mineraller, sindirim enzimleri , hormonlar ve bebeği hastalıklardan koruyan antikorları da barındırır.

Anne sütü tat ve yapı olarak inek sütüne benzer ancak daha yumuşak ve tatlıdır. Bir kapta bekletilirse krema açığa çıkar ve ince bir tabaka oluşturur.


Bedenin hazırladığı anne sütü bebeğiniz için ideal gıda maddeleri karışımıdır.
Bileşimi, mucizevi bir şekilde çocuğunuzun ilgili gelişim evresinin ihtiyaçlarına uyum sağlamaktadır: Bedenine ait "süt ürünleri dükkanı" sana; çocuğun sağlıklı olarak hayatına adım atması için, güçlü ağız sütünden başlayarak olgun anne sütüne kadar , onun ihtiyaç duyduğu her şeyi sunar.


Ağız sütü


Çocuğunuzun içtiği ilk süt, değerli ağız sütüdür (kolostrum olarak da anılır). Sarımsı renkte ve yoğun kıvamda olarak, bebeğinin ihtiyaçlarına göre mükemmel derecede uyarlanmıştır.

  • aşırı derecede vitamin ve gıda maddelerinden zengin, o kadar ki, az miktarlar bile minnoşunu doyurmaya yeter
  • içindeki koruyucu maddeler bebeğini enfeksiyonlardan koruyup ona kendi koruma sistemini oluşturmasını sağlar
  • etkisi müshil türdendirve dolayısıyla mekonyum (siyah-yeşilimsi ilk dışkı) daha kolay dışarı atılabilir


Göğüslerin dolması

Doğumdan takriben beş gün sonra süt, ağız sütünden olgun anne sütüne dönüşür. Buna bağlı olan göğüslerin dolmasını bariz şekilde hissedebilirsiniz: Göğüsler şişer, gerilir ve aynı zamanda ısınır.

Bu bazen rahatsızlık da verebilir.


Olgun süt

Olgun süt sürekli değişip böylece çocuğunun ihtiyaçlarına uyum sağlar. Zaman içerisinde protein oranı azalır, onun yerine süt daha çok vitamin, mineral, karbonhidrat ve eser elementler içerir.


Sütün bileşimi bir öğün esnasında bile değişir

  • Bebeğinizin göğsü aldığı esnasında içtiği ilk süt mavimsi ve akışkandır; o süt genelde susuzluğu gidermeye yarar.

  • Akabinde süt sarımsı bir renge dönüşüp katılaşır çünkü yağ oranı şimdi üç kat daha yüksektir.

  • Emme süresinin sonuna doğru süt, gıda maddelerinden çok zengin olup oldukça doyurucu bir etki gösterir.