Yoğun iş ve sosyal hayatın etkisi ile stres günümüzün en büyük sorunlarından biridir. Peki aşırı stresin vücutta neden olduğu hastalıklar nelerdir? Sağlık açısından önemli sorunlara ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olan stres hakkında bilmeniz gerekenler var.

Stres günümüzde yaşanılan en büyük sorunlardan biridir. Hızlı hayat akışı iş ve özel hayatın etkisi ile yaşadığınız stres vücudunuzda önemli sorunlara neden olabilir. Sizin için stresin yol açtığı rahatsızlıkları sıraladık.

cilt_hastaliklari.jpg


Cilt Hastalıkları

Solgun bir ten ve aniden ortaya çıkan sivilcelerin nedeni yaşadığınız stresli günler olabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar psikolojik baskı altında hisseden kişilerde daha fazla cilt sorunu görüldüğünü kanıtlamıştır.

hizli_kilo_degisimi.jpg


Hızlı Kilo Değişimi

Stres vücuttaki hormonları harekete geçirir ve metabolizma hızını arttırır. Stres altında olduğunuz zamanlarda kilo vermeye yatkın olursunuz. Diğer etkisi ise artan hormonlar ile daha fazla yemek yeme isteği ortaya çıkar. Bunun nedeni ise vücudun mutluluk hormonuna olan ihtiyacıdır.

bagisiklik_sisteminin_zayiflamasi.jpg


Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

Stres, iltihabı baskılayabilen kortizol üretimine neden olur. Bununla birlikte, bir kişi kronik stres yaşıyorsa, bağışıklık sistemi kortizole karşı daha az hassas hale gelir ve bu da daha ciddi hastalıklara da neden olabilir. Vücut hastalanmaya yatkın bir hale gelir. Sık sık hastalanmanızın nedeni stres olabilir.

sindirim_sistemi_sorunlari.jpg


Sindirim Sistemi Sorunları

Herhangi bir fiziksel sorun olmaması rağmen devamlı mide ağrıları yaşıyorsanız nedeni stres olabilir. Stres sindirim sisteminizde hassasiyete neden olabilir.

odaklanma_zorlasabilir.jpg


Odaklanma Zorlaşabilir

Uzun zamandır stres altında olan kişilerin verilen işleri daha uzun sürede bitirebildiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Stres altındayken beyin tam fonksiyonlarını yerine getirmekte zorlanabilir.

sac_dokulmesi_yasanir.jpg


Saç Dökülmesi Yaşanır


Stres doğrudan hormonlar üzerinde etkilidir. Gündelik hayatınızda yaşadığınız stres yoğun saç dökülmesine ve kelliğe neden olabilir.

bas_agrisi.jpg


Baş Ağrısı

Baş ağrısının önemli nedenlerinden biri de duygusal strestir. Ev hayatınızdaki stres siz baş ağrısı olarak dönebilir. Kullanılan ağrı kesici ilaçlar genellikle bu durumda işe yaramaz. Bunu engellemek için sakin bir hayat sürmeye çalışmalısınız.

cinsel_isteksizlik.jpg


Cinsel İsteksizlik


Duygusal stres yaşayan kişilerde libido düşer ve cinsel isteksizlik gelişir. Kendinize zaman ayırmak ve stresli ortamlardan uzak durmak siz bu konuda yardımcı olabilir.

uyku_sorunlari.jpg


Uyku Sorunları


Uyku sorunlarının temelindeki en büyük etken strestir. Devam eden stres durumlarında uykusuzluk artar. Dinlenemeyen vücut sabah yorgun uyanır ve güne stresle başlamış olur.

kalp_damar_hastaliklari.jpg


Kalp Damar Hastalıkları

Kalp krizi ya da kalp damarlarında tıkanıklık oluşmasının nedenlerinden biri de kısa süre içinde yaşanan aşırı stres durumudur. Kalp sağlığınızın korunması için stresten uzak durmaya çalışın. Bunu tek başınıza başaramıyorsanız uzman yardımı alabilirsiniz.