Hayatınızdaki kişi ile artık eski ilişkiniz olmayabilir. Bu sürecin ayrılık ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağını dikkatli bir şekilde incelediğinizde anlayabilirsiniz. Çaba burada en önemli olgu olarak karşımıza çıkar. Bu geçici bir süreç ise siz ya da sevgiliniz mutlaka eskiye dönmek ve sorunları çözmek için çaba gösterecektir.

Karşılıklı olarak bu çaba yoksa ya da onun bu ilişkiyi kurtarmak için uğraştığını görmüyorsanız ayrılık yakın bir süreçte gerçekleşecektir. Ayrılık sonrası şoka uğrayan kişiler ilişkilerinin asla bitmeyeceğini ve asla ondan uzak kalmayacağını düşünen taraflar olur. Ayrılığın son derece normal olduğunu kendinize hatırlatmak ile başlayabilirsiniz.

İlişkinizde yolunda gitmeyen her şeyi gözden geçirin. Çabalarınızın neden sonuç bulamadığını ve neden bulamayacağını düşünün. Zaman içinde sevginin bitmiş olabileceğine ayrılık öncesi kendinize hatırlatmanız sonrasında kendinizi ihanete uğramış hissetmenizi engeller.

Bitmesi gereken bir ilişkiye devam etme çabasının iki tarafa da haksızlık olduğunu unutmayın. Ayrılık kararını o aldıysa olgunlukla karşılayın ve kendi kalbinizi onarabilmek için bir süre iyi hissetmenizi sağlayacak uğraşlar ile ilgilenin.