Kış aylarında grip ve nezle gibi nedenlerden kaynaklanan burun tıkanıklığını geçiren doğal yöntemler nelerdir? Ev yapımı tarifler ile burnu kolay bir şekilde açabilir ve rahat nefes alabilirsiniz.

Grip, nezle ve alerji gibi hastalıklarda burun tıkanıklığı oluşabilir. Rahat nefes alamaz bir hale geldiğinizde kendinizi rahatsız hissedersiniz. Evde uygulayabileceğiniz basit ve doğal yöntemler ile burun tıkanıklığınızdan ilaçlı burun spreyi kullanmaya gerek kalmadan kurtulabilirsiniz. Burnunuzun tamamen tıkandığı ve nefes almanızı zorlaştıran durumlarda doktora başvurmanız gerekir.

tikanmis_burunu_acma.jpg


Evde Burun Tıkanıklığını Açma Yöntemleri

Lavanta Suyu

Tıkanan burnunuz için rahatlatan ve vücudu gevşetme özelliği bulunan lavanta kullanabilirsiniz. 2 tutam lavanta tohumunu 2 bardak suyun içinde 7-8 dakika kaynatın. Başınızı havlu ile örtüp buharda birkaç dakika bekleyin. Bu uygulamayı günde 2 defa tekrarlayabilirsiniz.

Mısır Kökü

Bir tutam mısır kökünü 2 bardak suyun içinde kaynatın. Hazırladığınız karışımın içine nane suyu ekleyin ve günde 2 defa burnunuza çekin.

Tuzlu Su Karışımı

1 bardak suyun içine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin ve tamamen eriyinceye kadar karıştırın. Boş bir sprey şişesinin içine aldığınız bu karışımı günde 3 defa burnunuza çekin. Bakterilerin azaltılması sağlayan bir etkisinden de faydalanmış olabilirsiniz.

Okaliptus Kullanın

Yoğun burun tıkanıklığı yaşadığınızda kaynayan suyun içine birkaç okaliptus yaprağı ekleyin. Buharını birkaç dakika soluyun. Başınızı havlu ile kapattığınızda daha etkili bir yöntem olacaktır.

Nane Çayı

Nane güçlü ve keskin kokusu ile burnuzun açılmasını sağlar. Bir bardak suyun içinde bir çorba kaşığı nane yaprağını demleyin. Kokusunu içinize çekin. Ilık bir hale gelince bu çayı tüketebilirsiniz.

Soğan ve Sarımsak Koklayın

Burnunuz tıkandığında hemen müdahale edebilmek için kesilmiş soğan ve sarımsak koklamaktır. Burun kanallarınızın açılmasına yardımcı olur. Çinko içeren sarımsak ile beslenmekte size bu dönemde yardımcı olabilir.

Odanızı Nemli Tutun

Burun tıkanıklığının oluşmasındaki önemli nedenlerden biri de kuru havadır. Burnuzun tıkandığı günlerde çaydanlıkta su kaynatarak ortamdaki nem oranını dengeleyebilirsiniz. Kalorifer peteklerinin üzerinde bir kase su bulundurmanızda benzer etki yaratabilir.

Baharatlı Gıdalar Tüketin

Burun tıkanıklığını açmak ve vücudunuzdaki ısıyı arttırmak için baharat tüketebilirsiniz. Kırmızı biber ve karabiber tüketmek yeterli olacaktır.