Güzel bir gülüşe sahip olmak için doğru ağız bakımı yaptığınızdan emin misiniz? Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir? Diş eti bakımı nasıl yapılmalıdır? Ayrıntılı ağız bakımında dikkat edilmesi gerekenleri sizin için sıraladık.

Gülüşünüzün her zaman mükemmel görünmesi için dişlerinizi basit bir şekilde fırçalamanız yeterli olmayacaktır. Doğru yapılmayan ağız bakımlarında diş eti hastalıkları ve diş sorunları kaçınılmaz olacaktır. İşte ihmal edilen diş eti bakımlarında nelere dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?


Fırçalama ve durulama ile gitmeyen kötü nefes,

Kırmızı veya şişmiş diş etleri,

Fırçalama veya durulama sırasında diş etlerinde kanama oluşması,

Diş etinde çekilme olması,

Yemek yerken ya da bir şeyler içerken ağrı oluşması,

Dişler ve diş etleri arasında sızlama olması,

dis_eti_bakimi_nasil_olmali.jpg


Diş Eti Hastalıkları Neden Olur?


Genetik özellikler diş eti hastalıklarında önemli nedenler arasında yer alır. Ailenizde bu sorunlar varsa sizde de olma ihtimali yüksektir.

Sağlıksız yaşam diş eti hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlar. Vitamin eksiklikleri diş etlerinde kanamaya neden olabilir.

Ağız yolu ile bulaşan bakterilerde diş eti hastalıklarına zemin hazırlar.

Kalp ilaçları ve anti-depresanlar gibi ilaçlar ağız için bir koruyucu tabaka olan tükürük akışını azaltabilir. Tükürük eksikliği diş ve dişetlerini enfeksiyonlara duyarlı hale getirir.

Sigara diş eti rahatsızlarının oluşumunu hızlandırır. İyileşme sürecini yavaşlatır.

Stres birçok hastalıkta olduğu gibi diş etleri üzerinde de olumsuz etkiye sahiptir.

Doğru Diş Eti Fırçalama Nasıl Yapılır?

dis_eti_fircalama_nasil_yapilir.jpg


Doğru Fırçayı Seçin

Çok sert fırçalar diş etlerinde ağrı oluşuma zemin hazırlayabilir. Yumuşak fırçalar ise diş etlerinin iyi temizlenmesini engeller. Orta sertlikteki fırçaları tercih edebilirsiniz.

Fırçalama Sayısı

Günde iki defa fırçalamanın yeterli olduğu düşünülür ancak ideal fırçalama sayısı 3 olmalıdır. Dişleri dörde bölmek ve her bölgeyi 30 ila 45 saniye harcamak en iyi fırçalama tekniğidir. 4 defadan fazla fırçalamak ise diş erozyonuna neden olabilir.

Dikey Fırçalayın

Birçok insan alışkanlık olarak dişlerini yatay fırçalar ancak doğru olan teknik dikey fırçalamadır. Dişlerinizi 45 derecelik açı ile dikey olarak fırçalamanız gerekir.

Dilin Temizliği

Diş eti ve dişlerin temizliği ağız sağlığının korunmasında yeterli olmaz. Dil temizliğine de önem verilmesi gerekir. Bakterileri oluşumunu engellemek için dilinizi fırçalamayı ihmal etmeyin. Sert bir şekilde fırçalamaktan kaçınmalısınız. Dişlerinizi temizledikten sonra diş fırçasını iyi durulamayı unutmayın.

Gargara Kullanın

Antibakteriyel özelliği bulunan ağız gargaralarından yardım alabilirsiniz. Bu ağız gargaraları ile tüm ağız için sağlığınızı koruyabilirsiniz. Diş fırçasının ulaşamadığı noktalardaki bakterileri yok edebilirsiniz.

Diş İpi Kullanımı

Diş ipi kullanımı yaygın bir alışkanlık değildir ancak diş ve diş eti sağlığının korunması için önemli bir ayrıntıdır. Diş hekimleri ağız içini tamamen temizlemek için diş ipi kullanımını öneriyor.

Her fırçalamadan sonra diş ipi kullanımı önerilir ancak bunu yapamıyorsanız günde en az bir defa kullanmaya özen gösterin.

Diş ipini kullanırken orta iki parmağı kullanmanız gerekir.

Diş ipi kullanımında fazla baskı uygulamak diş etlerinin kesilmesine neden olabilir.

Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeyi unutmayın. Diş eti bakımlarınızı eksiksiz yapıyor olsanız da sizin fark edemediğiniz diş sorunları olabilir.