NIH çalışması, doğum kusurları riskini azaltan takviyenin anne sağlığı açısından da faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Ulusal Sağlık Enstitüleri ve diğer kurumlardaki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hamilelikten önce günlük bir folik asit takviyesi almak, gebelik veya hamilelikle ilgili diyabet riskini azaltabilir.

Folik asit, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, bezelye, fasulye ve diğer gıdalarda bulunan folatın veya B9 vitamininin sentetik formudur. Üreme çağındaki tüm kadınların, beyni ve omuriliği etkileyen bir doğum kusurları sınıfı olan nöral tüp defekti olan bir çocuğa hamile kalma riskini azaltmak için 400 ila 800 mikrogram folik asit içeren günlük takviye almaları önerilir.

Gestasyonel diyabet , kan şekeri veya glikoz seviyesi çok yükseldiğinde ortaya çıkar. Bir kadının sezaryen doğum ve hamilelik sırasında kan basıncı bozuklukları şansını artırır. Ayrıca yaşamın ilerleyen dönemlerinde kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet riskini artırır. Bebekler için gestasyonel diyabet, büyük doğum boyutu ve çocukluk ve yetişkinlik döneminde obezite riskini artırır.

Mevcut çalışmada araştırmacılar, Hemşirelerin Sağlık Çalışması II'ye kayıtlı yaklaşık 15.000 kadının verilerini analiz etti. Kadın hemşireler arasında uzun süreli bir diyet, yaşam tarzı faktörleri ve hastalık sonuçları çalışması. 20.000'den fazla hamilelik arasında 824 gestasyonel diyabet vakası vardı. Folik asit takviyesi almayan kadınlarla karşılaştırıldığında, 400 mikrogramdan az alanların gestasyonel diyabet geliştirme olasılığı %22 daha azdı. 600 mikrogram alanların durumu geliştirme olasılığı %30 daha azdı.
folik_asit_gestasyonel_diyabet.jpg
Çalışmanın kıdemli yazarı Cuilin Zhang, Ph.D., "Nöral tüp kusurları riskini azaltmanın yanı sıra, bulgularımız hamilelikten önce folik asit takviyesi almanın gestasyonel diyabet riskini azaltmak için düşük maliyetli bir yol sağlayabileceğini gösteriyor" dedi. .D., NIH'nin Eunice Kennedy Shriver Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü'nün (NICHD) Şehir İçi Nüfus Sağlığı Araştırmaları Bölümü'nden.


Araştırmacılar, yüksek miktarda folat içeren gıdaların tüketimi ile ilişkili daha düşük bir gestasyonel diyabet riski bulamadılar. Folik asidin, vitaminin doğal olarak oluşan formuna kıyasla vücuda daha kolay emildiğini gösteren daha önceki çalışmalara atıfta bulundular. Araştırmacılar ayrıca, önceki çalışmaların, yetersiz folatın, hamile olmayan kişilerde tip 2 diyabet gelişiminden önce gelebilen insülin direnci (kan şekerini düşürmek için insülin kullanma zorluğu) ile ilişkili olduğunu bulduğunu belirtti.

Çalışma, NICHD'den sağlanan finansmana ek olarak, NIH'nin Ulusal Kanser Enstitüsü, Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü ve Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'nden de destek aldı.
  • Beğen
Reactions: Caddy ve Bal0ncuk