Gebelik döneminde ağız ve diş sağlığının korunması ve bakımının eksiksiz yapılması gerekir. Buna rağmen ortaya çıkabilen hamilelik gingiviti nedir? Nasıl tedavi edilir? Anne ve bebek sağlığı için hamilelik dönemi diş bakımı nasıl olmalıdır?

Hamilelik Gingiviti Nedir?

Hamilelik gingiviti, gebeliğin ikinci ayında ortaya çıkmaya başlayan son aylarda artarak devam eden bir diş eti rahatsızlığıdır. Gebelik döneminde östrojen, progesteron gibi hormonların artış göstermesi ile diş plaklarındaki hassasiyet meydana gelir ve kanamalara neden olabilir. Diş etlerinde şişme ve çekilme ortaya çıkabilir. Kesin çözümü yoktur ancak doğru ağız bakımı ile şikayetler azaltılabilir.

hamilelik_gingiviti_nedir.jpg


Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?

Gebelik döneminde yeterli kalsiyum aldığınızdan emin olmanız gerekir. Vücudunuzdaki vitamin ve mineralleri bebeğiniz ile paylaştığınız için yeterli kalsiyum alınmazsa diş ve kemiklerde sorun ortaya çıkabilir.

Gebelik döneminde diş çürümeleri daha fazla görülebilir. Düzenli olarak diş hekimi ziyaretlerinizi yapmayı ihmal etmeyin.

Hassaslaşan diş yapısına zarar vermemek için yumuşak uçlu diş fırçası kullanmaya özen gösterin.

Doğal içeriklere sahip florür içermeyen diş macunlarını tercih edin.

Günde en az 2 defa dişlerinizi fırçalayın. Düzenli temizlenmeyen dişler oluşan bakteriler bebeğinizin sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Gerilen ve şişen diş etlerinizi rahatlatmak için ağız gargaraları kullanabilirsiniz. Mentollü gargaralar mide bulantılarının rahatlatılmasını sağlar ancak kesinlikle yutmayın.

Dişlerde çürümeye neden olabilecek asitli içecekler ve şekerli gıdalardan uzak durun.