Hamilelikte WBC yüksekliği; kısaca vücutta bulunan akyuvarların fazlalığı olarak tanımlanabilmektedir. Akyuvarlar tıp dilinde lökosit olarak adlandırılmakta olup akyuvarların vücuttaki seviyesine ise WBC yani beyaz kan hücresi denilmektedir. Özellikle enfeksiyonla savaşan hastalarda beyaz kan hücrelerinde azalma ya da yükselme görülebilmektedir. WBC değerlerinin değişmesi bazen farkı hastalıklarla bağlantılı olabilmektedir. Bu sebeple mutlaka doktor kontrolünde olunması ve doktorun verdiği tedavi yöntemine uyulması gerekmektedir. Yetişkin bir kişi doğal olarak olması gereken ve normal sayılar akyuvar sayısı 4 bin ila 10 bin aralığında değişmektedir.

hamilelikte_wbc_yuksekligi_nedenleri-600x410.jpg


Hamilelikte WBC Yükselmesi Normal mi?
Hamilelik döneminde gerçekleşen fizyolojik değişimler sonucu WBC yükselmesi normal karşılanmaktadır. Gebelikte WBC yüksekliği olması gerekenden fazla ise anca o zaman farklı bir rahatsızlığı işaret edebilmektedir. Gebelikte normal sayılabilecek WBC oranı yaklaşık 15 bin civarlarında olmaktadır.

Bu rakamın aşırı üzerinde aşırı altında seyreden durumlarda, bu durumun altında yatan başka bir hastalık için araştırma yapılmaktadır. WBC kaç olursa tehlikeli diye merak ediyorsanız, özellikle hamilelik dönemlerinde 15 binin üzerinde değerlerde dikkatli olmanız ve hemen uzman bir doktora başvurmanız tavsiye edilmektedir.


Hamilelikte WBC Yükselmesinin Sebepleri Nelerdir?
WBC yüksekliği görülen durumlar, tıp dilinde lökositoz olarak adlandırılmaktadır. Lökositoz görülmesine neden olan etkenler;

  • Enfeksiyona bağlı hastalıklar
  • Yoğun stres
  • Bunalım
  • Depresyon
  • Travma çeşitleri
  • Lösemi hastalığı
Hamilelikte wbc yüksekliği yaşayanlar Tıklayın !

Hamilelikte PLT Yüksekliği Nedir? PLT Yüksekliği Sonucu Neler Meydana Gelebilir? Tıklayın !

MPV Nedir? MPV Yüksekliği Düşüklüğü Tehlikeli Mi? Tıklayın !

CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir? Kandaki CRP Yüksekliği Nasıl Düşürülür?