Halk arasında kerkede, gülhatmi ve ebegümeci çayı olarak bilinen hibiskus çayı sağlıklı bir bitki çayıdır. Hem ekşi hem de meyveli bir lezzete sahip olan ebegümeci çayı, gün boyunca yudumlayacak farklı bir şeyler ararken harika bir seçenektir. Ama aynı zamanda, bu bitki çayın avantajlarını tadının çok ötesine taşıyan bir takım sağlık faydaları da vardır. Aslında, dünyanın çeşitli yerlerindeki insanlar, binlerce yıldır sağlık faydaları için hibiskus çayı tüketiyorlar.

Hibiskus bitkisinin kurutulmuş kısımlarından yapılan ebegümeci çayı koyu kırmızı renktedir. Kızılcık benzeri tatlı ve ekşi tatlara sahiptir ve sıcak veya buzlu olarak tüketilebilir.

Ebegümeci bitkisinin kurutulmuş kısımlarının demlenmesiyle yapılan ebegümeci çayının, diğer birçok sağlık yararının yanı sıra kan basıncını düşürdüğü ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenir. Ancak, ebegümeci çayının faydalarını çevreleyen birçok iddianın çayın kendisiyle değil, çayın içindeki maddelerle ilgili olduğunu unutmayın. (Tabii ki, herhangi bir tıbbi sebepten dolayı ebegümeci çayı kullanmadan önce daima doktorunuza danışmalısınız.)

hibiskus_cayi_faydalari.jpg

Hibiskus Çayını Faydaları Nelerdir?​

Hibiscus çayının bir çok faydası vardır. Hibiscus çayının hipertansiyonu önlediği, kan basıncını düşürdüğü, kan şekeri düzeylerini düşürdüğü, karaciğerinizi sağlıklı tuttuğu, adet kramplarına yardımcı olduğu, depresyona yardımcı olduğu, sindirime yardımcı olduğu ve kilo yönetimine yardımcı olduğu bilinmektedir. C Vitamini açısından zengin, flavonoid gibi mineraller içerir ve müshil özelliği vardır. Ve tadı çok lezzetli! İşte hibiskus çayının bazı potansiyel faydaları:

  1. Antioksidanlarla yüklüdür: Hibiscus çayı, büyük bir antioksidan kaynağıdır ve potansiyel olarak zararlı oksitleyici maddeleri ortadan kaldıran maddelerdir. Antosiyaninler, ebegümeci çayına güzel derin, zengin fuşya rengini veren şeydir.
  2. Kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilir: Çok sayıda çalışma, hibiskus çayı içmenin kan basıncınızı düşürebileceğini göstermektedir. Hibiskus çayı ilaçlara etkili bir alternatif olsa da, özellikle kalp ve tansiyon rahatsızlığınız varsa, hibiskus çayı mevcut tansiyon ilaçlarınızla etkileşime girebileceğinden tüketmeden önce doktorunuzla konuşmalısınız.
  3. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir: Hibiscus çayının güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklediği bilinen C vitamini ve demir içermektedir.
  4. Kanserle mücadele edebilir: Araştırmalar, hibiskus çayının yüksek miktarda polifenol içermesi nedeniyle kanserle mücadele özelliklerine sahip olabileceğini öne sürüyor. Ancak bu alandaki araştırmaların çoğu, ebegümeci çayına değil, ebegümeci özüne dayanmaktadır, bu nedenle bu potansiyel faydaları doğrulamak için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
  5. Karaciğer sağlığınızı artırabilir: Bazı araştırmalar, ebegümeci özünün karaciğer hasarını azaltabileceğini ve karaciğer sağlığını geliştirebileceğini öne sürüyor, ancak çayın benzer etkilere sahip olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Bazı çalışmalar, hibiskus çayının diyabet ve metabolik sendromu olanlarda kan kolesterolünü ve trigliseridleri azaltabileceğini göstermiştir. Ancak, diğer çalışmalar çelişkili sonuçlar üretmiştir. Genel popülasyonda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Ebegümeci çayının kafein içermediği göz önüne alındığında, sizi gece geç saatlere kadar ayakta tutan veya uyku kalitenizi etkileyen içecek konusunda endişelenmeden sabahtan akşama kadar içebilirsiniz.

Hibiskus Çayı Yan Etkisi Nedir?​

Hibiskus çayı östrojen seviyelerini etkileyebilir, bu da hem hamilelik hem de doğurganlık üzerinde etkisi olduğu anlamına gelir. Hamile kalmaya çalışıyorsanız veya hamile iseniz, muhtemelen diyetinizde ebegümeci yemekten kaçınmalısınız. Ayrıca, zaten düşük tansiyonunuz varsa zararlı olabilecek kan basıncını düşürür.

Dilerseniz bir önceki yazımız olan Hibiskus Çayı Nasıl Kullanılır? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? göz atabilirsiniz.
  • Beğen
Reactions: BitkiCell