Vücudumuz ile ilgili en doğru bilgiyi vücut sıvılarından alabiliriz. Kan, tükürük ve idrar doğrudan vücut sağlığı hakkında bilgi verir. İdrar renginden anlaşılan hastalıklar ve nedenleri nelerdir? İdrar renginden hastalık analizi olur mu?

İdrar Renginden Anlaşılan Hastalıklar ve Nedenleri

Vücudunuzdaki dengesizlik ya da hastalıklar ilk olarak vücut sıvıları ve cilt rengi ile belirtiler vermeye başlar. Vücudunuzdaki değişikler hakkında bilgi sahibi olmak için idrar renginizi inceleyebilirsiniz. Elbette ki en doğruyu bilgiyi ancak doktorunuz uyguladığı testler ile size söyleyebilir.

turuncu.jpg


Turuncu

Bazı antienflamatuvar ilaçlar, kemoterapi ilaçları ve müshil gibi maddeler turuncu bir renge neden olabilir. Daha fazla su içerek turuncu renkte değişiklik olmasını sağlayabilirsiniz.

pembe_ve_kirmizi_idrar_rengi.jpg


Pembe ve Kırmızı

İdrar yolu hastalıkları, güçlü antibiyotik ilaçlar, karaciğer rahatsızlıklarının habercisi olabilir. Bu durumda en kısa süre içinde doktorunuza başvurmanız gerekir. Önemli sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

yesil_ve_mavi_idrar_rengi_hastalik.jpg


Yeşil ve Mavi

Yeşil renk, Pseudomonas bakterilerinin neden olduğu ender bir idrar yolu enfeksiyonunu işaret edebilir. Bu bakteri böbrek taşlarına da neden olabilir. Uzun süreli antibiyotik kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

kahvre_rengi_idrar.jpg


Kahverengi


Vücudunuzda çok fazla su kaybı olduğunun işareti olabilir. Su ve mineral dengesini sağlamanız gerekir. Genetik nedenlere bağlı olabilir. Uzun süre devam eden durumlarda doktorunuza danışmanız gerekir.

kopuren_idrar.jpg


Köpüren İdrar

Zaman zaman oluşması normal karşılanabilir. Sık sık bu sorunu yaşıyorsanız idrardaki protein değerlerinin yüksek olduğu anlamına gelebilir.

seffaf.jpg


Şeffaf

İdrarınız tamamen şeffafsa, fazla su içtiğinizin işaretidir. Bu belirli risklere neden olabilir, vücudunuzdaki tuz seviyesini öğrenmeniz gerekir. Bu, vücudunuzda kimyasal bir dengesizlik yaratabilir. Daha az su içmeniz gerekebilir.

soluk_saman_sarisi.jpg


Soluk Saman Sarısı

İdrarınız bu renkte ise endişelenmenize gerek yok demektir. İdeal olarak idrarınız soluk bir altın rengi olmalıdır. Soluk sarı renkte normal olduğunu gösterir.