Apandisit, apandisin iltihaplanmasının sonucudur. Karnın sağ alt tarafında parmak şeklinde bir kesedir. Vücutta ne işi yaradığı tıbbi olarak da pek bilinmemektedir. Apandisit belirtileri nelerdir? Apandis ağrıları nasıl geçer? Tedavisi yazmızda sizlerle.

Apandisit, sağ alt karın bölgesinde ağrıya neden olur. Ancak, çoğu insanda, ağrı göbek çevresinde başlar ve sonra dağılmaya başlar. Eğer hızlı bir çözüm yapılmaz ise ağrı daha da artar ve şiddetli ağrılar başlar.

Genellikle 10-30 yaş aralığında ki bireylerde görülmektedir. Standart apandisit tedavisi, cerrahi bir işlem ile sorunlu bölgenin çıkarılması ile gerçekleşmektedir.

Apandisit_nedenleri_nelerdir-600x398.jpg


Apandisit Belirtileri
Apandisit belirtileri ve semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Karnın sağ alt bölgesinde aniden başlayan bir ağrı
  • Göbeğin etrafında başlayan ve sağ alt karın bölgesine doğru kayan bir ağrı
  • Öksürme, yürüme veya sarsıcı hareketlerde bulunulması sonucunda kötüleşen ağrı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İştahsızlık
  • Hastalığın ilerlemesi ile oluşan düşük dereceli ateşlenmeler
  • Kabızlık ve ishal gibi dışkı sorunları
  • Karın bölgesinde şişkinlik
Ağrının yeri, yaşa ve duruma göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin, hamile kadınlarda apandisit belirtileri üst karın bölgelerinde yaşanabilmektedir.

Apandisit Nedenleri
Enfeksiyonun neden olduğu apandisin astarındaki bir tıkanıklık, apandisitin en olası nedenidir. Bu tıkanıklıktan dolayı bakteriler hızla çoğalır, bu da apandisin iltihaplanmasına, şişmesine ve irinle dolmasına yol açar. Bu apandisit nedenleri içerisinde ki en çok karşılaşılan nedendir.

Bundan ayrı olarak bağırsak hastalıklarından, travmadan veya tümörlerden dolayı da apandisit ile karşılaşılabilmektedir.

Apandisit_Tedavisi_Nasil_olur_Apandisit_ameliyati.jpg


Apandisit Tedavisi
Apandisit tedavisinin standart ve tavsiye edilen türü ameliyat olunmasıdır. Ancak şahsın ameliyat olmaya müsait bir bünyesi olmaması durumunda antibiyotik ilaçları ile tedavi olabilmektedir. Genellikle ilaçlı tedavi de apandisit ağrıları bittikten sonra tekrar ağrılar başlayabiliyor. Bu yüzden bir engel teşkil etmiyorsa şahsın cerrahi bir tedavi ile sıkıntılı olan bölümün aldırması en iyisi olacaktır.

Gebelikte Hamilelikte Apandisit Ameliyatı Olanlar Tıklayın !