Hayati risk taşıyan inme ve felç neden olur? Kadınlarda inme belirtileri nelerdir? Nasıl anlaşılır? Meme kanserinden daha tehlikeli olan inme hakkında herkesin bilmesi gereken önemli bilgileri sıralıyoruz.

Kadınlarda inme belirtileri

İnme, vücuttaki bir bölümde oluşan doku kaybıdır. Hayati risk ya da kalıcı hasarlara neden olabilir. İki çeşit inme vardır. İskemik inme, beyin dokusunda hasar damar tıkanması veya daralması nedeniyle kan dolaşımının eksikliği nedeniyle oluşur. Hemorajik inme, şişme ve basınca neden olan beyin damarlarının yırtılması ile oluşan inme türüdür.

İnmeye Neden Olan Etkenler


Yüksek tansiyon,

Diyabet,

Kalp rahatsızlıkları,

Sigara kullanımı,

Obezite

Yüksek kolesterol,

Alkol,

Stres

Hareketsiz yaşam,

Menopoz dönemi inme vakalarının en sık karşılaşıldığı dönemler arasında yer alır.

İnme Belirtileri Nelerdir?

İnme sonucu fasyal sinir felci oluşur. Vücudun bir bölümde yüksek his kaybı ortaya çıkar. Genellikle aynı taraftaki kol ve bacakta uyuşma ve hissetme durumu vardır. Kadınların % 80'i inmenin ilk aşamasında bu belirtilerin oluştuğunu söyler.

Görme Bozuklukları

Felçten kaynaklanan ani kalıcı ya da geçici görme bozuklukları oluşabilir. Beyindeki görme bölümünün hasar görmüş olmasından kaynaklanır.

Baş Ağrısı

Baş ağrısı aniden belirir ve kusma ve baş dönmesi ile ortaya çıkabilir.

Göğüs Ağrı


Bu belirti kalp krizi ile benzerdir. Göğüs ağrısı ile hıçkırık varsa inme ihtimali daha yüksektir.

Refleks Zayıflığı

Beyindeki hareketlerden sorumlu bölümün zedelenmiş olmasının işareti sayılır.

Ani Gelen Yorgunluk ve Halsizlik

Normal biri uyuşukluk ve herhangi bir şey yapmak istemeyen bir hale bürünür ve büyük bir halsizlik yaşar. Kadınlar depresif hissedebilir.

Bilinç Kaybı

İnme geçiren bir kişi bayılırsa, yüzü kırmızı olur. Nefes darlığı ve çarpıntı oluşabilir.

İnme Geçirdiğinizi Nasıl Anlarsınız?

Gülümseme

Gülümsediğinizde yüzünüzde asimetrik bir ifade oluşur. Ağzın bir köşesi hareket etmez.

Eller


Felç geçirmiş birinden ellerini yukarıya 90 derecelik bir açı ile kaldırmasını ve bu şekilde 5 saniye beklemesini isteyin. Bunu yapamıyorsa felç belirtisi sayılır.

Konuşma

Basit cümleleri mantıklı bir şekilde kurabilmesini ve telaffuz edebilmesini isteyin. Size hiç cevap vermiyorsa bu önemli bir inme belirtisidir.

Bu belirtiler varsa hemen doktora gitmelisiniz. İnmede hastanın eski haline gelebilmesi için zamanında müdahale edilmesi çok önemlidir.