Dildeki küçük kılların oluşmasına neden olan kıllı dil hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir? Belirtileri nelerdir? Toplumda birçok kişide olan ancak söylenmeyen kıllı dil hastalığını araştırdık.

Kıllı Dil Hastalığı Nedir?

Dil yüzeyinde tüy ya da kılların çıkması ile oluşan bir rahatsızlıktır. Dilde keratin ve protein birikmesi sonucu ortaya çıkar. Tehlikesiz olan bu hastalık her yaş grubunda görülebilir. Genellikle orta yaş ve üzerinde sıkça rastlanır. Bu kıllar kişi için rahatsız edici olabilir. Ağız içinde çürük ya da hijyen sorunu varsa daha fazla görülür. Ağızda bakteri ve mantar varsa dilde kıllanma oluşabilir.

Kıllı Dil Belirtileri Nelerdir?


Ağız içinde pembe, siyah, yeşil, kahverengi ve beyaz kılların oluşmasıdır. Kişi bunu ayna ile kontrol ettiğinde fark edebilir. Ağızda kötü tat, mide bulantısı, tat alma yetisinin azalması görülebilir. Mantar nedeniyle oluşan dil kıllanmalarında hafif yanma hissi oluşabilir.

Dilde Kıllanma Neden Olur?

Alkol ve sigara kullanımı sonrası ağız içinin temizlenmemesi,

Yetersiz su tüketimi,

Kafeinli içeceklerin ve çayın fazla tüketimi,

Baş bölgesinde radyasyona maruz kalmak,

Yeterli tükürük üretilmemesi,

Kısa süre önce yüksek ateşli hastalık geçirmiş olmak,

Uzun süreli antibiyotik tedavisi görmüş olmak,

Steroid ilaç kullanımı,

Ağızın günlük olarak temizlenmemesi

killi_dil_dogal_tedavisi.jpg

Kıllı Dil Nasıl Tedavi Edilir?


Dilinizde kıl sorunu fark ettiyseniz ilk olarak doktora gitmelisiniz. Doktorunuzun önereceği tedavi yöntemlerini kullanmayı ihmal etmeyin.

Ağız içi temizliğinin günlük olarak yapılması gerekir. Günde iki defa dişlerinizi fırçalayın ve dilinizi temizleyin.

Günlük yeterli miktarda su tüketmeye özen gösterin. Su içme alışkanlığı kazanabilmek için yanınızda devamlı su şişesi taşıyabilirsiniz.

Sigara ve alkol tüketimini sınırlandırmalısınız.

Beslenme alışkanlıklarınızda değişiklikler yapın. Vücudunuzun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olacak taze sebze ve meyveleri tüketin. Tam tahılları ana öğünleriniz ekleyin.