Mikro Tese Nedir? Non-obstrüktif azospermi, meni içerisinde yeterli canlılıkta sperm bulunmaması durumudur. Erkek infertilitesinin en yaygın sebeplerinden biridir. Eğer obstrüktif olmayan azospermi varsa, doktorlar genellikle bu durumlarda Mikro Tese (mikrocerrahi testiküler sperm ekstraksiyonu) denen bir prosedür önerir. Aşağıdaki durumlarda mikro tese yapılır:

  • Bir erkeğin sperm testi sonucunda yeterli düzeyde testosteronu varsa
  • Bir erkek tedavi olmasına rağmen azospermi durumu devam ederse ve testosteron seviyeleri en az dört ay boyunca normal olursa
Doktor, prosedür sırasında yaklaşık % 70 oranında sperm bulabilir.

BİYOPSİ MİKROTEZ ENSTİTÜSÜ

Non-obstrüktif azospermili erkeklerde, prosedür öncesi ince iğne aspirasyonu veya biyopsisi önerilmemektedir. Birçok çalışma, mikro tese uygulamasının en yüksek sperm elde etme oranını verdiğini ve testiste en az hasara neden olan yöntem olduğunu göstermiştir. Eğer tüm spermlerinizi tüp bebek için kullanmayı planlıyorsanız, birden fazla mikro tese uygulaması gerekebilir.

Bazen doktor, prosedür sırasında sperm bulamayabilir. Bu olursa ve tekrar uygulama gerekirse, doktorunuzun başarılı bir şekilde sperm bulma oranı sadece % 7 ila % 10 arasındadır.

mikro_tese_ameliyati_tup_bebek_erkek_Spermi-600x383.jpg


Başarı Oranı Nedir?

Uygulamanın başarılı olması için, usta bir cerrah gerekir. Prosedür sırasında, seminer tübülleri sperm için analiz etmek amacıyla ameliyathanede bir androloji teknisyeni bulunacaktır. Teknisyen prosedür sırasında sperm bulursa, sperminiz alınır ve dondurulur, böylece tüp bebek (IVF) gibi tedavilerde kullanılabilir. Mevcut veriler, dondurulmuş spermin tüp bebek (IVF) sırasında taze alınan spermden bile daha iyi performans gösterebileceğini kanıtlamaktadır.

Çoğu erkek için, en kötü kısmı ameliyat olma fikridir. Prosedürü yapmak için doktorunuz, skrotumun orta hattında çok küçük (3-4 cm) bir kesi açar. Ameliyat başlamadan önce genel anestezi yapılır. Doktor, bu kesi yoluyla testisleri açar ve şişmiş ve sperm içerebilen seminifer tübülleri yüksek güçte çalışan bir mikroskop altında görüntüler. Vücudunuzda, biri sağda, diğeri solda olmak üzere iki takım seminifer tübül vardır.

Ardından, bir taraftaki tübüllerden bir doku örneği alınır. Ardından, herhangi bir kanama oluştuysa durdurulur ve testisler kapatılır. Bu prosedür, diğer tübülde de tekrarlanır.

Doku örneklerini topladıktan sonra, skrotuma girmek için açılan tüm doku katmanları kapatılır. Sonunda hiç iz kalmaz. Daha sonra doku numunesi, sperm olup olmadığını görmek için standart bir mikroskop altında incelenir.

Skrotum, vücudun en hızlı iyileşen kısımlarından biridir. Kullanılan çok katmanlı kapatma tekniği, erkeklerin ameliyattan sonra enfeksiyon veya kanama yaşamadığından emin olunmasına yardımcı olur.

Çoğu erkek, ameliyattan sonraki ilk 24 saat boyunca bir buz torbası kullanır ve daha sonra evlerine gönderilir ve ağrı kesici alabilirler. Erkeklere ameliyattan sonraki 10 gün boyunca seks, mastürbasyon veya ağır egzersizden kaçınılması önerilir.

Herhangi bir spermin bulunup bulunmadığını belirlemek için genellikle mikroskop altında sperm arama işlemi 10 ila 14 saat sürer. Eğer dokularda sperm bulunduysa, sperm çıkarılır ve sıvı azot içinde dondurulur. Daha sonra tüp bebek (IVF) için kullanılabilir.

Mikro TESE nedir? Kimlere Uygulanır? Nasıl Yapılır?

Erkek Kısırlığında Mucizevi Yöntem: Mikro TESE Tıklayın !

Erkek kısırlığında mikroçip avantajı Tıklayın !

Mikro Çip ile Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır? Mikro Çip Yönteminin Faydası Nedir? Tıklayın !