Organik ve normal tavuk arasındaki tavuk etiketleri, beslenme ve tatları kafa karıştırıcı olabilir. Bu nedenle, organik tavuk ile normal tavuk arasındaki fark nedir?

Organik tavuk %100 organik yemle beslenmeli, antibiyotik kullanılmadan büyütülmeli ve açık havada yetiştirilmelidir. Normal tavukların organik beslenmesi gerekli değildir, antibiyotiklerle tedavi edilmelerine izin verilir ve açık hava erişimine sahip olmaları gerekmez. Organik tavuk daha pahalıdır.

Bu makale, ikisi arasındaki farkları daha ayrıntılı olarak ele alacaktır. Ayrıca organik ve normal tavuk arasında besin ve tat açısından herhangi bir farklılık olup olmadığını inceleyeceğim. Bu makalede, birini veya diğerini seçerken en bilinçli kararı vermenize yardımcı olacak veya merak ettiğiniz soruların yanıtlarını size sağlayacaktır.

Organik Tavuğu “Organik” Yapan Nedir?​

organik_tavuk_nasil_anlasilir.jpg

Organik Yem​


Organik tavukların sadece %100 sertifikalı organik yem yemesine izin verilir. Buna organik olarak üretilen tahıllar, katkı maddeleri, kaba yemler ve yem katkı maddeleri dahildir. Su katkı maddeleri, mineraller ve vitaminler onaylı olmalıdır. Hiçbir yem ürününde antibiyotikler, hayvansal yan ürünler, sentetik koruyucular ve GDO'lu ürünlere izin verilmez. Soya yağı veya melas gibi tarımsal maddeler organik sertifikalı olmalıdır.

Yem, büyümeyi desteklemek için hayvan ilaçları veya hormonlardan arındırılmış olmalıdır. Herhangi bir mutfak veya bahçe artıkları da organik sertifikalı olmalıdır.

Organik Yaşam​


Yaşam koşulları aşağıdakileri sağlamalıdır:
  • Yeterli havalandırma.
  • Yeterli temiz su temini.
  • Saman veya saman gibi yataklar organik sertifikalı olmalıdır.
  • Tavuklar tüm yıl boyunca dış mekan, gölge, barınak, temiz hava ve doğrudan güneş ışığına erişim sağlamalıdır.
  • Tavuklar, yatmayı, ayağa kalkmayı, uzuvlarını tam olarak uzatmayı ve serbestçe hareket etmeyi engelleyecek şekilde kapatılamaz.
  • Tavuğun sağlığını veya güvenliğini tehlikeye atacak sert hava koşulları veya koşullar nedeniyle dış mekana erişim kısıtlanabilir.
Organik tavuk çiftlikleri yıllık denetim gerektirir. Tavukların dışarıya erişimi olması gerekmesine rağmen, standartlar çiftçilere tavukların tam olarak ne kadar alana erişmesi gerektiğini söylemez.

İşlenmiş kereste, toprakla veya tavuklarla temas eden inşaatlarda kullanılamaz.

Kesim için sertifikalı bir organik kesim tesisi kullanılmalıdır.

Mera için kullanılan arazi organik sertifikasyon için uygun olmalıdır.

Organik Sağlık​

  • Tavuklara egzersiz yapma, hareket özgürlüğü ve stresi azaltma fırsatı sağlanmalıdır.
  • Koruyucu aşılara ve diğer veteriner biyolojiklerine izin verilir.
  • Tavuğun sağlığı için gerektiğinde fiziksel değişiklikler yapılmasına izin verilir, ağrı ve stresi en aza indirmeye özen gösterilir.
  • Organik durumu korumak için tıbbi tedavinin durdurulmasına izin verilmez.
  • Tavukların antibiyotiklerle işlenmiş organik, Ulusal listede olmayan sentetik bir madde veya yasaklanmış sentetik olmayan herhangi bir madde olarak etiketlenmesine izin verilmez.
Organik tavuk, yaşamının ikinci gününden itibaren sürekli organik yönetim altında olan bir tavuktan olmalıdır. Tavuk, "%100 organik" veya "Organik" terimiyle etiketlenmeli ve organik mührünü içermelidir.

Sıradan Tavuğu “Normal” Yapan Nedir?​

organik_tavuk_pilic_fiyati_kg.jpg
Normal tavukların açık erişime sahip olması gerekmez. İç mekanlarda ve kafeslerinin içinde tutulabilirler. Bu kafesler, hareket için çok az yer olan kafes içinde birden fazla tavuğu barındırır.

Daha az egzersiz yaparlar ve fazla güneş ışığı görmezler.

Normal tavuklara, sağlıklı kalmalarına yardımcı olmak veya hastalıklarını tedavi etmek için antibiyotik verilebilir.

Normal tavuklar, yaşam koşulları nedeniyle enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha hassastır. Bu daha fazla antibiyotik kullanımına neden olabilir. Ek olarak, bu tavukların daha agresif olma ve daha fazla stres yaşama olasılığı daha yüksektir.

Normal bir tavuk antibiyotiksiz olabilir, ancak organik yemle beslenmeyebilir.

Organik Tavuk ve Normal Tavuk Besin Maddesi Karşılaştırması​

organik_tavuk_ve_hormonlu_antibiyotikli_tavuk_farklari.jpg

Organik tavuk ve normal tavuk benzer sayıda mineral ve vitamin içerir. Protein içerikleri de aynıdır. Organik ve normal tavuk arasındaki fark, deride bulunan yağ miktarıdır

Yaklaşık olarak organik tavuk, derisinde normale göre %5-13 daha az yağ içerir. Deri çıkartıldıktan sonra da, her iki tavuk benzer yağ içeriğine sahiptir.

Daha önceki bazı araştırmalar, organik tavuğun normal tavuğa göre biraz daha fazla yağ asidi içerdiğini belirledi. Her ne kadar omega-3 sayısı başlangıç için küçük bir sayı olsa da organik için pek bir avantaj sağlamıyor. (kaynak)

Organik Tavuk Mu Yoksa Normal Tavuk Mu Daha Besleyici?​


Organik ve normal tavuk benzer sayıda mineral, vitamin ve protein içerir. Organik tavuk derisinde daha az yağ bulunur, ancak deri alındıktan sonra her ikisi de benzer sayıda yağ içerir.

Stanford Üniversitesi tarafından 2012'de yayınlanan bir araştırma, organik gıdaların sağlığa faydalarına dair çok az kanıt buldu.

Tavuk, Keto gibi düşük karbonhidratlı bir diyet için mükemmel bir besindir. Sıfır karbonhidrat içerir.

Organik ve normal tavuk arasındaki tat farkı nedir?​


Çoğu çalışma, organik ve normal tavuk arasında tat ve doku açısından bir fark olmadığını göstermektedir. Kör tadı olan tatlarda, katılımcılar iki tavuk türü arasında herhangi bir tercih göstermediler.

Katılımcıların hangi tavuğun hangisi olduğunu zaten bildiği bazı araştırmalar, organik tavuğun çoğu insan için daha lezzetli olduğunu gösterdi.

Organik tavuğun derisinde daha fazla yağ bulunduğundan, derisiz tavukla karşılaştırıldığında deri bırakılırsa tat farkı daha fazla olabilir.

Tariflerde organik tavuk ve normal tavuk birbirinin yerini alabilir. Tat ve doku benzerdir ve her iki tavuk türü için de aynı pişirme yöntemleri kullanılabilir.

Organik Tavuk ve Normal Tavuk: Hangisi Daha Maliyetli?​


Herhangi bir tavuk türü satın alırken, tavuğun organik mi yoksa normal mi olduğunu görmek için etiketini kontrol ettiğinizden emin olun. Bu da maliyet açısından fark yaratıyor.

Peki hangisi daha pahalı, organik mi yoksa normal tavuk mu?

Organik tavuk, normal tavuktan %36 daha pahalıdır. Organik tavuğun ortalama maliyeti organik bütün piliç Kg 70 TL, normal tavuğun ortalama maliyeti ise 22 Türk Lirasıdır.

Organik tavuk her zaman normal tavuktan daha pahalıya mal olur ve bu artan fiyatın iyi bir nedeni vardır. Organik tavuk yetiştirmek, normal tavuk yetiştirmekten daha fazla zaman ve kaynak gerektirir. Toprağın, arazinin, yapıların ve yemlerin hepsinin bakımı ve satın alınması daha maliyetlidir.

Tavukta Antibiyotik Tehlikeleri​


Antibiyotik enjekte edilmiş normal tavuk yemenin riskleri nelerdir?

Tavuklara antibiyotik enjekte etmek, tavukları "ilaca dirençli" hale getirebilir, bu da bakterilerin ilaçla tedavi edildikten sonra tavuklarda hayatta kalabileceği anlamına gelir. Bakteriler daha sonra tüketildiğinde insanlara aktarılabilir.

CDC'ye göre, yılda 600.000'den fazla insan, her yıl yedikleri bir şeyden antibiyotiğe dirençli bir enfeksiyon geliştiriyor. Şunu sormak için iyi bir zaman olabilir, organik tavuk sizin için gerçekten daha mı iyi?

Organik tavuk, antibiyotik veya herhangi bir ilaçla tedavi edilmediği için normal tavuktan daha iyidir. Organik tavuk daha sağlıklı organik yemle beslenir ve daha az stresle açık havada yaşamasına izin verilir. Organik tavuk derisi, normal tavuk derisinden daha az yağ, doymuş yağ ve kalori içerir.
  • Muhteşem
Reactions: ASSOSyal