Osteoporozda kemiklerin incelmesi kırılgan hale gelebilir ve kırılabilir. Kanserde, kontrolsüz hücre büyümesi, iltihaplanma ve bazı kanser tedavisi türleri de kemikleri olumsuz etkileyerek kırılmalara karşı daha savunmasız hale getirebilir. Bu kemik sağlığı için ne anlama geliyor?

Bu makale, osteoporoz ve kanser arasındaki bağlantıyı ve bunun belirli kanser tedavilerinden geçerken ne anlama geldiğini araştırıyor. Aynı anda her ikisini de en etkili şekilde nasıl yöneteceğinizi de öğreneceksiniz.

Osteoporoz ve Kanser Arasındaki Bağlantı​

Osteoporozunuz varsa, sağlık uzmanınız kemik sağlığınızı izler ve herhangi bir zayıflama belirtisi için kemik mineral yoğunluğunuzu kontrol eder.
Osteoporoz_ve_Kanser_Arasindaki_Baglanti.jpg
Osteoporoz ve kanser arasındaki bağlantılardan biri genel olarak yaşlanmadır. Yaşlanma şüphesiz osteoporoz ile bağlantılıdır. Kanser ayrıca yaşlı bireylerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Herhangi bir cinsiyet çağındaki insanlar olarak, seks hormonu seviyeleri düşme eğilimindedir. Seks hormonu östrojenkemik kaybına karşı korur.

Adet gören insanlar için östrojen seviyeleri menopoza yaklaştıkça (aylık yumurtlama döngüsü durduğunda) düşer. Östrojen seviyeleri menopozda %90'a kadar düşebilir. Östrojen seviyelerindeki bu düşüş kemik incelmesine neden olur.

Bazı araştırmalar, doğumda erkek olarak atanan kişilerde kemik yoğunluğunun da seks hormonlarının azalan mevcudiyetiyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Aktif olmalarını engelleyen bir proteine giderek daha fazla bağlanırlar. Bu azalma östrojen için ortalama %47 ve testosteron için ortalama %64'tür. Daha az aktif östrojen, azalmış kemik mineral yoğunluğu anlamına gelir.


Kanser ayrıca kemik kaybına da neden olabilir. Metastaz yapmamış (orijinal bölgesinin ötesine yayılmış) kanserde, hem kanser bölgesinde hem de vücutta artan iltihaplanma kemik kaybına yol açabilir. Kemikler ayrıca ortak bir metastaz bölgesidir, iskeleti etkiler.

Bazı kanser tedavisi biçimleri, hayatta kalmayı iyileştirebilse de kemikleri de zayıflatabilir. Kanser tedavileri, kanser büyümesini yavaşlatmak için östrojen veya testosteronu azaltmayı amaçlayabilir (özellikle meme veya prostat kanserini tedavi ederken). Bu koruyucu hormonların bloke edilmesi kemik zayıflamasına neden olabilir.

Osteoporoz riskini artırabilecek kanser tedavileri şunları içerir:
  • Femara (letrozol) , Arimidex (anastrozol) , Aromasin (exemestane) gibi aromataz inhibitörleri
  • Zoladex (goserelin) ve Lupron (leuprolide) gibi gonadotropin salgılayan hormon agonistleri
  • Yumurtalıkların veya testislerin cerrahi olarak çıkarılması
  • Casodex (bikalutamid) , Eulexin (flutamid), Nilandron (nilutamide) gibi androjen yoksunluğu tedavisi
  • Prednizon ve kortizon gibi steroidler
  • Bazı kemoterapi ilaçları
  • Metotreksat gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar

Riskler​

Kanser hastaları, yalnızca kanserin kendisinden kaynaklanan artmış osteoporoz riskine sahip olmadıklarını görebilirler. Kemik kaybına yol açabilecek kanser türleri şunları içerir:
  • Kemik kanseri
  • Meme kanseri
  • Prostat kanseri
  • Akciğer kanseri
  • Multipl miyelom (plazma hücrelerinin kanseri)
Özellikle kemik ve meme kanseri olanlar risk altındadır.

Kanserinizi yönetmek için geçirmeniz gereken spesifik tedavi de bir faktör olabilir. Kanser tedavisi nedeniyle kemik kaybı meydana geldiğinde, geleneksel yaşlanmanın yedi katından fazla olabilir. Tipik olarak daha hızlı ve şiddetlidir.

Bu durum zaten kemiklerinizi etkiliyorsa, kanser tedavisi osteoporozu daha da şiddetlendirebilir. Tartmanız gereken başka bir risk faktörüdür.

Osteoporozun Kanserle Tedavisi ve Yönetimi​

Osteoporoz veya doğrudan osteoporoz riskinin artması, kanserinizin nasıl yönetildiğini etkileyebilir. Onkoloğunuz (kanser tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor), kemiklerinizin zayıflama ve potansiyel olarak kırık geliştirme olasılığını değerlendirmek isteyecektir.

Kanserle ilgili olmayan bazı risk faktörleri şunları içerir:

  • Yaşınız
  • Postmenopozal iseniz
  • Sigara tiryakisi olup olmadığınızı
  • Alkol kullanıp kullanmadığınız
  • Bir yetişkin olarak başka kırıklarınız olduysa
  • Vücudunuzun yeterli seks hormonu üretip üretmediği
  • Eğer zayıfsan
  • Ailenizde kalça kırığı öyküsü varsa
Kanser teşhisiniz varsa ve osteoporoz için en az bir başka risk faktörünüz varsa, muhtemelen bir kemik mineral yoğunluğu testi yapmanız istenecektir. Onkoloğunuzun kemik kaybına neden olduğu bilinen bir anti-kanser ilacı verdiği durumlarda, bu test daha önce değilse bile en az iki yılda bir tekrarlanmalıdır.

Osteoporozunuz varsa veya osteoporoz geliştirme riskiniz yüksekse, kırık riskini azaltmaya yardımcı olmak için size kemik değiştirici ilaçlar verilebilir. Bunlar bisfosfonatları içerir. Zometa (zoledronik asit) gibi.

Kural olarak, kemiği koruyucu olduğu bilinen hormon replasman tedavilerinden (östrojen replasman tedavisi gibi), hormona duyarlı kanseriniz varsa, kanserin büyümesini uyaracağı için kaçınılacaktır.

Önleme​

Kanser teşhisi konması, kaderinizde mutlaka osteoporoz geliştireceğiniz anlamına gelmez. Osteoporozun herhangi bir kanser teşhisi ile birlikte ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olmak için muhtemelen aşağıdakileri yapmanız tavsiye edilecektir:

  • Tükettiğiniz kalsiyum ve D vitamini miktarını artırın. Muhtemelen günde en az 1.000–1.200 miligram kalsiyum ve günde 800–1.000 uluslararası birim (IU) D vitamini tüketmeniz önerilecektir.
  • Kemik kalitesini etkileyebileceği ve kırık riskini artırabileceği için sigarayı bırakın.
  • Dengenizi etkileyebilecek ve aksi takdirde düşmelere neden olabilecek alkol almayı bırakın.
  • Dengeyi, gücü ve esnekliği geliştirmek ve düşme olasılığını azaltmak için egzersiz yapın.

Özet​

Osteoporoz doğal olarak yaşla birlikte ortaya çıkar, ancak kanser tarafından da getirilebilir. Kanser, kanserli hücreleri öldürmeyi amaçlayan tedavi gibi kemikleri inceltebilir.

Östrojen seviyelerindeki düşüş, doğal olarak olsun ya da olmasın, her cinsiyetten insanda kemik incelmesine yol açabilir. Bu hormon genellikle östrojene duyarlı tümörlerin yayılmasını önlemek için bloke edilir.

Kanser tedavisi sırasında kemik yoğunluğunuz izlenecektir. Kemik kaybetmekten korunmanıza yardımcı olabilecek yaşam tarzı önlemleri ve ayrıca yardımcı olabilecek ilaçlar vardır.

Osteoporozunuz varsa ve kanser teşhisinin ne anlama geleceği konusunda endişeleriniz varsa, alabileceğiniz önlemlerin yanı sıra fark yaratabilecek ilaçlar olduğunu unutmayın. Osteoporoz için izleme ve tedavi, bakım planınızın bir parçası olacaktır.