İçinde birçok hastalığı bulunduran ve önem taşıyan Otoimmün hastalık nedir? Otoimmün hastalıkların belirtileri nelerdir? Vücudunuzda bu değişimler varsa dikkatli olmanız gerekir.

Otoimmün hastalıklar (Şeker hastalığı tip 1, Hashimoto tiroiditi, Romatoid Artrit, genel olarak 80 çeşit) dünyada giderek yaygınlaşmaktadır. Zamanında teşhis edilmezse, hayatı tehdit eden ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bu hastalıkların en yaygın belirtilerini sıraladık.

Otoimmün Hastalıkların Belirtileri

karin_agrisi_ve_sindirim_sorunlari.jpg


Karın Ağrısı ve Sindirim Sorunları


Otoimmün hastalıkların en sık görülen semptomlarından biri, kabızlık veya ishal gibi anormal bağırsak hareketidir. Crohn hastalığı, çölyak hastalığı, hipotiroidizm ve daha birçok otoimmün hastalığı bu belirtilere sahiptir.

sislik_otoimmun_belirtileri.jpg


Şişlik

Otoimmün hastalıkların birçoğu ciltte önemli belirtilere neden olmaz. Tiroid hastalığında ise boyun bölgesinde şişlik oluşumuna neden olabilir.

kalici_yada_tekrarlayan_ates_otoimmun.jpg


Kalıcı ya da Tekrarlayan Ateş

Bu hastalıklarda hafif ya da yüksek ateş oluşabilir. Uzun zamandır yüksek ateş sorununuz varsa doktora başvurmanız gerekir.

yorgunluk_otoimmun_hastaligi.jpg


Yorgunluk

Bu hastalıklar bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Gün içinde kendinizi halsiz ve güçsüz hissedebilirsiniz.

beze_olusumu.jpg


Beze Oluşumu

Romatoid artritte şişmiş beze oluşabilir. Oluşan lupus bezelerin şişmesine neden olabilir.

ciltte_kasinti.jpg


Ciltte Kaşıntı

Şeker hastalığının fark edilmeyen belirtilerinden biri de vücutta kaşıntı oluşmasıdır. Hashimoto hastalığı ve sedef hastalığında ise kırmızı kaşıntılı bir cilt oluşabilir.

Karıncalanma Hissi

Kol ve bacaklarda karıncalanma hissi yaşıyorsanız ve bunun nedenini bilmiyorsanız en kısa sürede doktora başvurmanız gerekir.

kilo_Degisimleri.jpg


Kilo Değişimleri

Bağışıklık sisteminin metabolizma üzerinde değişiklikler yaratması ile oluşan bir sorundur. Hastalarda nedensiz kilo artışı ya da kilo kaybı olabilir.

otoimmun_hastaligi_belirtileri.jpg


Cilt Renginde Değişiklikler

Gözün beyaz kısmında sarı lekelerin oluşması otoimmün hepatit belirtisi olabilir.

Gıda Alerjileri


Vücutta kaşıntı ya da döküntü oluşmayabilir. Bu alerjilerde vücut su tutmaya başlar ve şişlik oluşabilir.