Boğaz ağrısına ve ses kısıklığına ne iyi gelir bulunabilmesi için ilk olarak sesin nasıl zarar gördüğü yani sesin kısıklığına neyin sebep olduğunun belirlenmesi gerekir. Altta ses kısıklığı sebepleri listelenmiştir:

Ses Kısıklığı Sebepleri
  • Soğuk algınlığı veya üst solunum yolu viral enfeksiyonu
  • Sesin kötü kullanılması: Sesin çok yüksek, bağırarak uzun süreler boyunca yanlış kullanılması sonucunda
  • Gastroözofageal reflü: Mide asidi yutulduğunda ve vokal kıvrımları tahriş ettiğinden dolayı
  • Sigara içmek
  • Alerji, tiroit problemi, nörolojik bozukluklar, romatoid arterit ve seste travma gibi sorunlarda ses kısıklığına sebep olabilmektedir.
Ses kısıklığına ne iyi gelir evde çözüm arayanlar için altta tedavi yöntemleri yer almaktadır.

ses_kisikligi_nasil_gecer_ne_iyi_gelir-600x317.jpg


Ses Kısıklığı Tedavisi
Her nedene göre tedavisi de farklılık göstermektedir. Sırası ile nedenlere göre tedavi yöntemlerine değinilecektir.

  • Soğuk algınlığı nedeniyle oluşan ses kısıklığı: Bu sorunun çözümlenebilmesi için ilk olarak soğuk algınlığından tedavi edilmesi lazımdır. Hem ses hem de soğuk algınlığı için birebir olan zencefil çayı hazırlanarak doğal tedavi yöntemi ile uygulanabilir. Eğer ses kısıklığı ve soğuk algınlığı 2 günden fazla devam eder veya acıları artarsa en yakın hastaneye gidilerek kontrol ettirilmelidir.
  • Bağırmadan ve uzun süre yüksek sesli konuşmadan kaynaklanan ses kısıklığı: Bu ses kısıklığı için genelde hiçbir tedaviye ihtiyaç duyulmasına gerek kalmaz. Belirli bir süre içinde geçer. Ancak yine de tedavi süreci hızlandırılmak istenirse zencefil ile balı güzelce karıştırarak yenilmesi en hızlı doğal çözümlerden biridir.
  • Gastroözofageal reflüden dolayı kaynaklanan ses kısıklığı: İlk olarak bir süre bir şeyin yenilmemesi gerekir. Bu sırada doğal tedavilerden biri olan tuzlu su gargarası yapılabilir.
  • Sigara içmekten kaynaklanan ses kısıklığı: En etkili çözüm sigaranın bırakılmasıdır. Ayrıca bu durum düzeldikten sonra yine aynı durum ile karşılaşılırsa ses kalıcı olarak gidebilme ihtimaline karşı sigara mutlaka bırakılmalı ve bunun için tıbbi tedavi görülmesi gerekebilir.
  • Alerji ve tiroit benzeri durumlardan kaynaklanan ses kısıklığı: Tıbbi bir tedavi ile daha iyi bir çözüm getirilebileceğinden hastaneye gidilerek kontrol ve tedavi işlemleri gerçekleştirilebilir. Ses kısıklığına iyi gelen bitkiler bu durum için tavsiye edilmemektedir.
İki Haftayı Geçen Ses Kısıklığı Risklidir Tıklayın !

Boğaz Ağrısı Tedavisi için Tıklayın !