Yumurta toplama prosedürü ayrıca yumurta aspirasyonu veya yumurta alma olarak adlandırılır. Tüp bebek tedavisi için yeterli yumurta almak amacıyla, anne adayına fazla folikül ve yumurta geliştirmesi için ilaçlar uygulanır. Yumurtalar folikül adı verilen ve yumurtalıklarda bulunan sıvı dolu yapılarda gelişir. Her folikül ultrason ile görülebilir ve ölçülebilir ve bir mikroskobik yumurta içerir.

Ultrason, uyarılmış bir yumurtalık içinde birden fazla folikülü (siyah yapıları) gösterir.

Kadının folikülleri olgunlaştığı zaman (ultrason ve hormon ölçümleriyle belirlenir), yumurtaları yumurtalıklardan çıkarmak için OPU prosedürü uygulanır. Güçlü anestezi ilaçları verilir, böylece kadın yumurta alma işlemi sırasında hiçbir şey hissetmez. Bir iğne, yumurtalık ve foliküllere ulaşmak için ultrason rehberliği altında vajina üstünden geçirilir. Foliküldeki sıvı iğne içinden aspire edilir ve yumurtalar folikül duvarından ayrılır ve yumurtalıktan emilir. Tüp bebekte yumurta toplama prosedürü, genellikle 10 ila 15 dakika sürmektedir.

Yumurtalar, yumurtaların tanımlandığı, kültür ortamlarında durulandığı ve plastik kaplarda küçük kültür damlalarına yerleştirildiği tüp bebek laboratuvarına aktarılır. Daha sonra dikkatle kontrol edilen özel tüp bebek inkübatörlerinde tutulur.

embriyo_transfer.jpg


Yumurta toplama işleminden yaklaşık 4 saat sonra yumurtalar ile sperm karıştırılır veya spermler yumurta içine enjekte edilir. Ertesi sabah yumurtalar döllenme olup olmadığını anlamak için kontrol edilir. Embriyolar embriyo transfer prosedürü ile kadının rahmine yerleştirilmeden önce laboratuvarda 2-5 gün daha kültürlenir.

Yumurta toplama prosedüründen bir ila iki hafta sonra, anne adayının kanı alınır ve hamilelik hormonu olan HCG seviyesine bakılır.

Embriyo transfer prosedürü tüp bebek işleminin sonudur. Bu kritik bir prosedürdür. Tüp bebek laboratuvar kültür ortamı ne kadar iyi olursa olsun, dikkatsizce yapılan bir embriyo transferi her şeyi mahvedebilir. Tüp bebek döngüsünün tamamı, embriyoların endometriyal boşluğun ortasına yakın uygun yere hassas bir şekilde yerleştirilmesine bağlıdır. Embriyo transferinin temel prensibi, embriyoların uterus kavitesindeki ideal lokasyona mümkün olduğunca az travma ve manipülasyon ile yerleştirilmesidir.

tup_bebek_yumurta_toplama_Sureci-600x401.jpg


Döllenmiş yumurtalar (günümüzde embriyolar olarak adlandırılır) laboratuvarda 1-5 gün daha kültürlenir ve daha sonra kadının rahmine aktarılması için uygun bir sayı seçilir. Genellikle 1 veya 2 embriyo transfer edilir.

Tüp bebek tedavilerinde toplanan her yumurta döllenmez, işlem sırasında toplanan yumurtalardan en uygun ve olgun olanlar seçilir. Özel tüp bebek inkübatörlerinde tutulur ve zamanı geldiğinde, erkeğin verdiği semen örneğinden seçilen en kaliteli spermler ile aynı ortama bırakılır.

Embriyo Transferinden Sonra Cinsel Yaşam Devam Eder Mi? Tıklayın !

Tüp Bebek Tedavilerinde Dış Gebelik Riski Daha Fazla Mıdır? Tıklayın !

Açıklanamayan İnfertilite Nedir? Sebebi Bilinmeyen Kısırlık Tedavisi
Tıklayın !

kaynak: https://www.bulenttiras.com/
  • Beğen
Reactions: Laale