Tüp bebek tedavisi kadının yumurtalarının toplanması, erkeğin spermlerinin alınması ve bu üreme hücrelerinin bir araya getirilerek döllenme elde edilmesi yoluyla uygulanmaktadır. Bu işlemde kadının yumurtalarının kalitesi de, erkeğin sperm kalitesi de çok önemlidir. Bu bakımdan kadının yumurta toplama günü erketen sperm örneği alınır ve işlem gerçekleştirilir. Sperm örneği genellikle erkeğin mastürbasyonla boşalmasıyla alınmaktadır. Erkeğin menisinde sperm bulunmaması durumunda ise ekstra cerrahi işlemler uygulanıp, testisler sperm aranır. Bu işleme Tese adı verilir ve bu şekilde sperm bulunabilme olasılıkları altından yatan sebeplere bağlı olaraktan % 25 ila % 60 arasında değişmektedir. Bu uygulamalar genel veya lokal anestezi altında yapılır.

Hastaların bazılarında menide hiç sperm gözlenmediğinde; PESA, MESA, TESA, TESE işlemleri gerçekleştirilmektedir. Bu cerrahi uygulamalar birkaç günlük süre içinde yapılır. Uygulanacak olan işlemler sonucunda genelde olarak % 65 civarında canlı hücre bulunmaktadır. Alınan örneklerde spermlerin bulunmasının ardından tüp bebek uygulaması için hazırlama süreçleri kullanılır. Bunlar bir kaç içinde ayrıştırılır ve mikroenjeksiyon için uygun şartlarda bekletilir.

Tüp bebekte spermleri elde etme yöntemleri

Tüp bebek tedavisinde menide hiç sperm olmaması durumuna azospremi adı verilmektedir. Böyle durumlarda birkaç gün içinde cerrahi uygulamalar yapılır ve büyük bir olasılıkla sperm elde edilir. Menide sperm bulunamadığında genel olarak; cerrahi operasyonla kişilerde genelde sperm bulunur. Bunun için; Mikro TESE (Mikrodiseksiyon Testiküler Sperm Extraksiyonu), TESE (Testiküler Sperm Extraksiyonu) ve TESA (Testiküler Sperm Aspirasyonu) işlemleri yapılır. Erkeğin sperm kanlarının tıkalı olmasından kaynaklı olarak yapılan tüp bebek tedavisinde testis dokusuna ve kanallara incecik bir iğne ile girilir ve sperm alınır. Buna TESA ya da ESA uygulaması adı verilmektedir.

Erkeğin sperm kanallarında bir tıkanıklığın olmadığı, testislerde az miktarda da olsun spermler olan kişilerde ise testis dokusundan parça alınır ve arama yapılır.

Tüp bebek tedavisi için elde edilen bu spermlerin en kaliteli olanlarının seçilebilmesi içinse yılardır çok farklı yöntemler uygulanmakta ve tıp teknolojisinin ilerleyişine paralel olarak yeni yöntemler bulunmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde sperm seçim yöntemleri

Erkeğin menisinde ya da testis dokusundan alınan spermler yıkanır, değişik yoğunluktaki sıvıların içinden geçirilir, filtre edilir ve mikroskop yardımıyla en düzgün şekilli, en canlı spermlerle uygulama yapılır. Bu seçim esnasında çok değişik kimyasal yöntemler de işe koşulmaktadır.

Son dönemlerde bunlara ek olarak yeni bir yöntem daha geliştirilmiştir. Bu yönteme “chip”, “mikro chip kullanımı” adı veriliyor.

Tüp bebekte “chip” kullanımı

Uygulanan bu yeni “mikro chip kullanımı” yönteminde, erkekten alınan spermler çok çok dar bir aralıktan geçmeye zorlanmakta. Bu aralık aşırı dar olduğu için de sadece çok canlı, sağlıklı, kaliteli olan spermler buradan geçebilmektedir. Bu yöntemin uygulandığı ön çalışmalar, sperm seçimi için şimdiye kadar kullanılan yöntemlerle kıyaslandığında “chip” yönteminin daha başarılı sonuçlar verdiğini gösteriyor. Ancak hem yöntemin çok yeni olması ve daha fazla araştırma gerektirmesi bu yönteme biraz kuşkuyla yaklaşılmasına sebep oluyor.

Tüp bebekte “chip” kullanımına dair sakıncalar

· Bu yöntem henüz çok yenidir ve dolayısıyla biraz daha deneyimlenmesinde fayda vardır.

· Sperm sayısı çok az olan ya da az sayıda kaliteli sperme sahip olan kişilerde bu “chip” yönteminin uygulanması pek de mümkün olamayacaktır.

Olumlu ve olumsuz tüm bu koşulların ışığında tüp bebek tedavisinde “chip” yönteminin gelişmeye açık bir yöntem, bir umut ışığı olduğunu söylemek mümkündür.

https://www.bulenttiras.com/tup-bebekte-en-iyi-sperm-secme-yontemleri