Davranış Bozuklukları 1.5 YAŞINDAKİ KIZIM SAÇLARINI KOPARIP YİYOR :( akıl verin lütfen

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
narin hanım uzun zamandır yazmıyorsunz.nasık oldu kızınız hala saç yiyormu.bi çaer buldunuzmu

n eyapayım canım kızım saç yiyormu bilmiyorum ama sanmıyorum kafası zaten kel saç yok biryerden bulunca affetmiyor zaten gözüm üstünde o yüzden doktora gidemedim henüz sen nasılsın?

BHUNBHA, geçmiş olsun ne dedi gittiğini uzman????????

BHUNBHA, geçmiş olsun ne dedi gittiğini uzman????????

sağol arkadaşım.gittik ama belli bişey diyemiyolar işte 27 aralıkta bi prof daha görcek belki başka bi yere yönlendiriler.aslında canım acip sıkkn çünkü kızım tekrar öksürmeye başladı oysa o kadar dikkat ediyorumki.yatagı anti alerjik ev her gün buharla temizleniyo ama bilemedim neden oldu.dısarı hiç çıkarmıyorum ama hava çok kirli yinede etkilenir dedi doktoru.

narincim bize dünki doktor kafasındaki saçları koparsaydı o bi hastalık ve cocuklarda görülüyo dedi ama yerdeki bulduğu saçı yada halı tüyünü yemek ilk defa karşılaşıyoruz dedi.bence sen kızını bulunduğun ilin tıp fakültesine bi götür.

arkadaşlar hepinize geçmiş olsun. benim kızımda 2 yaşında ve kıl yemeye bayılıyor. saçlarını koparıp yemiyor ama bulduysa hiç affetmeden ağzına götürüyor. peçete yeme hastalığı da var. kakasından sürekli kıl çıkıyor. bende çok korktum şimdi

canlarım ya tşkr ederim yardımınız için kızımdada öksürük başladı ara ara acaba neden birde sesi kısılmış ama nezle yada grip değil saçları zuyor ara ara saçına atıyor elini ama boş koparamıor geçen benim saçlarımı yolp yemeye çalıştı eline vurdm korkusuna yapamıyor bana ama ya başkasına yapıyorsa ? offf allah büyük dert vermesin her geçen gün yeni huyları çıkıyor cadının şimdide ayağında ne varsa onu çıkarmaya başladı ne çorap ne patik tutmuyor:)

arkadaşlar hepinize geçmiş olsun. benim kızımda 2 yaşında ve kıl yemeye bayılıyor. saçlarını koparıp yemiyor ama bulduysa hiç affetmeden ağzına götürüyor. peçete yeme hastalığı da var. kakasından sürekli kıl çıkıyor. bende çok korktum şimdi

sanada çok geçmiş olsun canım.bende şu dünyada kızım tek sanıyordum.sen hiç doktora götürdün mü.walla ben ev süpürmekten bititm artık.nisan ayında işe başlıcam ama bu gidşle zor gibi.ben 27 aralıkta tekrar bi doktora daha götürcem bakalım o ne diyecek eger belirili bi sebebi varsa yazarım buryada şu kızlar bırakır inşallah şu huylarını.bide senin kızın ne zaman yemeye başladı.

canlarım ya tşkr ederim yardımınız için kızımdada öksürük başladı ara ara acaba neden birde sesi kısılmış ama nezle yada grip değil saçları zuyor ara ara saçına atıyor elini ama boş koparamıor geçen benim saçlarımı yolp yemeye çalıştı eline vurdm korkusuna yapamıyor bana ama ya başkasına yapıyorsa ? offf allah büyük dert vermesin her geçen gün yeni huyları çıkıyor cadının şimdide ayağında ne varsa onu çıkarmaya başladı ne çorap ne patik tutmuyor:)

canım öyle ara ara öksürüyosa korkma hemen inşalalh bi şey olmaz.of ya walla dert sahibi yaptı beni bu çoçuklar

sac yeme davranisina Trikotilomani denir.sac yeme aliskanligina da trikofaji denilir.Trikotilomani,vucudun belli yerlerinde bulunan killari israrla cekme ve yeme davranisini iceren bir hastaliktir.Bazi cocuklar , sadece sac cekerken bazilari hem ceker hemde o saci yeme davranisina yonelir, bu israrli davranis bicimi obsesif kompilsif hastalikla iliskilendirilebilir, Daha ileriki yaslarda yapilan bu tarz davranissal bozukluklar, ozellikle ozguven sarsilmasina, okul basarisinin dusmesine ve sosyal hayatin etkilenmesine neden olur. kiz cocuklari, trikotilomani hastaligina daha yatkindirlar.

Trikotilomani'nin nedeni bilinmemektedir. biyolojik nedenlere bagli olabilmekle birlikte ayrica periyodik bir problemle ile ilgili olabilir.ornegin, sacin kasinmasi..vb..

Hangi durumlarda cocuklar sac cekmeye egilimlidirler.?

ozellikle yemek yerken, tv izlerken, dinlenirken hatta uyurken bile saclarini cekip yeme davranisina yonelirler. Cogu cocuklar,sac yeme davransiini aslinda istemsizce bilmeden yapar. hatta bazilari sac cektiklerini bile hatirlamayabilirler.\

Cok kucuk cocuklarda Trikotilomani hastaliginin tanisini koymak cok zordur,.,

trikotilomani tedavisinde en enomli tedavi bicimi psikoterapi yani bilissel - davranissal terapidir, tedavi orneklerinde ise sac cekme davranisi engellemek icin eli mesgul etme, bilezik takma,olumlu davranisinda pekistirec kullanma onerilebilir..

sevgili fmlla verdiğin bilgi için çok teşekkür ederim.evet saçı çekip yemek teşhisi konulan bi hastalık ama malesef benim kızım saç koparıp yemiyor.yerde bulduğu saçları yiyor.yerde saçın işi ne evi süpür dersen bunu hep yapıyorum ama kızım incecik mesala bi kiprik dökülmüş olsa bile onu bulup yiyor.mesala benim antremde bi halı var.o çok tüp kıl tutuyo bilerek o halıyı seriyorum.evi geziyor.yerde kıl bulamassa o halıya gidip iyce bakıp incecik bi tüy bile yapışmıssa bulup yiyor.bugün tıp fakültesine götürdüm. ocakta gelişm testi yapacaklar.o kadar yoğun ki sıra gelmiyo.bide pika diye bi hastalıktan bahsettiler.kan ve çinko eksikliğinden oluyormuş ama malesef kızızmın hem kanı hem çinkosu normal.eger bu konu ile başka bilgin varsa yaz.

bende kucukken saclarımı yolarmısım hep sinirlenince ağlayınca, çok hırslı ve yaramaz bı cocukmusum :(
annemlerde saclarımı sıfıra vurdurmustu bu alıskanlıgımı unutayım saclarım da küsmesin diye..

sevgili fmlla verdiğin bilgi için çok teşekkür ederim.evet saçı çekip yemek teşhisi konulan bi hastalık ama malesef benim kızım saç koparıp yemiyor.yerde bulduğu saçları yiyor.yerde saçın işi ne evi süpür dersen bunu hep yapıyorum ama kızım incecik mesala bi kiprik dökülmüş olsa bile onu bulup yiyor.mesala benim antremde bi halı var.o çok tüp kıl tutuyo bilerek o halıyı seriyorum.evi geziyor.yerde kıl bulamassa o halıya gidip iyce bakıp incecik bi tüy bile yapışmıssa bulup yiyor.bugün tıp fakültesine götürdüm. ocakta gelişm testi yapacaklar.o kadar yoğun ki sıra gelmiyo.bide pika diye bi hastalıktan bahsettiler.kan ve çinko eksikliğinden oluyormuş ama malesef kızızmın hem kanı hem çinkosu normal.eger bu konu ile başka bilgin varsa yaz.

cocugunuzda sac,kil yeme aliskanligi varsa bu gene trikotilomaniye girer.illaki vucudundaki bir bolgeden olmasina gerek yok.yerden alip yeme de ayni hastaliktadir.ayrica cocugunuzun yasini ve cinsiyetini soylerseniz davranisina gore neden boyle yaptigini soylerim ve cocugunuzla ilgli gelisimsel olarak bir genel bilgi veririm.

cocugunuzda sac,kil yeme aliskanligi varsa bu gene trikotilomaniye girer.illaki vucudundaki bir bolgeden olmasina gerek yok.yerden alip yeme de ayni hastaliktadir.ayrica cocugunuzun yasini ve cinsiyetini soylerseniz davranisina gore neden boyle yaptigini soylerim ve cocugunuzla ilgli gelisimsel olarak bir genel bilgi veririm.

banada bilgi verirseniz çok sevinirim benim kızımda 1.5 yaşında saçlarını kopartıp yiyor etrafta bulduğu kıllarıda affetmiyor yiyor saçlarını kestim ama kakasında halen kıllar çıkıyor

sevgili fmlaa tekrar ilgin için çok teşekür edrim.kızım 19 aylık.8 aylıktan beri yiyor.önceleri uyudu yastığı yalamak emmekle başladı.sonra battaniyesi sonra halının üzerine yattığında onu yalamak emmek arasında bi davranış sergiledi.ilk sayfada bu davranışından dolayo çok hasta olduğunu yazmıştım.kızım 6 aylıkken ben hamile kaldım 8 aylık olana kadar emzirdim.zaten o ara oluştu bu.acaba tam olarak emme duygusunu tatmin edemedimmi.ben ve eşim yoğun çalışıyoruz acaba ondan mı bazen söylediklerirmde anlamıyor.mesala şuan sadce anne diyor.kardeşini hiç kıskanmıyor.aksine onu göremediğinde evde arıyor.yazdıklarırmı okuyup yorumlarsan çok sevininrim.teşekkür edrim.

sevgili fmlaa ibde bana pika diye bi hastlaıktan bahsetti doktorumzu.kansız çoçuklar peçete kağıt kıl yermiş ama malasef kızımın hemoglobin oranı çok iyi.yani kan yada çinkoyla ilgisi yok bunun.

sevgili fmlaa tekrar ilgin için çok teşekür edrim.kızım 19 aylık.8 aylıktan beri yiyor.önceleri uyudu yastığı yalamak emmekle başladı.sonra battaniyesi sonra halının üzerine yattığında onu yalamak emmek arasında bi davranış sergiledi.ilk sayfada bu davranışından dolayo çok hasta olduğunu yazmıştım.kızım 6 aylıkken ben hamile kaldım 8 aylık olana kadar emzirdim.zaten o ara oluştu bu.acaba tam olarak emme duygusunu tatmin edemedimmi.ben ve eşim yoğun çalışıyoruz acaba ondan mı bazen söylediklerirmde anlamıyor.mesala şuan sadce anne diyor.kardeşini hiç kıskanmıyor.aksine onu göremediğinde evde arıyor.yazdıklarırmı okuyup yorumlarsan çok sevininrim.teşekkür edrim.

belki sizin dediginiz gibi emme durtusunu erken donemde kestiginiz icin bu olay ortaya cikmis olabilir ama cocuklar emme davranisini nesneleri tanimak kesfetmek icin de agzina alirlar...cocuklar ozellikle yurumeye basladiktan sonra nesneleri tadarak kesfetmek isterler..bu yaslardaki cocuklar olayin farkinda degildirler, belki farkindalik olusursa bu aliskanliktan vazgecebilir.ayrica gordugum kadariyla sizin cocugunuzda ilgi beklentisi olabilir....ilgi cekmek icin bu istenmeyen davranisi yapabilirr.cunku kardesi arasinda cok az yas farki var bu da bir sorun olarak gorulebilir.

size cozum onerilerim:

Model olun,tutarli davranin..cocugunuza kotu ornek teskil edecek kisilerden ve olaylardan uzak tutun,

bir sure gormezlikten gelin..'yapma , etme , 'hayir'' vs demeyin .

ilgi alanini farkli seye cekin...cocuk sac yiyecegini anladiginiz anda "... hadi resim yapalim" deyin yada baska birsey yapin..ama amacini o aliskanligi unutturmak olsun..

pekistirec kullanin..ornegin, hosunuza giden davranisini odullendirin..

bu yaslarda kesinlikle ceza(vurmak,dovmek,bagirip cagirmak...vs..) iyi bir yontem degildir..ceza, ileriki yaslarda yani 3 yasindan sonra 1dk ligina sandalyede oturtma, sevdigi seyden mahrum birakma, vs olabilir ancak kesinlikle ceza vermek istiyorsaniz siddet olarak bunu cocugunuza uygulamayin...siddet, sadece korkutur, davranisi sondurmez..

olumlu her davranisinda onceleri siklikla daha sonra aralara serpistirerek odul verin.cok odullendirmekte kazanc saglmaz.sadece ilk baslarda her guzel davranisa karsilik odul verebilirsiniz.ornegin, seviyorsa cubuk kraker..sevmedigi seyi vermeyin..

kesinlikle " hayir" kelimesini kullanmayin.." hayir" derseniz daha cok yapar..onun yerine " sac yemiyoruz" deyin..

cocugunuza vakit ayirin,konusun, kitap okuyun, resim yapin.parka goturun,yasitlariyla vakit gecirsin....vs..

Son düzenleme:
banada bilgi verirseniz çok sevinirim benim kızımda 1.5 yaşında saçlarını kopartıp yiyor etrafta bulduğu kıllarıda affetmiyor yiyor saçlarını kestim ama kakasında halen kıllar çıkıyor

cocugunuzla ilgli genel bilgi verin..problemin baslangic zamani vs.. soyleyin..cocugun yasadigi ortami aciklayin.. elimden geldigince yardimci olurum.. ayrica,arkadasa onerdigim seyler de sizin icin gecerlidir.

eklemeyi unuttum mutlaka cocugunuza genel bir check up yaptirtmayi unutmayin..kursun zehirlenmesi,vitamin eksikligi, anemi ve buna benzer birsey olabilir..bunlari da gozardi etmeyin..

cocugunuzla ilgli genel bilgi verin..problemin baslangic zamani vs.. soyleyin..cocugun yasadigi ortami aciklayin.. elimden geldigince yardimci olurum.. ayrica,arkadasa onerdigim seyler de sizin icin gecerlidir.

canım tam bilmiyorum ama yaklaşık 4-5 aydır yapıyor önceleri sadece yoluyodu saçını şimdi yiyor kardeşi yok tek çocuk açıkcası fazlada kızımla ilgilenmiyorum oyun falan oynamıyoruz kızımda kansızlık var doktora götürücem ve test yaptırıcaz kansızlık ne durumda şurup kullanmıştık ama yeterli gelmedi sanırsam halen rengi sapsarı kızım anne sütünü benden 2 ay emdi onun dışında biberonla sağıp veridm şimdi emzik kıullanıyor ama sık emmiyor yani şimdilik aklıma gelenmler bunlar fazla konuşmuyor benim kzıımda 19 aylık anne baba gel pepe , dede ,al gibi şeyler diyor

belki sizin dediginiz gibi emme durtusunu erken donemde kestiginiz icin bu olay ortaya cikmis olabilir ama cocuklar emme davranisini nesneleri tanimak kesfetmek icin de agzina alirlar...cocuklar ozellikle yurumeye basladiktan sonra nesneleri tadarak kesfetmek isterler..bu yaslardaki cocuklar olayin farkinda degildirler, belki farkindalik olusursa bu aliskanliktan vazgecebilir.ayrica gordugum kadariyla sizin cocugunuzda ilgi beklentisi olabilir....ilgi cekmek icin bu istenmeyen davranisi yapabilirr.cunku kardesi arasinda cok az yas farki var bu da bir sorun olarak gorulebilir.

size cozum onerilerim:

Model olun,tutarli davranin..cocugunuza kotu ornek teskil edecek kisilerden ve olaylardan uzak tutun,

bir sure gormezlikten gelin..'yapma , etme , 'hayir'' vs demeyin .

ilgi alanini farkli seye cekin...cocuk sac yiyecegini anladiginiz anda "... hadi resim yapalim" deyin yada baska birsey yapin..ama amacini o aliskanligi unutturmak olsun..

pekistirec kullanin..ornegin, hosunuza giden davranisini odullendirin..

bu yaslarda kesinlikle ceza(vurmak,dovmek,bagirip cagirmak...vs..) iyi bir yontem degildir..ceza, ileriki yaslarda yani 3 yasindan sonra 1dk ligina sandalyede oturtma, sevdigi seyden mahrum birakma, vs olabilir ancak kesinlikle ceza vermek istiyorsaniz siddet olarak bunu cocugunuza uygulamayin...siddet, sadece korkutur, davranisi sondurmez..

olumlu her davranisinda onceleri siklikla daha sonra aralara serpistirerek odul verin.cok odullendirmekte kazanc saglmaz.sadece ilk baslarda her guzel davranisa karsilik odul verebilirsiniz.ornegin, seviyorsa cubuk kraker..sevmedigi seyi vermeyin..

kesinlikle " hayir" kelimesini kullanmayin.." hayir" derseniz daha cok yapar..onun yerine " sac yemiyoruz" deyin..

cocugunuza vakit ayirin,konusun, kitap okuyun, resim yapin.parka goturun,yasitlariyla vakit gecirsin....vs..

evet sevgili fmlaa önerilerin gerçekten çok doğru çünkü hepsisni daha önce denediğim için sonuçların etkili plduğunu biliyorum şöyleki bebek iki olunca babananne yardıma geliyo hergün o kızımla ilgilenirken ben evi topla tmizle yemek yap falan uğraşıyom ama 2-3 gün iş yapmayıp kızla ilgilensem azalıyo saç yeme.gelelim bağırma konusuna bugün yaşadığım bi olay babası agzında saç bulunca onu yere yatırıp saçı agzından zorla almış kız aglayınca bagırıp yere doğru itmiş.sonuç bugün 3 kere uykdan bagırarak uyandı şuan uyuyor ama içiçni çekiyor ve bugün sürekli yerlerde gezdi saç aradı.1 hafta boyunca sürekli komşunun çoçuguyla oynaması için ortam yarattım o hafta çok azaldı bu davranış.

çok teşekkür ederim zaman ayırdığın için.kızım için çok üzüzlüyorum o çok hassas.annesi olarak onu en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyorum ama ne ona nede diğer bebege yetişemiyorum.bir çözüm üreteceğim mutlaka.allah razı olsun senden.

Back
X