sevgili fmlaa tekrar ilgin için çok teşekür edrim.kızım 19 aylık.8 aylıktan beri yiyor.önceleri uyudu yastığı yalamak emmekle başladı.sonra battaniyesi sonra halının üzerine yattığında onu yalamak emmek arasında bi davranış sergiledi.ilk sayfada bu davranışından dolayo çok hasta olduğunu yazmıştım.kızım 6 aylıkken ben hamile kaldım 8 aylık olana kadar emzirdim.zaten o ara oluştu bu.acaba tam olarak emme duygusunu tatmin edemedimmi.ben ve eşim yoğun çalışıyoruz acaba ondan mı bazen söylediklerirmde anlamıyor.mesala şuan sadce anne diyor.kardeşini hiç kıskanmıyor.aksine onu göremediğinde evde arıyor.yazdıklarırmı okuyup yorumlarsan çok sevininrim.teşekkür edrim.
belki sizin dediginiz gibi emme durtusunu erken donemde kestiginiz icin bu olay ortaya cikmis olabilir ama cocuklar emme davranisini nesneleri tanimak kesfetmek icin de agzina alirlar...cocuklar ozellikle yurumeye basladiktan sonra nesneleri tadarak kesfetmek isterler..bu yaslardaki cocuklar olayin farkinda degildirler, belki farkindalik olusursa bu aliskanliktan vazgecebilir.ayrica gordugum kadariyla sizin cocugunuzda ilgi beklentisi olabilir....ilgi cekmek icin bu istenmeyen davranisi yapabilirr.cunku kardesi arasinda cok az yas farki var bu da bir sorun olarak gorulebilir.
size cozum onerilerim:
Model olun,tutarli davranin..cocugunuza kotu ornek teskil edecek kisilerden ve olaylardan uzak tutun,
bir sure gormezlikten gelin..'yapma , etme , 'hayir'' vs demeyin .
ilgi alanini farkli seye cekin...cocuk sac yiyecegini anladiginiz anda "... hadi resim yapalim" deyin yada baska birsey yapin..ama amacini o aliskanligi unutturmak olsun..
pekistirec kullanin..ornegin, hosunuza giden davranisini odullendirin..
bu yaslarda kesinlikle ceza(vurmak,dovmek,bagirip cagirmak...vs..) iyi bir yontem degildir..ceza, ileriki yaslarda yani 3 yasindan sonra 1dk ligina sandalyede oturtma, sevdigi seyden mahrum birakma, vs olabilir ancak kesinlikle ceza vermek istiyorsaniz siddet olarak bunu cocugunuza uygulamayin...siddet, sadece korkutur, davranisi sondurmez..
olumlu her davranisinda onceleri siklikla daha sonra aralara serpistirerek odul verin.cok odullendirmekte kazanc saglmaz.sadece ilk baslarda her guzel davranisa karsilik odul verebilirsiniz.ornegin, seviyorsa cubuk kraker..sevmedigi seyi vermeyin..
kesinlikle " hayir" kelimesini kullanmayin.." hayir" derseniz daha cok yapar..onun yerine " sac yemiyoruz" deyin..
cocugunuza vakit ayirin,konusun, kitap okuyun, resim yapin.parka goturun,yasitlariyla vakit gecirsin....vs..