1.sinifa giden oğlum disleksi olabilir mi :(

evet 2013 kasim ve anaokulundaki ogretmeninden dolayi fazla gitmedi acaba altyapi mi yetersiz kaldi
Benim oğlumun biri bir gil gitti anaokuluna bir yıl daha gitsin demişti öğretmenler i ama ben rapor almak istememiş tim okula göndermemek için

1. Sınıfa başladı çok zorlandı diğeri 2 yıl gitti

Öğretmenleri hazır 1. Sınıfa kasları çok iyi demişti ..hakikaten hiç zorlanmadan 1. Sınıfı atlattık

Biraz istek biraz da beceri gerekiyor canım ya yazı için beceri gerekiyor okumak için de istek

En iyi karari uzman dr. Verecektir. Arkadaslarin dedigi gibi evham yapmaya gerek yok. Hastalık degil farkindalik olduğunu bilelim ona gore hareket edelim. Benim oglum dislektik. Doktorumuz ozel ogrenme guclugu teşhisi koydu. Ozel egitim derslerimize gidiyoruz. Okuma ve yazmayi hic sevmez yuk gibi gelir kendisine. Ayakkabilarimizi ters giyerdik hep. Ustumuzu ters giyerdik. Ilikleyemezdik dugmelerimizi. Ayakkabilarimizi hala baglayamiyoruz ama onu da zamani gelince ogrenir. (Dert degil bizom için) cok inatciyiz biz. Bu arada DEHB tanimiz da var. Ne cektiysek velilerden cektik biz. Cok konusuyor diye kimse yanina oturtmuyordu cocugunu. Yazii icin hic calisamayiz biz mesela. Darlaniyor, sinifta aldigini almis oluyor benim oglum. (Masallah) tum veliler gunlerce yazili icin calisirken benim oglum esit sartlarda yaziliya giriyor (ogretmenimiz akademik basarisini iyi buldugundan ek sure ve okutmana gerek yok dedi) ve degerlendirme yazililari en dusuk 70 cogunluk 100 oluyor. Bu hafta sinav haftamiz ve en dusuk notumuz 70 ile 98 arasinda. Ogretmeni bu yil cok begeniyor. Her yonden tabii. Ilac destegi ve egitim destegi sonrasi parmakla gosterilen bir ogrenci oldu madallah. Disleksi icin degil ilac. DEHB icin kullaniyoruz. Bu arada biz kitap okurken hep satir atlariz ve cumlenin sonunu kendimiz tamamlariz. Hayal gucumuz sinirsiz. Her yere resim cizeriz. Ders defter ve kitaplari da dahil. Uzman doktor karar verir en dogru olani soyler. Son olarak kimse umrunuzda olmasin. Disleksi demek icin bu dedikleriniz yetersiz. Evham yapiyor olabikirsiniz. Disleksi ise de cocugunuz, cok ozel bir cocugunuz var demektir.
Disleksi üstün zekalı çocuklarda da oldukça sık görülebiliyor. Einstein, Stephen Hawking, Picasso, Walt Disney, Edison gibi birçok dahi ve tanınmış kişi disleksi.

Rehabilitasyonda öğretmenlik yapmıştım disleksili öğrencilerim vardı oradan biliyorum; konuşuyorken biraz saçmalar gibi olurlar mesela. Konuşurken bir olay örgüsünü sıralaya anlatmakta zorlanırlar konudan konuya atlarlar. Yazı yazarken sıklıkla b-d m-n harflerini karıştırırlar, s leri ters yazarlar. Bir saat çizmesini isteyin mesela; dairenin içindeki sayıları küçük bir alana yığılı halde yazar. Bana disleksi gibi gelmedi, bazı çocuklar harfleri birleştirmenin mantığını daha geç kavrıyorlar. Bir de birileri ona ilkokuldan önce alfabeyi falan öğrettiyse zorlanması kaçınılmaz. Şu an okullarda kullanılan metot ses temelli öğretim metotu biliyorsunuz, alfabe sonradan öğretiliyor. İlkokul öğretmeninden önce birileri ona temel olsun diye okuma öğretmeye çalıştıysa da zorlanmış olabilir
Yaaa benim oglum 3 yaşında temel olsun diye degil ama merakından sorardı harfleri bu hangi harf felan diye yazı tahtamız var ona harfleri felan yazarım çoğu harfi biliyo a.. e .. k.. m .. s .. o sorun olur mu onun icin okulda 😑

evet 2013 kasim ve anaokulundaki ogretmeninden dolayi fazla gitmedi acaba altyapi mi yetersiz kaldi
Benim ki aynı ay sayılır. Gondermeme hakkınız varken okula başlaması erken olmuş. Büyük ihtimalle sınıfın en küçüğü. Sıkıntısı sadece bu bence. Ben göndermedim bu yıl.
Bir de anaokulunda yeteri kadar verimli gecirmemisse önceki yıl gayet normal. Çok zorlamayın bence yoksa çok yıpranır. İkinci dönem toparlar. Seneye arada fark kalmaz. Ama hiçbir şekilde ilerleme olmuyor diyorsanız rehber öğretmen le görüşüp bu yıl okul çok ilerlemeden okuldan alabilirsiniz. Bu da bir seçenek. Tabi bunun için sınıf öğretmeni ve rehberlikle ortak karar vermeniz lazım.

Evet, cok dogrucular ayrica. Oglumda normal zekanin uzerinde cikti. Hep benim icin bir icat düşünür yakisiklim 😄
Çok doğru ya enteresan bir doğruculukları var. Bir de garip bir inat. 😅 Allah size bağışlasın evladınızı 😊

En iyi karari uzman dr. Verecektir. Arkadaslarin dedigi gibi evham yapmaya gerek yok. Hastalık degil farkindalik olduğunu bilelim ona gore hareket edelim. Benim oglum dislektik. Doktorumuz ozel ogrenme guclugu teşhisi koydu. Ozel egitim derslerimize gidiyoruz. Okuma ve yazmayi hic sevmez yuk gibi gelir kendisine. Ayakkabilarimizi ters giyerdik hep. Ustumuzu ters giyerdik. Ilikleyemezdik dugmelerimizi. Ayakkabilarimizi hala baglayamiyoruz ama onu da zamani gelince ogrenir. (Dert degil bizom için) cok inatciyiz biz. Bu arada DEHB tanimiz da var. Ne cektiysek velilerden cektik biz. Cok konusuyor diye kimse yanina oturtmuyordu cocugunu. Yazii icin hic calisamayiz biz mesela. Darlaniyor, sinifta aldigini almis oluyor benim oglum. (Masallah) tum veliler gunlerce yazili icin calisirken benim oglum esit sartlarda yaziliya giriyor (ogretmenimiz akademik basarisini iyi buldugundan ek sure ve okutmana gerek yok dedi) ve degerlendirme yazililari en dusuk 70 cogunluk 100 oluyor. Bu hafta sinav haftamiz ve en dusuk notumuz 70 ile 98 arasinda. Ogretmeni bu yil cok begeniyor. Her yonden tabii. Ilac destegi ve egitim destegi sonrasi parmakla gosterilen bir ogrenci oldu madallah. Disleksi icin degil ilac. DEHB icin kullaniyoruz. Bu arada biz kitap okurken hep satir atlariz ve cumlenin sonunu kendimiz tamamlariz. Hayal gucumuz sinirsiz. Her yere resim cizeriz. Ders defter ve kitaplari da dahil. Uzman doktor karar verir en dogru olani soyler. Son olarak kimse umrunuzda olmasin. Disleksi demek icin bu dedikleriniz yetersiz. Evham yapiyor olabikirsiniz. Disleksi ise de cocugunuz, cok ozel bir cocugunuz var demektir.
Tanı ne zaman konulabiliyor?
Benim oğlum beş yaşında anasinifina gidiyor. Ayakkabılarını eşyalarını ters giyer. Gördüğünü kopya etmekte zorlanıyor. Çizdiği şeyleri birşeylere benzetip kikirdiyor sürekli. Boyama da kötü :/

Tanı ne zaman konulabiliyor?
Benim oğlum beş yaşında anasinifina gidiyor. Ayakkabılarını eşyalarını ters giyer. Gördüğünü kopya etmekte zorlanıyor. Çizdiği şeyleri birşeylere benzetip kikirdiyor sürekli. Boyama da kötü :/
Ilkokuldan once zor. Okuma yazmayi ogrendikten sonra testler daha kolay. Ama siz yine de gidebilirsiniz. Iciniz rahat etmesi adina soyluyorum.

Dikkat eksikliği bence çağımızın problemi, hemen disleksiye yormayın. Dikkat eksikliğinin en büyük sebebi de ekran.. Telefon, tablet, tv.. Oradaki hızlı geçişlere alışan çocuk için okulda ders anlatan öğretmen etkisiz kalıyor. Tabi bu daha derin bir konu yaz yaz bitmez. Yine de emin olmak için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Merhaba hanimlar..
az önce bir yazı okudum.ve kafam allak bullak oldu :KK43: oglum bu yil 1.sinifa basladi ve 2 ay oldu yazma da fazla problem yok öğretmeni güzel dedi ama okumada aşiri gücluk cekiyor akranlari heceleri okuyup harfleri tutturuyor ama oğlum yapamiyor saatlerce calissak yapamiyor sadece sesleri cikariyor yaziyi okuduktan sonrada disleksi olabilecegini dusundum belirtiler hemen hemen uyuyor

acaba böyle bir şeyle karşilaşan var mi duydunuz mu ya da cok taktim kafama 😣

Bu filmi seyredin. Hayatımda seyrettiğim en güzel filmlerden birisi. Disleksi konusunda da inanılmaz bilgilendirici. Yönetmen Amir Khan çok ünlüdür.

Korkulacak birşey yok disleksiyse eninde sonunda iyi bir eğitimle yaşıtlarını yakalar. Ek ders aldırmanız gerekebilir sadece.

Farklı bir sendormu da olabilir: hiperaktivite, otizm, vs gibi ya da olmayabilir.
Yani ilgisini çekmiyor da olabilir her çocuk bir değil...

Doktora götürün ama birkaç farklı uzmandan fikir alın. Bazı doktorlar ilaç veriyorlar hemen sakın ama sakın bunu hemen kabul etmeyin çünkü onun beyni yeni gelişiyor! Alacağı her ilaç beyninin yapısını etkileyecek. Dediğim gibi birkaç uzman görmeden ve hepsi aynı şeyi söylemeden sakın bir kişinin peşine düşüp hataya düşmeyin.

Bunun yanı sıra şu videoyu da seyredin: Beslenme ve beyne etkileri konusunda

Bir kelimeyi yazdırırken heceleyerek söyleyin örneğin lale değil la-le şeklinde önce iki heceli kelimeleri kavrasın zamanla oturacak sakin kıyaslama yapmayın diğer öğrencilerle ayrıca disleksi şuanda öğreneceği harflerle uzman olmayan gözlerle saptanamaz..acele etmeyin birinci dönem komple olay okumayı öğrenmeleri ve her normal zeka mutlak okumayı öğrenir iki heceleri kavradıktan sonra çocuğa yazmanın ve okumanın hece birleştirmekten başka bir şey olmadığını kavramasını sağlayın..ve son olarak yinede uzmana danışın..

bakarak yazmayi cok seviyor ama dikte de cogunlukla yapiyor arada yanlis oluyor tabi sesleri cok kristiyor birbirine
Merhaba hanimlar..
az önce bir yazı okudum.ve kafam allak bullak oldu :KK43: oglum bu yil 1.sinifa basladi ve 2 ay oldu yazma da fazla problem yok öğretmeni güzel dedi ama okumada aşiri gücluk cekiyor akranlari heceleri okuyup harfleri tutturuyor ama oğlum yapamiyor saatlerce calissak yapamiyor sadece sesleri cikariyor yaziyi okuduktan sonrada disleksi olabilecegini dusundum belirtiler hemen hemen uyuyor

Daha çok erken değil mi ? Neden hemen telaşa kapıldınız ?

Ilkokuldan once zor. Okuma yazmayi ogrendikten sonra testler daha kolay. Ama siz yine de gidebilirsiniz. Iciniz rahat etmesi adina soyluyorum.

2014 kasim doğumlu.
Seneye birinci sinifa gidebilir fakat ben yazı yazarken zorlanacagini düşündüğüm için seneye de anasınıfina göndermeyi düşünüyorum.
Biraz geç başlayacak yani okuma yazmaya.
Eğer disleksi var ise geç başlaması daha mı iyi olur acaba yoksa tam aksi mi?

Yakında doktora götüreceğim bakalım...

Yaaa benim oglum 3 yaşında temel olsun diye degil ama merakından sorardı harfleri bu hangi harf felan diye yazı tahtamız var ona harfleri felan yazarım çoğu harfi biliyo a.. e .. k.. m .. s .. o sorun olur mu onun icin okulda 😑
Bizlere okuma yazmayı, alfabeden başlayarak heceler ve fişleri ezberleterek, 8 ayda öğrettiler. Şimdi ses temelli öğretim yöntemiyle yarı döneme kadar bütün harfleri bitirmiş oluyor çocuklar. Bu harfler de alfabetik sıraya göre değil. Önceden belirlenmiş ses grupları var. E,l,a,k,i,n diye başlayıp devam ediyor. Anne babalar kendi öğrendikleri şekilde öğretmeye çalışıyor çocuğa b harfini gösteriyorsunuz örneğin telaffuz ederken "be" diyorsunuz ama aslında sadece "b" sesi çıkarmanız gerekiyor. Çünkü be dediğinizde aynı anda hem b hem e sesini söylüyorsunuz. Artık böyle yapılmıyor. Yazarak anlatmakta zorlanıyorum ama özetle çocuk daha önce farklı yöntemle öğrenmeye başlarsa, okul başladığında bildiklerini yıkıp yeniden inşa etmek zorunda kalacak. Bu yüzden zorlanıp vakit kaybedebiliyorlar. Okul öncesi öğretmenlerine bile anasınıfında okuma yazma öğretmelerine izin verilmiyor. Sadece bazı okuma yazmaya hazırlık etkinlikleri oluyor. Bunlarda harf,hece öğrenmeyi içermiyor. Anaokuluna başladığında öğretmeni gerekeni yapacaktır zaten. Siz bu dönemde onu zorlamadan bol bol kavram öğretmeye çalışın. Renkleri, büyük küçük, uzak yakın, uzun kısa, sıcak soğuk vs kavramlarına çalışın. Ufak tefek problem durumları oluşturun kendi çözmeye çalışsın. Elinizde bir sürü kitap ve ufak bir raf var nasıl hepsini sığdırırsın gibi. Fırsatları değerlendirip harika ortamlar oluşturabilirsiniz problem çözme becerilerini geliştirmek için. Okuma yazmayı zamanı gelince zaten öğreniyor çocuk. O yaşlar temel becerileri kazanma yaşları şu an

2014 kasim doğumlu.
Seneye birinci sinifa gidebilir fakat ben yazı yazarken zorlanacagini düşündüğüm için seneye de anasınıfina göndermeyi düşünüyorum.
Biraz geç başlayacak yani okuma yazmaya.
Eğer disleksi var ise geç başlaması daha mı iyi olur acaba yoksa tam aksi mi?

Yakında doktora götüreceğim bakalım...
Benim oglum 1 yil erken vermistim okula. Okuma yazma 1. Donem ogrendi. Ders konularina gelirsek, arkadaslarindan hep geriden takip etti. Hic bir sey ogrenmiyor dedigim cocugum kolay sorularda beni zorlardi. Zor bir soru geldiginde ben bunu nasil anlatacagim dedigimdeyse bu cok kolay demistie ve bilmistir. 4. Sinifiz. 3. Sinif sonunda tanimiz konuldu. Bu konuda daha bilgili bir arkadasimiz size en dogru cevabi verecektir. Biz tam zamaninda ogrendik diye seviniyoruz.

Bizlere okuma yazmayı, alfabeden başlayarak heceler ve fişleri ezberleterek, 8 ayda öğrettiler. Şimdi ses temelli öğretim yöntemiyle yarı döneme kadar bütün harfleri bitirmiş oluyor çocuklar. Bu harfler de alfabetik sıraya göre değil. Önceden belirlenmiş ses grupları var. E,l,a,k,i,n diye başlayıp devam ediyor. Anne babalar kendi öğrendikleri şekilde öğretmeye çalışıyor çocuğa b harfini gösteriyorsunuz örneğin telaffuz ederken "be" diyorsunuz ama aslında sadece "b" sesi çıkarmanız gerekiyor. Çünkü be dediğinizde aynı anda hem b hem e sesini söylüyorsunuz. Artık böyle yapılmıyor. Yazarak anlatmakta zorlanıyorum ama özetle çocuk daha önce farklı yöntemle öğrenmeye başlarsa, okul başladığında bildiklerini yıkıp yeniden inşa etmek zorunda kalacak. Bu yüzden zorlanıp vakit kaybedebiliyorlar. Okul öncesi öğretmenlerine bile anasınıfında okuma yazma öğretmelerine izin verilmiyor. Sadece bazı okuma yazmaya hazırlık etkinlikleri oluyor. Bunlarda harf,hece öğrenmeyi içermiyor. Anaokuluna başladığında öğretmeni gerekeni yapacaktır zaten. Siz bu dönemde onu zorlamadan bol bol kavram öğretmeye çalışın. Renkleri, büyük küçük, uzak yakın, uzun kısa, sıcak soğuk vs kavramlarına çalışın. Ufak tefek problem durumları oluşturun kendi çözmeye çalışsın. Elinizde bir sürü kitap ve ufak bir raf var nasıl hepsini sığdırırsın gibi. Fırsatları değerlendirip harika ortamlar oluşturabilirsiniz problem çözme becerilerini geliştirmek için. Okuma yazmayı zamanı gelince zaten öğreniyor çocuk. O yaşlar temel becerileri kazanma yaşları şu an
Teşekkür ederim güzel bilgileriniz için

Merhaba hanimlar..

“ Okul öncesi dönemde, aileler risk altındaki çocuklarını nasıl tanımlarlar? “

—Aslında çok zeki, ama neden bazı söylediklerimi anlamıyor.
—5 yaşına geldi ama hala bazı sesleri düzgün söyleyemiyor.
—Kitap okumamdan hiç hoşlanmıyor.
—Kavramları birbirine karıştırıyor.
—Bazen derdini anlatamadığı için öfkesini kontrol edemiyor.
—Çocuğum sürekli ağlayarak isteklerini belirtiyor.
—Yaşıtlarının yapabildiği basit işlerde bile sakarlık gösteriyor.
—Yaşıtları onu oyunlara almak istemiyor.
—Birlikte oyun oynayamıyoruz.

“Okul öncesi dönemde disleksi (özel öğrenme güçlüğü ) belirtileri nelerdir ? “

-Dil gelişiminde gecikme.
-Dil edinimi sırasında telaffuz sorunları. Birbirine yakın kelimeleri yanlış sesletme
-Kelime dağarcığı yaşıtlarına göre sınırlılık.
-İfade edici dil becerilerinin gelişimde sohbet başlatma ve sürdürme alanlarında sınırlılık
-Alıcı dil becerilerinde, söylenen karmaşık cümleleri anlama ve yorumlamada zorlanma.
-Ardı ardına verilen yönergeleri yerine getirirken sıra takibini yapamama.
-Uyaklı sözcükleri bulma, ayırtetme ve sıralamada sıkıntı.
-Hikaye dinleme ve anlatmaya ilgisizlik.
-Eylemleri karıştırır. ( gitmek – gelmek ,inmek – çıkmak … )
-Sıra takibi gerektiren bilgileri öğrenmede sıkıntı. ( haftanın günleri, sayılar, alfabe… )
-Yönelim becerilerinin gelişimde zorluk. ( sağ-sol , yukarı- aşağı )
-Zaman kavramını algılamakta zorluk ( sabah, öğlen, akşam, dün, bugün, yarın )
-Kavram gelişimde sınırlılık.. ( renkler, şekiller, rakamlar… )
-Görsel – işitsel algı becerileri ile ilgili sıkıntı.
-Görsel-işitsel dikkat gerektiren etkinliklerde yetersizlik.
-Günlük rutin işleri takipte zorlanma.
-Kuralları ve rutinleri takip etmede güçlük.
-Görsel talimat ve işaretleri yorumlamakta sıkıntı.
-El ve ayak kullanımlarında tutarlılığın geç gelişimi.
-Motor becerilerin gelişiminin geriden takip etmesi. ( düğme ilikleme, bağcık bağlama, çizim becerileri.. )
-Dikkat dağıniklığı ve yerinde duramama.
-Aceleci ve sabırsız olma.

Disleksi varsa eğer daha önceden mutlaka dikkatinizi çekerdi.Ben de oğlumdan şüheleniyorum ve bu konuyu çok araştırıyorum.

Back
X