Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
benim oğlum şu anda 15 aylık oldu. neredeyse 9-10 aylık olduğundan beri karışım yemekler yerine bizim yemeklerimizde yemek istedi. Ben yinede daha besleyici olduğunu düşündüğüm için püre karışımları yapıyordum ama 111-12 aydan sonra yapmamaya başladım çünkü yemiyordu. Zaten bu yaşlarda artık zimle beraber sofraya oturması, yemek yeemeyi öğrenmeye başlaması gerekiyor. Yemeklerini de bizim yemeklerimizden veriyordum ama tabii ki çeşit olarak onun için daha besleyici olan çeşitler yapılıyor ve tabii az tuzlu ve baharatsız , az salçalı şekilde. artık neredeyse tüm yemekleri sevdiği yemekleri tabii rahatlıkla yiyebiliyor. Hatta bebek yemeği gibi yaptıklarımı kesinlikle kabul etmiyor. yanlız kahvaltı olarak 2 günde bir karışım mama veriyorum çünkü peyniri başka türlü yemiyor. aptamil sekiz tahıllı veriyorum. içine ceviz, peynir, badem, fındık, bazen meyve püresi,peynir ve bal veya pekmez karıştırıyorum. diğer günler bizim kahvaltılarımız gibi kahvaltı yaptırıyorum ve mutlaka yumurta veriyorum. baze menemen, bazen sahanda yumurta bazen omlet yapıp sıkılmasını önlemeye çalışıyorum. 3 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde besleniyor. ara öğünde mevye ve yoğurt veriyorum. meyveyi mevsimine uygun olarak değişik değişik karışık salat gibi veya mevye püresi gibi yapıyorum. şu anda 2 altta 4 üste dişi var ve çok katı olmadığı müddetçe pütürlü ve katı gıdaları yiyebiliyor. yanlız benim doktorum patlıcan ve baklayı kesinlikle önermedi içinde nikotin olduğu için.
Arkadaşlar bizimki de artık yavaştan her türlü yemeye başladı. Pütürlü ile ilgili sıkıntımız yok sayılır. Yani bazı şeyleri sevmeyebiliyor ama bazı şeyleri de çok ezmediğim halde yiyebiliyor. Biraz da sevmeleriyle de ilgili bu türlü şeyler.
Benim şimdi sormak istediğim miktarlarını ne kadar veriyorsunuz?
Şimdi evde yardımcım var ben işe başladıktan sonra da bakıcılık yapacak oğluma. Verdiğim şeylerin sürekli çok olduğunu söylüyor. Ama bana göre oldukça normal. Sabah kahvaltısında 1 yumurta ayrı veriyorum. 3 tatlı kaşığı peynir+çok az ekmek sulandırıp veriyorum.
2 saat kadar sonra 1 elma+mandalina suyu veriyorum blendırlayıp. 2 saat sonra da 1 kaseden az herhangi bir çorba.
Mesela yoğurt çorbasını yarım kase yedirdik yeter yedirme artık dedi. Çocuk istiyordu halbuki. Başka bir gün de kabak yemeği vardı pirinçli onu da kasenin yarısından da az yoğurtla yedirdik. Neyseeee.. Akşam da öğlenki yediğinden 4-5 saat sonra da herhangi bir çorba veya yemek. Onda da aynı şekilde tam kase doldurmadan.
Ya anlamadığım şey ben 6-7 aylıkken ben çocuğa daha fazla yediriyordum. Mesela meyve püresinin içinde 3-4 çeşit meyve koyardım. 1 elma, 1 şeftali gibi. Şimdi çok az yediriyorum ona bile çok diyor. Yatmadan önce de çok az 50 cc gibi yoğurt veya hiçbişey vermiyorum. Yediği ana öğün+ ara öğün sayarsak toplam 4 ögün yiyor. Sebze çorbasını da tam kase doldururdum şimdi yine yarım kase felan yiyor ancak.
Herşeyden azar azar verme taraftarı. Ben de öğün olsun istiyorum. Mesela öğlen yoğurt çorbası (pirinçle yapılmış) akşam da tavuklu pilav ver diyor. Hatta arada da sütlaç verecekmişim. Düşünsenize hepsi pirinçle yapılmış. Kafam almıyor benim. Sütlaç doğru bişey mi? Ben düzenli besledim hep oğlumu. Etini, sebzesini, meyvesini,yoğurdunu hep sırayla yedirdim düzenli şekilde.
Sizler nasıl besliyorsunuz? Bu türlü şeylere dikkat ediyormusunuz?
Artık 1 yaşını geçti diye önünüze ne gelirse onu mu veriyorsunuz her türlü yediğinizden yoksa yemeklerinizi de ona göre mi düzenliyorsunuz. Yani bence dengeli beslenme şart... Cevaplarınızı bekliyorum arkadaşlar.
benim kiziminda 17 ayi bitecek 1 gunu 1 gununu tutmuyor. Kahvaltisini 120 cc mamaya peynir,findik,ceviz, badem koyuyorum ayrica kayisi ve uzumu haslayip blendirdan gecirip dolaba atmistim ondan 1 kasik koyuyorum tabiki hepsini bitiremiyor. ben kahvalti ederken domates zeytin ekmek veriyorum cok severek yiyiyor. yumurtayi herzaman yemiyor.kizima ek gidaya gectigimden beri meyveyi severek yediremedim halada oyle gidiyor zorla yediriyorum meyve suyunu asla icmiyor, kahvaltidan 3-4 saat sonra ogle yemegini yiyor bazen etli,kiymali yada tavuklu yemek bazen et suyu yada tavuk suyuna bol sebzeli corba yiyor 1 kazeye yakin, arada beni bisey yerken gorurse istiyor veriyorum. kizimda inek sutu alerjisi oldugu icin yeni yeni yogurt vermeye basladim ayri tadini bilmeigi icin yemiyor ispanak yemegine katip veriyorum. ikindide zorla 3 -4 cesit meyve yediriyorum yada bebe biskuvisi yiyor, aksam oglende kalan yemegini termosa koyuyorum onu yiyor, yatarkende 150 cc mama iciyor. sabaha karsi 1 kere uyaniyor yada hic uyanmiyor.
merhaba esencim uzun zamandır girmiyordum buralara sen hala beslenmede takılısın :)
canım benim yeme konusunda artık üstüne düşme ne istiyor ve nasıl isyiorsa öyle ver onlar birey oldular...
kızım kendi yemeği cok seviyor ekmek kaşar meyve et balık doyumluk olmasada kendi tabağından yemeği cok seviyor minik minik yapıyorum oda tek tek yiyor...
tam bir yeme öğünümüz saatimiz yok ne zaman ve nasıl isterse
coğunlukla
sabah 7 de 120-180 cc arası süt
10 da kahvaltı 8 cicibebe peynir ceviz fındık bal süt yumurta.. bulamaç istemesse 1 dilim ekmek içi omlet (o zaman az yiyor yumurtasını) kaşar zeytin pekmez ceviz
2 de çorba ve yoğurt
4-6 arası meyve muzu ısırarak yiyor elmalarıda dilim yapıyorum
7-8 arası biz ne yersek ama doyumluk değil
9 gibi hippin yulaflı mamasını yapıyorum içine pekmez tahin ceviz katıyorum
gece 2-3 gibi yine süt içiyor
gün içinde böyle yiyor ama saat yok bazen corbayı yatmadan önce yiyor akşam yemeği iyi yiyorsa sadece süt içerek yatıyor
bana göre bebeğin alması gereken em önemli besinler süt et ceviz yumurta önceliğimiz bunlar
Benim sıkıntım çevreden gelen karşıt ve beni zorlayıcı fikirler. Yoksa ben bildiğim gibi, doktorun da gözetiminde oğlumu besliyorum. Ve de güzel beslediğimi sırasıyla zamanında yaptığımı düşünüyorum. Bizim de sıkıntılarımız oluyor yemediği zamanlar oluyor ama çok şükür düzenli beslemeye çalışıyorum ama birçok kişi kafasına göre ne rahatına geliyorsa öyle beslediğini görüyorum.
Haftasonu doktorumuza götürdük , tüm bu soruları sordum. Sağolsun kafamı rahatlattı. Menümüz yine değişti ama katı kurallar değil tabiki. Zorlama yok çocuğu yeme konusunda ama minimum alması gerekenler yemesi gerekenler var. Onlara da dikkat etmek gerekiyor. Yemezse de yemediği şekliyle kalıyor bir sonraki öğünü beklesin diyor.
Et, süt, yumurta vs. tabiki önemli.
İsteyen olursa yeni menümüzü yazabilirim.
Muhallebiye karşı olan biriydim ben ama besleyici bir muhallebi ekledi doktorumuz menümüze :) İsteyen olursa onun da tarifini verebilirim.
Benim sıkıntım çevreden gelen karşıt ve beni zorlayıcı fikirler. Yoksa ben bildiğim gibi, doktorun da gözetiminde oğlumu besliyorum. Ve de güzel beslediğimi sırasıyla zamanında yaptığımı düşünüyorum. Bizim de sıkıntılarımız oluyor yemediği zamanlar oluyor ama çok şükür düzenli beslemeye çalışıyorum ama birçok kişi kafasına göre ne rahatına geliyorsa öyle beslediğini görüyorum.
Haftasonu doktorumuza götürdük , tüm bu soruları sordum. Sağolsun kafamı rahatlattı. Menümüz yine değişti ama katı kurallar değil tabiki. Zorlama yok çocuğu yeme konusunda ama minimum alması gerekenler yemesi gerekenler var. Onlara da dikkat etmek gerekiyor. Yemezse de yemediği şekliyle kalıyor bir sonraki öğünü beklesin diyor.
Muhallebiye karşı olan biriydim ben ama besleyici bir muhallebi ekledi doktorumuz menümüze :) İsteyen olursa onun da tarifini verebilirim.
Merhaba,
konunuzu dikkatle takip ediyordum.
benim oğlumda 16 aylık.
menünüzü ve özellikle bahsettiğiniz o muhallebiyi paylaşırsanız sevinirim.
(buarada bende muhallebiye karşıyım şu zamana kadar hiç yedirmedim ama bu aralar geceleri çok sık acıktığı için deneyeyim diye düşünüyorum)
Menü saatleri ve menüdeki gıdalar hemen hemen bizim günlük menümüze benziyor,fazlası yada eksiği olabiliyo tabi.
Buarada ben yumurtayı günaşırı verilmesi gerekir diye biliyordum ve öyle yapıyorum,ama sanırım dr.unuz hergün verilmesini söylemiş???
Muhallebiyide ben bu zamana kadar hiç bi türlüsünü yapıp yedirmedim, o yüzden bu konuda pek bilgi sahibi değilim.yapıp yapmama konusunda da kararsızım açıkcası...
esencim bana göre fazla bir menü öğlen mesela hem corba hem yoğurt hemde et..
aralarda öyle kek süt meyve acıkcası benim midem bile bu kadar almaz.
listeye baktığında 5 posta meyve var
bunların hepsini yiyen bebiş baya kilo alır sadece
sana tavsiyem baska bir doktora daha danıs tatlım mesela bizim doktorumuz pirinç unu ve mısır unu vermiyor cünki özellikle mısır gdo lu oluyor yada illa yapacaksan mutlaka organik al hepsini
en iyisi yulaf bunların için cocuk için cok faydalı bir besin
Juliett'cim bu menüyü henüz tam olarak uygulayamadık :) Geçen ctesi günü verdi bu menüyü. Biraz da kendine göre ayarlayacaksın dedi doktor.
Valla ben muhallebiye karşı biriydim ama böyle verdi doktor. İçinde elma püresi de olduğu için bir de öyle katı birşey olmuyor su gibi oluyor, elma püresini koyunca koyulaşıyor; o yüzden çok da kof kilo yapacağını sanmıyorum. O mısır unu gdo'lu konusunu da sorarım doktora inşallah. Herkes birşey söylüyor , doktorlar da farklı farklı söylüyor. Ben içimden geldiği gibi davranıyorum. Biraz da bu doktoruma güveniyorum. Ama tabi bazı şeyleri de sorgulamak lazım. Niye , neden diye sormak lazım.
esencim bana göre fazla bir menü öğlen mesela hem corba hem yoğurt hemde et..
aralarda öyle kek süt meyve acıkcası benim midem bile bu kadar almaz.
listeye baktığında 5 posta meyve var
bunların hepsini yiyen bebiş baya kilo alır sadece
sana tavsiyem baska bir doktora daha danıs tatlım mesela bizim doktorumuz pirinç unu ve mısır unu vermiyor cünki özellikle mısır gdo lu oluyor yada illa yapacaksan mutlaka organik al hepsini
en iyisi yulaf bunların için cocuk için cok faydalı bir besin
Bu arada günde 3 kez meyve var. Sabah kahvaltısındaki isteğe bağlı. Peyniri öyle ayrı verince yemiyor deyince portakal suyu veya muz ile vermeye çalış dedi.
Bunlar da çocuk yerse veya yediği kadarıyla dedi. Eğer yemezse o öğün atla diğer öğününü saati gelince yedir, bak nasıl saldırıyor dedi :)
aklıma bişey takıldı..ben hala senin öğle menündeyimde :):)
3 cesit varya balık verdiğim gün yine yoğurt veriyon mu..
ben bugün balık corbası yaptım bile yoğurt vermedim yanlısmı yaptım acaba
Henüz menüye tam başlamadık biz canım. Ama eğer balık verirsem öğlen vermem yoğurt. İkindin felan veririm. Ben bugün mesela öğle yemeğinde bal kabağı yemeği yaptım verdim yanında yoğurt ama et vermedim. Akşam vereceğim eti.
SABAH bir yumurta,yarim portakal veya bir mandalina suyu icine pekmez koyuyorum..bir kaseye 3-4 cicibebe bir olcek mama 1 ceviz ve peynir koyarak karışım şeklinde veriyorum.. ARAÖGUN de meyve yediriyorum elma,armut,muz baz en iki cesit keristiriyorum disardaysam milupa kavanoz meyve veriyorum. ÖGLEN sebze çorbası yiyor patates havuc sogan et suyu sabit donusumlu olarak kabak ispanak brokoli balkabagi yulaf bulgur ekliyorum..IKINDI kasik mamasi yiyor AKSAM makarna corba kucuk kofte vs yiyor 8.30 da 180 cc mama icip uyuyor gece 12de tekrar 180 cc mama veriyorum sabh 7 ye kadar yatiyor.. 2 dis var yürüme yok