• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

10 aylık bebegım otizm mi

nurgul han

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
-29
Puanlar
1
2. Defa açıyorum konuyu nöroloğa götürdüm ama takip edelim diyip gönderdi beni ay artık takıntıdan çıldırıcam evde hiç umrunda değiliz hep etrafta gözü dolapları açıp içindeki eşyaları çıkarıyor babası görüntülü arıyor hiç yüzüne bakmıyor telefonun eve gelince babası öyle çok abartılı tepkiler bile yapmıyor hafif güler seslendiğimde 10 kere ismini söylemesem bakmaz 11. De bakar kimseyle ilgilenmiyor hep etrafı karıştırıyor bay bay yap desem yapmaz günde iki üç defa ansızın kendi kendine yapıyor alkış yap desem yapmaz ama kendisi canı isteyince yapıyor alkışı onun dışında anne nerde baba nerde desem bakmaz bile güldürmek onu güldürmek bi işkence ay bu kadar suratsız bebekmi olur asla gülmüyor yakalamaca oynayınca cee oynayınca güler kahkaha da atar ama yüzüne gülümseyince asla karşılık alamazsın kolay kolay Allah aşkına ben mi sıkıntılıyım yoksa bebek mi ben artık kafayı yicem bilen anneler lütfen yazın

2. Defa açıyorum konuyu nöroloğa götürdüm ama takip edelim diyip gönderdi beni ay artık takıntıdan çıldırıcam evde hiç umrunda değiliz hep etrafta gözü dolapları açıp içindeki eşyaları çıkarıyor babası görüntülü arıyor hiç yüzüne bakmıyor telefonun eve gelince babası öyle çok abartılı tepkiler bile yapmıyor hafif güler seslendiğimde 10 kere ismini söylemesem bakmaz 11. De bakar kimseyle ilgilenmiyor hep etrafı karıştırıyor bay bay yap desem yapmaz günde iki üç defa ansızın kendi kendine yapıyor alkış yap desem yapmaz ama kendisi canı isteyince yapıyor alkışı onun dışında anne nerde baba nerde desem bakmaz bile güldürmek onu güldürmek bi işkence ay bu kadar suratsız bebekmi olur asla gülmüyor yakalamaca oynayınca cee oynayınca güler kahkaha da atar ama yüzüne gülümseyince asla karşılık alamazsın kolay kolay Allah aşkına ben mi sıkıntılıyım yoksa bebek mi ben artık kafayı yicem bilen anneler lütfen yazın
12 aylık bebeğim daha yeni alkış yapmaya başladı, baybay henüz yok sadece yemek yerken gel gel var. 10 aylıkken doktora sorduğumda bay bay yapmak zorunda değil demişti ve dediğim gibi daha yeni yapmaya başladı. İnstagram videoları insanı paranoyak yapıyor izlemenizi tavsiye etmem. Göz teması varsa mizacı öyle denebilir bebeğiniz için

12 aylık bebeğim daha yeni alkış yapmaya başladı, baybay henüz yok sadece yemek yerken gel gel var. 10 aylıkken doktora sorduğumda bay bay yapmak zorunda değil demişti ve dediğim gibi daha yeni yapmaya başladı. İnstagram videoları insanı paranoyak yapıyor izlemenizi tavsiye etmem. Göz teması varsa mizacı öyle denebilir bebeğiniz için

sizin göz teması dediğiniz şey nasıl olmalı benden sıkıldığı için mi bilmiyorum başkalarına uzun uzun bakıyor benle babasına bakmıyor göz temasıda yok dediğim gibi yüzümüze asla bakmıyor seslensem baksa biraz bakıp diğer tarafa dönüyor

sizin göz teması dediğiniz şey nasıl olmalı benden sıkıldığı için mi bilmiyorum başkalarına uzun uzun bakıyor benle babasına bakmıyor göz temasıda yok dediğim gibi yüzümüze asla bakmıyor seslensem baksa biraz bakıp diğer tarafa dönüyor
İletişim kurarken de bakmıyor mu? Yani göz göze gelmek bahsettiğim şey siz bir şey anlatırken gözünüzün içine bakması

Yapay zekaya konunuzu aynen kopyala yapıştır yaptım

👶 Normal olabilecek şeyler (10 ay civarı için):

• Dolap açma, her şeyi karıştırma → Bu yaşın en tipik davranışı (merak patlaması)
  • İsme her zaman dönmemek → Bazen oyuna dalınca duymamazlıktan gelir
  • İsteyince alkış/bay bay yapıp isteyince yapmamak → Çok normal, bu yaşta “komutla” değil “keyfe göre” yaparlar
  • Sürekli gülmemek → Her bebek aynı derecede sosyal/gülen değil

⚠️ Dikkat edilmesi gereken noktalar:

• İsme çok nadir bakması (özellikle tekrar tekrar söyleyince bile zor bakıyorsa)
  • Göz teması azlığı
  • “Anne nerde / baba nerde” gibi basit yönlendirmelere hiç tepki vermemesi
  • Sosyal etkileşimi kendisinin başlatmaması (sadece kendi dünyasında takılması)

Bunlar erken gelişimsel farklılıkların (özellikle sosyal iletişim alanında) işareti olabilir ama tek başına tanı değildir. 10 ay bu konuda kesin konuşmak için erken bir dönemdir.

💡 Çok önemli bir nokta

Senin anlattığında kritik bir detay var:

👉 Kendi kendine alkış yapıyor, bay bay yapıyor, cee oyununda gülüyor

Bu çok önemli çünkü:

• Bu davranışlar tam kopukluk olmadığını gösterir
  • Yani sosyal kapasite var, sadece her zaman senin istediğin şekilde kullanmıyor

📊 Şu an en doğru yaklaşım ne?

1. Takip + gözlem (ama kafayı yeme modunda değil 😅)
  2. Evde küçük destekler:
    • İsmini söylediğinde abartılı yüz ifadeleri + ses tonu kullan
    • Göz hizasına in, uzaktan seslenmek yerine yakından iletişim kur
    • Telefon/tablet varsa tamamen kaldır (çok önemli)
    • “Al-ver”, “bak burada” gibi karşılıklı oyunları artır
  3. 1-2 ay içinde değişim var mı bak
    • İsme dönüş artıyor mu?
    • Göz teması artıyor mu?
    • Sizinle daha çok etkileşim kuruyor mu?

🚨 Ne zaman tekrar doktora?

Şunlar devam ederse:

• İsme neredeyse hiç bakmama
  • Göz temasının belirgin az olması
  • Hiç taklit yapmama (el çırpma, bay bay vs.)
  • Hiç sosyal paylaşım aramama

👉 O zaman tekrar çocuk nöroloji + gelişimsel pediatri değerlendirmesi gerekir.

👉 “kesin problem var” seviyesinde değil
👉 “takip edilmesi gereken” seviyede

İletişim kurarken de bakmıyor mu? Yani göz göze gelmek bahsettiğim şey siz bir şey anlatırken gözünüzün içine bakması
Hayır bakmıyor sadece uykuya dalarken yani sakinken uzandırırken felan bakmıyor başka

göz teması olması lazım, başka bir doktora daha götürün bence. ekran veriyorsanız ekranı tamamen kesin
Ekran veriyorum diş çıkardığı için bişey yemiyor ve ekran olmadan asla bi yere giderken kucağımda durmuyor hep yere inip emeklemek istiyor tek başımıza yaşıyoruz ailelerimiz uzak onu tek başına burda hiç bi uyaran olmadan büyütüyorum çok üzülüyorum 1 ay daha dayanamicam

Ekran veriyorum diş çıkardığı için bişey yemiyor ve ekran olmadan asla bi yere giderken kucağımda durmuyor hep yere inip emeklemek istiyor tek başımıza yaşıyoruz ailelerimiz uzak onu tek başına burda hiç bi uyaran olmadan büyütüyorum çok üzülüyorum 1 ay daha dayanamicam
Anlıyorum tek başına çocuk büyütmek çok zor ben de tek başımayım ama ekran vermiyorum. Gerekirse hiçbir ev işi yapmayın ekran da vermeyin. Muhtemelen büyük bir sebebi ekran

Ekran vermeyin. Eşiniz inşallah anlayışlıdır. İşleri o uyurken ya da akşam o uyuduktan sonra yapın. Ev süper olsun diye uğraşmayın.
Belki yapısı öyledir biraz ciddi biri olacaktır:) Göz teması kurarak konuşmalarınızı tiyatro oyuncusuymuş gibi abartıp dikkat çekici yaparak konuşun. Zamanla düzelir bence.

Ekran vermeyin. Eşiniz inşallah anlayışlıdır. İşleri o uyurken ya da akşam o uyuduktan sonra yapın. Ev süper olsun diye uğraşmayın.
Belki yapısı öyledir biraz ciddi biri olacaktır:) Göz teması kurarak konuşmalarınızı tiyatro oyuncusuymuş gibi abartıp dikkat çekici yaparak konuşun. Zamanla düzelir bence.
Ekran vermemek mi ay keşke o kadar kolay olsa ben galıba işi çıkılmaz bi hale soktum ekransız uyutamıyorum bile gerisini sen düşün ve eşim işleri o yapıyor zaten ama ben üşengeçlikten bakmıyorum çocuğa bi gün bakıp 2. Gün sıkılıyorum ve hamileliğimde bağlıyorum biraz 2. Hamilelik zorluyor erken oldu bende pişmanım ama inşalah arkdş olurlar

Ekran otizm yapmasa da otizm benzeri davranışlar yapar ekranı kesin lütfen ben de tek büyütüyorum anlıyorum sizi.
Yoruluyoruz yıpranıyoruz ama ekranı çözüm olmamalı

Her şeye bi bahane buluyorsanız çocuğunuzun bu durumunu bu kadar kafaya takmayın muhtemelen ekrana bağlı yalancı otizm olmuş ve ekran vermeye devam ettiğiniz sürece bu gerilik katlanarak artacak. Şu an bebeği olan neredeyse bütün kadınlar desteksiz çocuk büyütüyor. Çoğumuzun desteği yok çoğumuz ailemizden uzağız zaten. Ekran vermeyi kesip öyle çocuğunuzu gözlemleyin.

Her şeye bi bahane buluyorsanız çocuğunuzun bu durumunu bu kadar kafaya takmayın muhtemelen ekrana bağlı yalancı otizm olmuş ve ekran vermeye devam ettiğiniz sürece bu gerilik katlanarak artacak. Şu an bebeği olan neredeyse bütün kadınlar desteksiz çocuk büyütüyor. Çoğumuzun desteği yok çoğumuz ailemizden uzağız zaten. Ekran vermeyi kesip öyle çocuğunuzu gözlemleyin.
Zaten hep kendimi suçluyorum emzirirken acaba antibiyotik kullandım diye mi yoksa saç boyadım diye mi ne yaptım böyle oldu 😭😭

Ekran vermemek mi ay keşke o kadar kolay olsa ben galıba işi çıkılmaz bi hale soktum ekransız uyutamıyorum bile gerisini sen düşün ve eşim işleri o yapıyor zaten ama ben üşengeçlikten bakmıyorum çocuğa bi gün bakıp 2. Gün sıkılıyorum ve hamileliğimde bağlıyorum biraz 2. Hamilelik zorluyor erken oldu bende pişmanım ama inşalah arkdş olurlar
Üşeniyor musunuz?🙁 Ya zaten akşama kadar oyun muhabbet olmaz da. 1 saat oynayın 1 saat serbest bırakın sonra tekrar oynayın. Eşiniz de yardım ediyormuş üşenmek nasıl oluyor anlamadım😬
Keşke o kadar kolay olsa diyorsanız direkt ekranı sıfırlayın. 2 gün yemek yiyemez 3.gün mecbur kalır yemeye başlar. Bikaç gün uyurken arıza çıkarır sonra alışır. Ayakta sallayın gerekirse. Nasıl uyutuyorsunuz bilmiyorum ama.
İlerde çok pişman olursunuz zaten beyni yanıyor şu an, üstüne hiperaktif hareketler de eklenir.

Back
X