10 yaşındaki kızım

Mutlulukolsunartik

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
7 Eylül 2020
358
507
23
39
10 yaşında bir kızım var ben de 35 yaşındayım .Ben doksanlar çocuğuyum yani bilenler bilir sokakların güvenli insanların masum oldugu mükemmel yıllar .Şimdi kızım 10 yaşındaki kızım dışarda oynamak istiyor ki otudugum semt itibariyle insanlar biraz çocuk yetiştirme konusunda biraz duyarsız .Açayım biraz hemen çocuklar nerede olduğundan hiç haberleri yok .Küfür etmeleri sorun değil .Ya da annelerine isimle hitap etmeleri yada kitap okumaları ki zaten ailelerde okumuyor .İşte burada kızımla oynamak istiyorlar kızımda onlarla ama ben istemiyorum .Çünkü yaş olarak etkilenecek yaşta olduğunu düşünüyorum.Gecen akşam 8 de çağırmaya gelmişler ellerinde telefonla müzik açmışlar falan .Bı taraftan da kizimin dışarda oynamasını da engellemek de istemiyorum.Kaldım arada bı akıl lütfen .

O aşağıya indiğinde sizde onunla inin, seyredin vakti gelince eve beraber çıkarsınız.
Hiç görüştürmemek ters tepebilir, en azından kontrol sizde olur.

Ben göndermiyorum maalesef güvenemiyorum ve dediginiz gibi zaman bizim zamanimiz gibi degil.Bina da bir arkadasi var ailesini tanidigim icin sadece onunla dolasıp hava alıp geliyor.

Camdaki kız yapmayın kızınızı ama akşam 8 de de bırakmayın tabi . Kızınızla konuşun bu saatlerde güvenli olduğunu düşünmüyorum beni anlamanı istiyorum lütfen tarzı . Gündüzleri bırakırsanız da gözünüz üzerinde olsun devir kötü ama aşırı bunaltmak da tehlikeli . Yukarısı bıyık aşağısı sakal durumu .

Mahalledeki çocuklarla oynamasına izin vermeyecekseniz çocuğun sosyalleşmesi için alanlar yaratmanız gerekiyor. Ona bir alternatif sunmalısınız. Aksi halde içine kapanık, asosyal, arkadaşlık kurmayı bilmeyen bir çocuğunuz olacak.

Yani ben de hem ev işleri hem okul itibariyle vaktim olmuyor her zaman
Müsait olduğunuzda inin o zaman. Arada da kızınız insin. Siz indiğinizde de gözlemlersiniz ne yapıyor, ne konuşuyorlar.
Hatta ben olsam eve davet eder yakından tanımaya çalışırdım çocukları.
O yaş grubundayken annem keskin bir dille görüştürmüyordu bazı arkadaşlarımla, izin verdiklerini de ben sevemiyordum.
Bu yaşıma geldim en sağlam dostluk olan çocukluktan arkadaşım yok çünkü annem yüzünden olamadı.
Ben görüşmelerini kesmenizi istemem, yıllar boyunca etkisi sürecek bir travmaya sebep olabilirsiniz farkında olmadan.

Ben de varoş çocuğuyum. Arkadaşlarımın yanında onlar gibi de oluyodum yeri geldiğinde. Biraz daha büyükken küfür de ediyodum ama tutup da sokaktaki gibi davranmıyodum başka yerlerde de. Bu bence biraz da kızınızın karakterine bağlı. Ben tek çocuktum hep benim ailemi merak ederler beni taklit ederlerdi.

Aynı mahallede mi oturuyoruz acaba konuyu ben açmışim sanki.
Tek fark benim kizim henuz küçük ben yaninda aşşaği iniyorum, insanlari gozlemlemeyide severim buyuk kuçuk hepsini.
Kisacasi insanda seciyorum.
Bir sure kizimin hepsiyle oynamasina musade ettim mecburen, ama eve gelince aksamlari masal anlatir gibi uygunsuz davranislari anlatiyordum.
1 2 cocuk var aileleri dikkat eden, elinden geldigince cocugunun egitimine dikkat etmeye calisan onlari belirledim, kizimi onlarla daha cok yakinlastirdim.
Simdi disari ciktiginda onlarla oynuyor, onlari ariyor ailelerininde numaralarini aldim, onlarda gozlemlemis olacaklar ki gonul rahatligiyla oynatiyorlar.
Disari cikacagimiz zaman ariyorum musaitlerse kendileri indiriyor genelde 2 cocuklular bana emanet ediyolar bazen gozumun onunde oynuyorlar.
Sizede boyle bir yontem tavsiye ederim.
Son olarak tasinmakda planlarimin arasinda cunku bir zaman sonra kontrolu bu kadar elimde tutamayacagim kesin.

Mahalede oynamasini izin veremiyorsan, cocugu mecburen bir aktiviteye, hatta bir kaç tanesine yazdiracaksin. 10 yasindaki cocuk bu, evde baska ne yapsin? Ki semt güzel olsa bile, aktivite daima iyidir bir çoçuk için. Beceriler kazanir, sosyallesir.

Ve aksam 20de o yastaki cocuk zaten yatmak için hazirlanmali, tabiki disarda oynamamali.

Anneniz sizi korumaya çalışmış .Yalnız olmak yanlış kişilerle arkadaş olmaktan iyidir .Yalnızlıktan zarar gelmez ama o arkadaşlardan kazanacağız kötü alışkanlıkları bırakmak veya hayatınıza vereceginiz zarar daha büyük olabilirdi.Bu arada çocukluk arkadaşım var ve inanın bana insanlar cocukluktaki masum halleriyle kalmıyorlar . ahde vefa gerek diye arasıyoruz bazen ama dostluk yaşla olmuyor .Arkadaşları geçen kizima iftira atıp suclandirmak istemişler ki benim onu savunmayacagimi düşünmüşler muhtemelen. Kızımın böyle birşey yapamayacağını söyleyince sustular sonra gelip özür dilediler.

Annemin görüştürmediği arkadaşlarım şuan çok iyi yerlerdeler, aslında o zamanda kötü değillerdi sadece annem tanımayı reddedip ön yargılı davranmıştı. Hep içimdedir belki eve davet edip tanısaydı başka olurdu.

Yaa, ben 10 yaş civarı diyince daha masum şeyler bekliyordum şuan farklı düşünmeye başladım.

Peki çözümünüz var mı bu konuda? Tamam diğer çocuklar kötü, kötü alışkanlıklar edinebilir kızınız bu yüzden görüştürmek istemiyorsunuz. Buraya kadar sorun yok. Ama bu çocuk nasıl sosyalleşecek? Nasıl arkadaş edinecek? Evde dört duvar arasında mı zaman geçirecek?

Ne yazık ki sen niye öyle söyledim ben niye böyle yaptım olayı değil ahlaki boyutu da var .Kızlar nerede ailelerin hiç. Haberi yok yalan söylemek çok doğal .

Şöyle yapayım diyorum bir iki kurs ayarlayayim .Evi de değiştireyim ama bu ikincisi konusunda cesaretim yok .

Ne yazık ki sen niye öyle söyledim ben niye böyle yaptım olayı değil ahlaki boyutu da var .Kızlar nerede ailelerin hiç. Haberi yok yalan söylemek çok doğal .
Bu durumda taşınmak dışında tek çare kurslara, faaliyetlere yönlendirmek sanırım. Eminim daha olumlu arkadaşlık örnekleri gördükçe mahalledekilerle görüşmek istemeyecektir kendiliğinden.
Yanlış bir tutumunuzda size cephe alıp onlara daha da yaklaşabilir çünkü

Şöyle yapayım diyorum bir iki kurs ayarlayayim .Evi de değiştireyim ama bu ikincisi konusunda cesaretim yok .
Kurs evet ama çocuk istiyor mu? Yaz okulu, etkinlik kulübü vs bulabilirseniz daha iyi olur sanki. Bunun yanına bir de sevdiği kurs eklersiniz spor ya da sanat hangisini isterse. Ama kızınız henüz oyun çağında. Yaşıtlarıyla oyun oynayabileceği bir ortam gerekiyor bence.

Gerçek şu ki
Çocuğun sosyalleşmesi gerek
Sürekli evde kimseyle görüşmeden duramaz
O durumda bi yerden sonra internetten görüşmeye başlıyorlar

Ama hava karardıktan sonra ben de pek tercih etmem çocuğumuz dışarda olmasını
erkek kız hiç fark etmez
Mahalledeki arkadaşlarıyla hava kararana kadar görüşmesine izin verirdim
Zaten şimdi çevresini kontrol etmeye çalışsanız da yaşı büyüdükçe bu imkansız olacak
Üstelik bu çok koruyucu tavrınız yüzünden size arkadaşlarının kötü yönlerinden hiç bahsetmeyecek
Siz çocuğunuza değerler eğitimini iyi vermeye çalışın
O iyiyi kötüyü ayırır zaten

Şimdinin 10 yaşı erken ergenlik maalesef. Benim çocukları indirdiğim de gözlemliyorum o yaş grubunu. Tiktok videoları çeken (karşı değilim ama twerk videosunu da cekmesinler artık) , erkekse kufurlesip ufak çocuklara zorbalık eden tipler mevcut. Bir yandan da büyüdükçe biliyorum ki ne kadar kacinsam da okul da falan karşılaşacaklar. Çünkü kaliteli bir yerde oturmak da çözüm değil. Plaza da oturup koluna çukur dövmesi ciziktirip cetelesen veletler gördü bu gözler..

Sanırım çözüm çocukları iyi yetiştirip, onlara güvenmek de. Çünkü elimi ancak 12-15 yaşına dek üstünde tutabilirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…